Rus uçağı Türk tankçı karargahını vurdu, şehitler var

Güncelleme Tarihi:

Rus uçağı Türk tankçı karargahını vurdu, şehitler var
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 2017 00:34

TSK ve ÖSO’nun El Bab’a yönelik en yoğun taarruzu sürerken, bölgede DEAŞ’a karşı hava saldırıları düzenleyen Rus uçağının dün sabah yanlışlıkla bir binaya düzenlediği saldırıda 3 asker şehit oldu, 11 asker yaralandı. Rusya Devlet Başkanı Putin, telefonla görüştüğü Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “trajik olayla” ilgili üzüntülerini ileterek başsağlığı diledi. Kremlin Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamada “İki lider, Suriye’de terörizme karşı verilen mücadelede Rusya ile Türkiye arasında askeri kurumlar arasında koordinasyonun daha da arttırılması konusunda hemfikir oldu'' denildi.

Haberin Devamı

FIRAT Kalkanı harekâtı başladığından bu yana Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) El Bab’a yönelik en yoğun operasyonu devam ederken, dün sabah saat 08.40 sıralarında Rusya’ya ait bir savaş uçağı TSK unsurlarının olduğu bir binayı yanlışlıkla bombaladı. Olayda 3 asker şehit düşerken, biri ağır olmak üzere 11 asker yaralandı. 3 askerin cenazesi, karayolu ile Kilis’e, oradan da helikopterle Gaziantep’e getirildi. Şehitlerin Türk bayrağına sarılı naaşları, polis eskortu eşliğinde Gaziantep Adli Tıp Kurumu’na götürüldü. Şehitlerin cenazesinin bugün düzenlenecek törenin ardından, memleketlerine gönderilmesi bekleniyor.    

Rus uçağı Türk tankçı karargahını vurdu, şehitler var
RUSYA: KAZAEN OLDU

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanlığı, şehit haberini dün akşam saat 17.50’de açıklamayla duyurdu. Açıklamada şöyle denildi: “Fırat Kalkanı harekâtı bölgesinde, 9 Şubat 2017’de saat 08.40 sıralarında Rusya Federasyonu’na ait bir savaş uçağı tarafından DEAŞ hedeflerine icra edilen hava harekâtı esnasında, kazaen TSK unsurlarının olduğu bir binaya isabet eden bomba ile üç kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, biri ağır olmak üzere 11 kahraman silah arkadaşımız ise yaralanmıştır. Yaralı personelimiz tedavilerinin yapılması maksadıyla süratle hastaneye ulaştırılmıştır. Rusya Federasyonu yetkilileri, söz konusu olayın bir kaza olduğunu ifade ederek, üzüntülerini ve taziye dileklerini iletmişlerdir. Olayla ilgili inceleme iki tarafça sürdürülmektedir....” Bölgedeki askeri kaynaklar ise vurulan binada tankçı askerlerin olduğunu söylediler.

YOĞUN TELEFON TRAFİĞİ

Olayın meydana gelmesinden sonra Ankara ile Moskova arasındaki ilk temas Dışişleri Bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ile Sergey Lavrov arasında oldu. İki bakan telefonda görüşerek olayın aydınlatılması konusunda mutabık kaldı. Askeri kaynaklardan ed

inilen bilgiye göre, Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov da, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ı telefonla arayarak yanlışlıkla Türk askerlerinin bulunduğu binanın vurulmasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek başsağlığı diledi.

Haberin Devamı

PUTİN BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ

Kremlin Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamada da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, telefonla görüştüğü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ‘Türk askerlerinin ölümüyle sonuçlanan trajik olayla’ ilgili üzüntülerini ilettiği, başsağlığı dilediği belirtildi. Açıklamada ayrıca “İki lider, Suriye’de terörizme karşı verilen mücadelede Rusya ile Türkiye arasında askeri kurumlar arasında koordinasyonun daha da arttırılması konusunda hemfikir oldu. Rusya-Türkiye-İran girişimiyle gerçekleşen Astana’daki Suriye temasları ele alındı. İki lider Astana ve Cenevre sürecini aktif bir şekilde destekleme niyetlerini dile getirdi” denildi. Putin, dün ayrıca olayı görüşmek üzere Güvenlik Konseyi’ni toplayarak Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov’u huzuruna çağırdı. Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun görüşmede istenmeyen hadisenin operasyonun yeterince koordineli yapılmamasından kaynaklandığını, ileride benzer olayların yaşanmaması için Rus ve Türk askeri yetkililerinin en yakın zamanda toplanarak, daha sıkı koordinasyon konusunu ele alacaklarını belirttiği aktarıldı.

Haberin Devamı

Rusya uçağının yanlışlıkla da olsa Türk askerlerinin bulunduğu binayı vurmasının, Suriye konusunu ve olası Rakka operasyonunu görüşmek üzere CIA Başkanı Mike Pompeo’nun ilk yurtdışı ziyaretini Ankara’ya yaptığı güne denk gelmesi dikkat çekti.

ÜÇ İLDE YAS

Bombardımanda yıkılan binanın enkazı altından şehit Ömer Akkuş’un (23) şehit Uzman Çavuş Mehmet Şahin’in (25) ve şehit Tankçı Uzman Onbaşı Emre Mücahit Topal’ın (26) cenazeleri çıkarıldı. Şehit tankçı Uzman Onbaşı Emre Mücahit Topal’ın, Adana Yüreğir ilçesindeki babaevine acı haber ulaştı. 1 yıllık Uzman Onbaşı olan ve 5 kardeşin en büyüğü olan şehit Topal’ın baba ocağı Türk bayraklarıyla donatıldı. Şehit Tankçı Uzman Çavuş Mehmet Şahin’in şehadet haberi ise Balıkesir’in Bigadiç ilçesindeki ailesine ulaştırıldı. Şahin ailesi acı haberle gözyaşlarına boğuldu. Şehit Tankçı Er Ömer Akkuş’un Sakarya Kaynarca’daki Uzakkışla mahallesindeki baba ocağına da ateş düştü. Acı haberi alan baba Mahmut Akkuş’un evinde feryatlar yükseldi. Evin önünde ambulans bekletilirken şehidin baba ocağına Türk bayrakları asıldı.

Haberin Devamı

Rus uçağı Türk tankçı karargahını vurdu, şehitler var

ESAD GÜÇLERİ İLE 3 KİLOMETRE MESAFE

Bölgedeki  askeri kaynaklar, TSK’nın El Bab’ı güneyden de çevirmeye başlaması sonucu Türk askeri ile güneybatıdan El Bab’a doğru ilerleyen rejim güçleri arasındaki mesafenin iyice azaldığını, mevziler arasındaki mesafenin 3 km’ye kadar düştüğünü vurguladı. TSK ve Esad güçleri arasında bir çatışma yaşanmadığı, ancak çatışma ihtimaline karşı Rusya ile sürekli temas halinde olunduğu belirtildi. Bölgeden bir askeri kaynak, “El Bab’da kimi zaman ‘Kara Şahin düştü’ filmindeki bazı sahneler gibi gelişmeler yaşanıyor. Kentin merkezindeki bazı yerlere girdik. ” bilgisini paylaştı.

Haberin Devamı

ÇATIŞMA İDDİASI

Akşam saatlerinde ise Suriye ordusu ile TSK’nın destek verdiği ÖSO arasında şiddetli çatışmalar çıktığı iddia edildi. Şam yönetimine yakın Al Masdar sitesi, Suriye ordusunun Ebu Zindin köyünde ordunun ilerleyişini engellemeye çalışan ÖSO’ya ait bir aracı vurduğunu yazdı. Haberde dört ÖSO militanın yaralandığı, muhaliflerin makineli tüfeklerle saldırıya karşılık verdiği belirtildi. ÖSO ise dün sosyal medya hesabından yayınlanan açıklamasında El Guz köyü yakınlarında Suriye ordusundan 2 askeri öldürdüklerini, bir BMP tankını da ele geçirdiklerini iddia etti.

KILIÇDAROĞLU’NDAN EL BAB YORUMU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 3 askerin şehit olmasıyla ilgili olarak, “Askerlerimizin şehit edilmesi, Rusya tarafından kuru bir başsağlığıyla geçiştirilemeyecek kadar önemli bir hadisedir” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!