Rusya kredilerinde karar hükümetin

Güncelleme Tarihi:

Rusya kredilerinde karar hükümetin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Eximbank Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Okan Oğuz, Rusya'ya açılacak kredilerin yavaşlatılmasına karar verildiğini, ancak asıl kararı hükümetin vereceğini söyledi.

İhracatçılar Meclisi Başkanı aynı zamanda Eximbank Yönetim Kurulu Üyesi olan Okan Oğuz, bankacılık kuralları gereğince Rusya'ya açılacak kredilerin yavaşlatılmasına karar verildiğini, ancak asıl kararı hükümetin vereceğini söyledi.

Oğuz, Eximbank Yönetim Kurulu olarak Rusya'ya dönük aldıkları kararın bir ‘‘dondurma işlemi’’ olarak algılanmasının yanlış olacağını kaydetti. Oğuz, ‘‘Eximbank devlet politikası içinde bir birim. Ancak bankacılık kuralları yerine getirilerek, bu konuda temkinli olmak gerektiği kararını aldık. Ancak bu karar nihai karar değildir. Genel kurulumuz olan Başbakana aldığımız bu kararı ilettik ve siyasi olarak gerel görülüp talimat verildiği takdirde eskisi gibi işletileceğini hatırlattık’’ dedi.

Eximbank olarak hükümetin alacağı siyasi karara uymak durumunda olacaklarını, bunun aynı zamanda Genel Kurul kararı olacağını kaydeden Oğuz, Eximbank'ın Hükümetin Rusya konsunda vereceği siyasi karara uyacağını, aldıkları kararın sadece bankacılık kurallarına göre alınması gereken bir karar niteliği taşıdığını söyledi.

Oğuz, bu kararın zaten mevcut işleyişi şimdilik etkilemediğini belirtirken, açılan 350 milyon dolarlık kredinin 50 milyon dolarının kullandırıldığını, şu anda ödenmesi gereken bir hakediş ise bulunmadığını söyledi.

TİCARET MERKEZİ

Rusya'nın Türkiye'nin en önemli ticari ortaklarından biri olduğunu hatırlatan Oğuz, ‘‘Rusya Ticaret Merkezi’’ kuruluşunun sürdürüldüğünü bu arada ekim ayında İTKİB tarafından Moskova'da düzenlenecek fuarın çok büyük bir organizyon olacağını söyledi. Her iki etkinlik için yapılan hazırlıkların da, hiç bir şekilde yaşanan son krizden etkilenmeyecek biçimde sürdürüldüğünü kaydeden Oğuz, sadece Fuarın tanıtımı için 600-700 bin dolarlık bir fon yaratıldığını bunun da Rusya pazarına verilen önemin en önemli göstergesi olduğunu söyledi.

Oğuz, fuar etkinlikleri çerçevesinde, fuardan önce Türkiye'ye etkin 14 gazetecinin davet edildiğini söyledi. Oğuz, bu gazetecilerin kalite açısından Türk ihraç ürünlerinin niteliklerini gösterecek bazı modern tesislerde gezdirileceklerini ve rusya'ya dönük olarak ‘‘Kaliteli Türk Malı İmajı’’ nın yaygınlaştırılmasına çalışılacağını söyledi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!