Rusya ve ABD'den Suriye anlaşması

Güncelleme Tarihi:

Rusya ve ABDden Suriye anlaşması
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2015 00:26

Rusya ve ABD, Suriye hava sahasının iki tarafça güvenli bir şekilde kullanımı için ihtilafları büyük oranda aştı. Önümüzdeki günlerde bu konuda bir memorandum imzalanması bekleniyor. Öte yandan Pentagon, Başbakan Davutoğlu’nun tepkisini çeken, ABD’nin Kuzey Suriye’deki silah yardımının PYD’ye değil Suriyeli Arap gruplara gittiği konusunda ısrarlı.

Haberin Devamı

RUSYA'nın geçen ay Suriye'ye yaptığı askeri yığınak ve sonrasında ağırlıklı olarak Esad Rejimi muhaliflerine yönelik başlattığı hava saldırılarının ardından ABD'nin IŞİD karşıtı koalisyon çabaları kapsamında Suriye hava sahasında Rusya ile yaşadığı ihtilafların çözümünde sona yaklaşıldı. Dün Rus ve Amerikan yetkilileri konunun çözümü için üçüncü kez bir videokonferans düzenleyip detayları tartışırken, Hürriyet'e konuşan bir Pentagon yetkilisi, Rusya ve ABD'nin önümüzdeki günlerde bir memorandum imzalamaya hazırlandıklarını söyledi.  

İKİ HAFTADIR GÖRÜŞÜYORLAR

İlki, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Elissa Slotkin ve Rus mevkidaşı arasında 1 Ekim'da yapılan telekonferans görüşmelerinde Washington Yönetimi Moskova'ya Suriye hava sahasının iki ülke tarafından nasıl güvenli biçimde kullanılabileceği konusunda bir dizi öneride bulunmuştu. Ancak ilk görüşmeden sonra Suriye’de IŞİD’e karşı görev üstlenen ABD’ye ait üç insansız hava aracı Predator’ün havada Rus jetleriyle rota ihtilafı yaşaması tartışma yaratmıştı. Rota ihtilaflarının ardından Moskova'nın önerilere verdiği cevap üzerine 10 Ekim'de iki taraf yetkilileri 90 dakikalık ikinci bir telekonferans daha gerçekleştirdi. Ve dün de sonuca çok yaklaşılan üçüncü telekonferans oldu. 

Haberin Devamı

GÜVENLİK PROSEDÜRLERİNE ODAKLANDIK

Pentagon Sözcüsü Jeff Davis de, yapılan son görüşmeyle ilgili yayınladığı resmi açıklamada, “Profesyonel ve spesifik olarak güvenlik prosedürlerine odaklanan görüşmeler sırasında ilerleme sağlandı” diyerek imzalanacak memorandumun işaretini verdi. Pentagon yetkilileri, detaylar konusunda bir bilgi vermedi. Ancak üst düzey bir yetkili, bunun bir anlaşma değil, sadace uçuş güvenliğine odaklanan bir memorandum olduğunu, Rusya ve ABD arasında imzalanacağını, Suriye’de IŞİD’e karşı hava saldırılarına katılan koalisyon üyesi diğer ülkelerle de detayların paylaşılacağını söyledi. 

SİLAHLAR PERFORMANS BAZLI

Öte yandan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun dün gazetelere yansıyan, ABD’nin hafta sonu Kuzey Suriye’de yaptığı silah yardımlarının Türkiye’ye karşı kullanılması halinde Türkiye’nin bu silahları bulundukları yerde vuracağı yönündeki açıklamaların ardından yine üst düzey bir Pentagon yetkilisi, silah yardımlarına ilişkin Hürriyet’e bilgi verdi. ABD’nin pazar günü bir C-17 kargo uçağıyla Kuzey Suriye’ye havadan bıraktığı 50 ton silahın, cuma günü Washington Yönetimi’nin eğit-donat programında yaptığı değişikliklerin ardından gerçekleştiğini belirten yetkili, yardımın PYD’ye değil, Suriyeli Arap gruplara yapıldığını söyledi. Yetkili, ayrıca bu yardımın “performans bazlı ilk sevkiyat” olduğunu söyleyerek, “Yardım konusunda, güvenlik nedeniyle adını açıklayamayacağım gruba talimatlar iletildi. Belli bir süre zarfında verilen talimatı yerine getirmeleri durumunda silah yardımları devam edecek. Ancak yanlış kullanım ya da talimatların yerine getirilmemesi durumunda bir daha silah yardımı olmayacak” dedi.  

Haberin Devamı

KARGO İNCİRLİK’TEN KALKMADI

Yetkili, verilen talimatlar kapsamında Suriyeli Arap gruptan IŞİD’e nereden saldırmasının istendiğini söylediklerini, fakat bu detayı kamuoyuyla paylaşmayacaklarını belirtti. Yetkili, silah yardımını yapan uçağın nereden kalktığına dair de bilgi veremeyeceğini ama İncirlik Üssü’nden kalkmadığını söyleyebileceğini ifade etti. 

Ankara’nın tepkisini çeken silah yardımıyla ilgili konuşan başka bir Pentagon yetkilisi de, silahların 110 paletle bırakıldığını, epey büyük bir sevkiyat olduğunu belirtirken, yardım sağlananların da bölgedeki Kürt gruplarla yan yana savaşan ve değişik istikâmetlerden yardımın yapıldığı yerin güneyinde, IŞİD’in merkezi Rakka’ya doğru ilerleyen muhalif grup ve yerel aşiretler olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!