Rusya krizi en çok onları etkiledi: Rus gelinler Türk damatlar

Güncelleme Tarihi:

Rusya krizi en çok onları etkiledi: Rus gelinler Türk damatlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2015 11:59

Uçak krizi hem Rusya’yı hem Türkiye’yi etkilemiş olabilir ama onların durumu başka. Türk-Rus aileler için siyaset bir anda aile içi bir mesele haline geldi. Bir ay içinde yaşadıklarını konuştuk.

Haberin Devamı

AİLESİ NİKÂHIMIZA GELMEDİ

Rusya krizi en çok onları etkiledi: Rus gelinler Türk damatlar


Kuzey Uygun (27), Marmaris’te turizmci. Eşi İrina sekiz senedir Türkiye’de yaşıyordu. Kriz olduğunda nikâhları vardı. Uçak mağduru olmuşlar: “Bu durum karşısında kararımız değişmedi. Sonuçta biz birbirimizi sevmiştik ve evlilik kararı almıştık. Fakat ‘Ne olacak, acaba kriz daha da büyür mü’ soruları akılları bulandırmıyor değildi. Hâlâ da öyle. Örneğin eşimin ailesi Türkiye’ye nikâhımıza gelemedi. Çünkü buraya gelen bütün uçaklar kaldırılmıştı. Bu bile bizim evliliğimize engel olmadı. Yani eşimin ailesi buna karşı çıkmadı. Bu krizden sonra işini kaybedenler, eşi, ailesi Rusya’da olup onları göremeyenler var. Ve bence en kötüsü bir Rus-Türk düşmanlığının oluşuyor olması.”

Haberin Devamı

%54.76
2014 yılında doğalgaz ithalatı yüzde 54.76’lık payla en fazla Rusya’dan yapıldı. (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu)

BİRBİRİMİZLE KONUŞAMADIK

Rusya krizi en çok onları etkiledi: Rus gelinler Türk damatlar


Larissa (40) ve Deniz Türkkan (51) çifti 18 senedir evli, 17 senedir Türkiye’de yaşıyorlar. 16 yaşında bir kızları, dört yaşında da bir oğulları var. Larissa Türkkan, İngilizce öğretmeni ancak şu an bir inşaat şirketinde iş geliştirme uzmanı olarak çalışıyor. Uçak krizi ailesini derinden etkilemiş: “Çok üzüldük, birbirimizle konuşamadık. Hâlâ da kim ne kadar haklı, neden oldu konusunu konuşmuyoruz. Değerlendirmeleri içimizden yapıyoruz. Bu da bizim aile içi yaşadığımız bir travma. Siz sorana kadar dile getirilmemiş, üzücü bir olay... Üzüntümüzü susarak yaşamak daha doğru olacaktır. Dilenecek bir özrün veya karşılıklı özürleşmenin kimseyi incitmeyeceğini, aksine yücelteceğini düşünüyoruz.”

 

Rusya krizi en çok onları etkiledi: Rus gelinler Türk damatlar

 

HENÜZ RUS POLİSİYLE KARŞILAŞMADIM

Haberin Devamı

Cenk Sırman (41), 2008’den beri Moskova’da yaşıyor. Eşi Natalia’yla (32) üç buçuk yıldır evli, iki oğulları var. Sular durulana kadar Rusya’da yaşayan Türklerin baskı hissedeceğini düşünüyor: “Rus uçağının düşürüldüğünü duyduğumda şaşırdım. İki ülke arasında hiçbir problem yokken böyle bir şeyin olması, aklıma bu olayın daha derin bir boyuta sahip olduğu düşüncesini getirdi. Eşim şaşırarak bana neden Türkiye’nin Rus uçağını düşürdüğünü sorduğunda ‘Ben de bilmiyorum’ diye cevaplamıştım. Gerçekten bilmiyordum, bilemiyordum. Sonra bu konu bir daha açılmadı. Açıkçası iki tarafı da haklı bulmadım. Ama illaki bir yüzde isterseniz yüzde 51 Rusya haklı derim. Fenerbahçe taraftarıyım ve geçenlerde Khimki - Fenerbahçe basketbol maçına gittim. Bileti alırken düşünmemiştim ancak sonrasında eşim ‘Bu durumlar varken maça gitmek akıllıca mı’ diye sordu. Düşündüm, pek akıllıca değildi. Ancak burada yaşarken bir sosyal aktiviteye katılamayacaksam burada kalmamın da manası yoktu. Sonuç olarak maça gittim. Seyircilerden tepki görmedim. Ponpon kızlar Hadise’nin Rusya’daki Eurovision’da söylediği ‘Düm Tek Tek’ şarkısıyla dans etti. Henüz herhangi bir şekilde karşıma polis çıkmadı. Ama çıkarsa ne olur, bilemiyorum. Oturma iznim var, evliyim. Çocuklarım var fakat hâlâ tedirginim. Sular durulana kadar da Rusya’da yaşayan her Türk bu baskıyı hissetmeye devam edecek.”

Haberin Devamı

4 milyon 479 bin: Rusya’dan Türkiye’ye 2014 yılında gelen turist sayısı. (TÜİK)

TÜRK TATLISINI REYONA BIRAKTILAR

Rusya krizi en çok onları etkiledi: Rus gelinler Türk damatlar


Nuran Aydın (49) Rus filolojisi mezunu. 1991 yılından beri Moskova’da. Moskova Devlet Üniversitesi’nde misafir öğretmen statüsünde çalışıyor, Türkçe öğrenmek isteyen Rus gelinlere ders veriyor. Eşim Hasan Aydın’la (53) 27 yıldır evli, 26 ve 14 yaşlarında iki kızı ve 16 yaşında bir oğlu var. Kriz sonrasında garip tepkiler yaşamışlar: “24 Kasım günü öğlen saatlerinde Rus İş Kadınları Birliği yönetiminden Oksana Sergeevna ve iki Türk arkadaş birlikte yemekteydik. Henüz yeni tanışmıştık. Tam bir Türkiye hayranı bu hanımla sohbet edip bir hafta sonra onların ofislerinde Türk kahvesi içmek üzere sözleştik ve ayrıldık. Kısa süre sonra telefonla Rus NTV kanalından aradılar. Muhabir, uzun yıllardır Rusya’da yaşayan birisi olarak düşen uçak hakkında ne düşündüğümü sordu. Olayı ilk ondan dinledim. O an başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Ertesi gün ilk arayan Oksana Sergeevna oldu. İkimizin de ağzından aynı anda aynı kelime çıktı: ‘Şoktayım.’ Sonra da şöyle dedi:‘Programımızda hiçbir değişiklik olmayacak. Dünyayı kadınlar yönetse her şey daha farklı olurdu. Kahve içmeye bekliyoruz.’

Haberin Devamı

Aynı gün apartman güvenliğinin tepkisine baktım. Her zamankinden daha sıcak bir selam verince rahatladım. Ama markette yanımda alışveriş yapan kişinin eşine dönerek ‘Hımm Türk tatlısıymış’ deyip geri bırakması beni derinden üzdü.”

 

ÇOCUKLAR NE OLACAK? 

Rusya krizi en çok onları etkiledi: Rus gelinler Türk damatlar


Alina Kaptanoğlu (34) bir turizm acentesinde çalışıyor. 10 yıllık eşi Türk. Biri sekiz, diğeri üç yaşında iki çocukları var. Kriz hem işini hem ailesini etkilemiş: “Uçak krizinden dolayı insanlar korktu ve gitmeye başladı. Ruslar evlerini, arabalarını satıp memleketlerine dönmek istiyor. Turizm sektöründe çalıştığım için net bir şekilde görebiliyorum: Krizden dolayı birçok insan işsiz kaldı. Ailelerde tartışmalar ve huzursuzluk başladı. Ailemde bu konu gece gündüz konuşuluyor. Rusya’da kalan akrabalarımız son derece tedirgin ve mutsuz. ‘Acaba yarın daha neler olabilir’ diye soruyorlar. Ben sadece barış ve huzur istiyorum. İki ülkemizin ve çocuklarımızın geleceği için…”

Haberin Devamı

Rusya krizi en çok onları etkiledi: Rus gelinler Türk damatlar


RUSLAR KENDİLERİNİ ZORA SOKANLARI UNUTMUYOR

Cem Barut (50) inşaat mühendisi. 20 yıla yakın bir süredir Rusya’da yaşıyor. Eşi, Natalya, Sibiryalı Rus. 21 yaşında bir oğulları var. Olayı duyduğunda “Eyvah” demiş: “Eşimi Türkiye’ye akrabaları ziyaret etmesi için yolcu etmiştim. Türkiye’nin Rus uçağını düşürdüğünü öğrendiğimde ilk düşündüğüm şey ‘Eyvah! Neden böyle bir şey yaptılar ki? Çok manasız’ oldu. Eşimin ailesi bizim durumumuzun ne olacağı konusunda endişelendi ama gerilim yaşanmadı. Yaşanması da zaten mümkün değildi çünkü biz bir aileyiz. Burada Türk olmamdan dolayı bana kötü bir yaklaşımda bulunan olmadı. Yaşananlardan sonra korkmadım. Tedirgin de olmadım. Şu aşamada Türkiye’ye dönmeyi düşünmüyorum, açıkçası Rusya’nın da aileleri bölmeye kalkacağını sanmam. Aklı selim sahibi Ruslar da buradaki Türklere yapılanlardan rahatsız. Rusların tepkisinin çok da yanlış olduğunu söylemek mümkün değil. Kimse hâlâ nedeni anlamış değil. Ruslar, zor zamanlarda kendilerine destek verenleri de zora sokanları da unutmuyor. Türkiye, destek verenler içerisinde bile ayrıcalıklı bir yere sahipken, bir füzeyle zora sokanlar sınıfına geçmeyi başarabilen ‘ender’ ülkelerden.


BİRBİRİMİZE DAHA SIKI SARILDIK

Rusya krizi en çok onları etkiledi: Rus gelinler Türk damatlar


Svetlana Demirtaş (31) Rusça öğretmeni, Türk eşi bir otelde ön büro müdürü. 10 yıldır Türkiye’de yaşıyor. İki kızları var. Kriz, eşine daha da bağlanmasını sağlamış: “Bence Rus uçağının düşürülmesi büyük bir yanlış, siyasi bir oyun. Ailem ilk üç gün beni Skype’tan çok aradı ve merak etti. Olayı fazla konuşmamayı tercih ettiler, benim adıma korktular. Ancak yanımda eşim gibi bir insan olduğu için sonradan içleri rahatladı. Biz bu konuyu eşimle konuştuk ama hiç tartışmadık. Hatta birbirimize daha da sımsıkı sarıldık. Bu olaya bakışımız da aynı. Ama başıma şu geldi: Bir Rus arkadaşımla yemekteydim. Bir kadın gelip Rusya hakkında nahoş şeyler söyledi. Benim de iştahım kaçtı. Ama sonra bunu eşime anlatırken birlikte güldük.”

 

BAKMADAN GEÇME!