Rusya'da 500 milyon dolarlık yolsuzluk

Güncelleme Tarihi:

Rusyada 500 milyon dolarlık yolsuzluk
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 1997 00:00

Haberin Devamı

Rusya siyaset ve ekonomi çevreleri Sovyetler Birliği sonrasında gerçekleşen en büyük bankacılık skandallarından biriyle çalkalanıyor. Rusya Merkez Bankası Başkanı, eski Maliye Bakanı Yardımcısı Andreu Vavilov ve ülkenin önde gelen bankalardan birini 500 milyon doları batırmakla suçladı.

Merkez Bankası Başkanı Sergei Dubinin yaptığı yazılı açıklamada geçtiğimiz günlerde Unikombank'ın hesaplarını inceleyen müfettişlerin bankada usulsüz işlemler yapıldığı tesbit ettiklerini belirtti. Dubinin'e göre haksız yere Unikombank'a devlet fonlarının aktarılmasını sağlayan Vavilov, 500 milyon dolarlık bir yolsuzlukta başrolü oynadı.

Unikombank'ın Moskova Belediyesi'ne açtığı kredi devletin 275 milyon dolar kaybına yol açtı. İkinci olayda ise Unikombank, MAPO-MIG uçak şirketine Hindistan'la yaptığı satış sözleşmesine karşılık 237 milyon dolarlık devlet tahvili verdi. Satış sözleşmesinin daha sonra iptal edilmesine rağmen, MAPO-MIG şirketine verilen kredi Unikombank'a geri dönmedi. Devletin 500 milyon dolarının bu iki yolsuzlukta çarçur olduğunu iddia eden Merkez Bankası Başkanı Dubinin, skandalla ilgili olarak adli soruşturma başlatıldığını kaydetti. Yolsuzlukta ülkenin önde gelen sanayicilerinden eski Başbakan Birinci Yardımcısı Vladimir Potanin'in rol oynamış olabileceği belirtiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!