Flaş açıklama! 'Savaşın sonuçları felaket olur'

Güncelleme Tarihi:

Flaş açıklama Savaşın sonuçları felaket olur
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2017 12:58

Rusya, Kore yarımadasında çıkacak bir çatışmanın sonuçlarının "felaket boyutunda" olacağını ve dışişleri bakanlığının Kuzey Kore krizine çözüm getirmek için "perde arkasında" çabalarını sürdürdüğünü bildirdi. Kuzey Kore cephesinden dün yapılan açıklamada "ABD'nin kendilerine savaş ilan ettiğini" iddia etmiş, ABD ise bu açıklamayı hızlı bir şekilde yalanlamıştı.

Haberin Devamı

Rus RIA ajansının haberine göre bu yorum, Rusya Dışişleri Bakanlığı Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme ve Silah Kontrolü Dairesi Başkanı Mikhail Ulyanov tarafından yapıldı. Ulyanov Kuzey Kore krizi için askeri bir çözümün var olmadığını belirtti.

Ulyanov ayrıca, ABD'nin Kuzey Kore'ye yaklaşımının bir çıkmaz yol olduğunu ve Kuzey Kore'ye karşı yaptırım uygulama aracının artık etkisini tüketmek üzere olduğunu söyledi.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Ri Yong Ho, ABD Başkanı Donald Trump'ın kendilerine savaş ilan ettiğini de söylemişti. Ri, ABD bombardıman uçaklarını vurmalarının "ülkemizin hava sahası dışında olsa bile" Kuzey Kore'nin önlem alma haklarına dahil olduğunu belirtti.

ÇİN DE DAHİL OLDU

Yaşanan gerginlikle ilgili son açıklama ise Çin'den geldi. Çin'in BM Elçisi Liu Jieyi Reuters'a konuşarak itidal çağrısında bulundu. 'İki ülke arasındaki tansiyon çok tehlikeli bir noktada' ifadelerini kullanan Liu, 'ortamın bu kadar gerilmesi hiç kimsenin çıkarına olmaz, iki taraf da bir an önce sakinliğe davet ediyoruz' diye konuştu.

Haberin Devamı

İki ülke için tek yolun diyalog olduğunun altını çizen Liu, 'alternatif yol felakete yol açar' uyarısında bulunuldu.

ABD: DİPLOMATİK ÇABALAR DEVAM EDİYOR

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis Kuzey Kore'nin yaptığı nükleer ve füze yığınağının yol açtığı krizi çözmek için diplomatik çabaların devam ettiğini belirtti.

Ülkesi ile Hindistan arasındaki askeri bağları güçlendirmek için Yeni Delhi'ye düzenlediği iki günlük ziyarette konuşan Mattis, Birleşmiş Milletler'in aldığı kararın ardından Kuzey Kore'deki baskının arttığını belirtti.

Mattis "BM'nin diplomatik yollarla yürüttüğü çabaları sürdürmeye devam ediyoruz" dedi. "Kuzey Kore'deki baskıyı artıran BM Güvenlik Konseyi kararlarının oy birliğiyle kabul edildiğini görüyorsunuz; aynı zamanda Kuzey Kore'yi en tehlikeli tehditlerinden caydırma  gücümüzü sürdürüyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!