Karadeniz'de Türk ve Rus gemileri gerginlik yaşadı iddiası

Güncelleme Tarihi:

Karadenizde Türk ve Rus gemileri gerginlik yaşadı iddiası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2015 11:20

Rusya’nın Türkiye’ye yönelik asabi tavrı Ege’deki balıkçı teknesi olayı ardından Karadeniz’e de taşındı. Kırım enerji şirketi Chernomorneftegaz'ın gemisinin Karadeniz’deki ilerleyişinin Türk bandıralı ticari bir gemi tarafından aksatıldığı iddia edildi. Rusya Federal Güvenlik Servisi ise herhangi bir çatışmanın yaşanmadığını belirtti.

Haberin Devamı

Rusya Federal Güvenlik Servisi FSB, Karadeniz’de Rus gemisi ve Türk gemisi arasında bir gerginlik yaşanmadığını duyurdu.

Resmi RİA ajansına açıklama yapan Kırım’daki FSB yetkilileri, “Çernomorneftegaz sondaj platformunun nakli esnasında konvoyun yolu Türk gemisiyle çakıştığı doğru. Ancak herhangi bir gerginlik yaşanmadı. Böyle bir durum söz konusu değil. Rusya sahil güvenlik teknesi Türk gemi kaptanıyla telsiz bağlantısı kurarak rota değişikliği talep etti. Türk gemisinin kaptanı da gelen talebi geri çevirmeden yerine getirdi. Dolayısıyla Rusya ile Türkiye arasında denizde yeni bir kriz yaşandığı gerçekleri yansıtmıyor” dedi.

KIRIMLI ŞİRKET İDDİA ETMİŞTİ
Rusya sınır muhafız botlarının bu sabah Türk ticari gemisinin yolunu keserek yön değiştirmeye zorladıkları bildirildi. 

Haberin Devamı

Olayın Ukrayna’nın Odessa şehri açıklarında uluslararası sularda meydana geldiğini duyuran Rus Sahil Güvenlik, kimliği belirlenemeyen, ancak Türk bayrağı çekmiş olan ticari bir gemi “Çernomorneftegaz” şirketine ait sondaj platformunun nakli sırasında konvoyun yolunu kesmeye çalıştı.

Uluslararası denizcilik kuralarına aykırı davranın Türk gemisi, Rus konvoyuna tehlikeli mesafeye yaklaştığı için Federal Güvenlik Servisi botu ve Karadeniz Donanmasına bağlı gemi tarafından yön değiştirmeye zorlandı. Ardından platformun Kırım açıklarına çekilmesi işlemine devam edildi” dendi.  Rus tarafından yapılan açıklamada ayrıca ateş açılmadığı da belirtildi.

Karadenizde Türk ve Rus gemileri gerginlik yaşadı iddiası

Rus savaş gemisi ile çarpışma noktasına gelen 'Geçiciler Balıkçılık' adlı gırgır teknesi...

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!