Rusya itiraf etti: Evet, Suriye’de askeri danışmanlarımız var

Güncelleme Tarihi:

Rusya itiraf etti: Evet, Suriye’de askeri danışmanlarımız var
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2015 12:05

RUSYA, 2011’den beri iç savaşın sürdüğü müttefiki Suriye’ye askeri uzmanlarının gönderildiğini doğruladı.

Haberin Devamı

Geçen hafta, Rusya’nın Suriye’ye askeri yığınak yaptığı iddiaları üzerine ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’u arayarak bu konudaki endişelerini dile getirmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, dün yaptığı açıklamada, gönderilen askeri ekipmanların kullanımına yönelik eğitimin sağlanması amacıyla Suriye’de Rus askeri uzmanların bulunduğunu teyit ve tekrar edebileceğini söylerken, Suriye’ye uzun zamandır silah ve askeri teçhizat sevkıyatında bulunuyoruz, bu bir sır değil. Bunu mevcut sözleşmeler kapsamında uluslararası hukuka uygun şekilde yapıyoruz” dedi.

Zaharova, Batı’yı Rusya’nın Suriye’deki askeri hareketliliği ile ilgili “tuhaf histeri yaratmakla” suçladı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov da Suriye ile askeri anlaşmaları gereği farklı çeşitlerde askeri teçhizat gönderdiklerini söyleyerek, “Suriye ordusunun bu teknolojinin nasıl kullanılacağı konusunda yardıma ihtiyacı var. Bu nedenle sevkıyatlar kapsamında eğitim amaçlı askeri uzman personel de gönderiliyor” dedi.

'RUS BİRLİKLERİ ESAD GÜÇLERİNİN YANIDA SAVAŞIYOR' İDDİASI

Öte yandan, Rus ordusuna bağlı birliklerin Suriye'de Esad'a bağlı birliklerin yanında muhalif gruplara karşı çatışmalara girdiği öne sürülüyor.

BBC Türkçe'nin Reuters'tan aktardığı habere göre; İngiliz haber ajansına bilgi veren kaynaklar, çatışmalara katılan Rus birliklerinin sayısının şu an için sınırlı olduğunu ifade etti.

Ajansın haberinde, "Son gelişmeler ABD'nin 'Rusya Suriye'deki iç savaşa müdahale etmeye hazırlanıyor' endişelerini doğrular nitelikte" deniyor.

Bu hafta içerisinde Rusya'ya ait üç askeri kargo uçağı, Suriye'nin Lazkiye kentine iniş yapmıştı.


ABD Rusya'dan yapılan sevkiyatın prefabrik binaların yanı sıra hava kontrol teçhizatları içerdiğini iddia etse de, Rusya uçakların rutin insani yardım taşıdığını savunuyor.

ABD'li yetkililer Rusya'nın Suriye'de askeri yığınak yapma gerekçesinin henüz net olmadığını ifade ediyor.

ABD: ESAD'A YARDIM KABUL EDİLEMEZ

Washington'un üzerinde durduğu bir diğer ihtimal ise Rusya'nın Suriye'de bir hava üssü oluşturup Suriye ordusuyla birlikte muhalif güçlere yönelik hava operasyonlarına katılması olasılığı.

Beyaz Saray sözcüsü Eric Schultz düzenlediği basın toplantısında Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı girişimleri destekleyeceklerini ifade etti ve "Rusya'dan IŞİD'e karşı gelecek yapıcı adımları destekleriz. Ancak Ruslar dahil herhangi birisinin Esad rejimine yardım etmesini kabul etmeyiz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!