Rusya’da pet kaçırma olayları otomobil hırsızlığını geçti

Moskova’da özellikle pekinuva ve Yorkshire terrier köpekleri, çeteler tarafından rehin alınıyor ve yüksek fidyeler isteniyor. Köpek sahiplerinin 15 bin ruble (400 Euro) ödemesi sıradan kabul ediliyor.

Moskova’da Novye İzvestiya gazetesinde çıkan bir habere göre, lüks otomobil hırsızlığından çok pet kaçırma olayı yaşanıyor. Kayıp hayvan konusunda uzman dedektif Valeri Sugrobov, ev hayvanlarını kaçırıp fidye isteyen çetelerin inanılmaz bir şekilde çoğaldığını iddia ediyor. Ruslar çok sevdikleri petler için para ödemeye hazır. Köpeğini geri alabilmek için en az ödenen miktar 15 bin ruble (400 Euro).

Gazetede çıkan haberde, Moskova yakınlarında Apriyeliyevka’da yaşayan Svetlana Berçeda başından geçenleri şöyle anlatıyor:

"Korsanlar yabancı markalı iki otomobille geldiler. Her otomobilde beş kişi vardı. Sanki bir aksiyon filmi çekiliyordu: ’Köpeği gösterin!’ diye bağırdık. ’Hayır, önce parayı gösterin!’ diye seslendiler. Sonunda herşey yolunda gitti, sevgili Vilya’mızı geri alabildik."

Moskova’da en yüksek fidye Yorkshire terrier ve pekinuva köpekler için ödeniyor. Hayvan kaçıranlar da özellikle bunlara yoğunlaşıyor.

ELEKTRİK PARASINI ÖDEMEYENİN KÖPEĞİNE EL KONULUR MU

Reuters’in bir haberine göre, Rusya’nın en doğusunda, Pasifik Okyanusu kıyısında yer alan Vladivostok kentinde ortaya atılan ilginç bir uygulama da büyük bir tepkiye neden oldu. Bölgedeki elektrik şirketi, faturasını ödemeyenlerin petlerine el koyup rehin almayı kararlaştırdı. Rusya’da elektrik ve su parası ödeme adeti pek yok. Şirketler tahsilat yapabilmek için her türlü yöntemi deniyor. Fatura ödemeyenlerin isimlerini açıklayıp utanç listeleri yayınlıyorlar, bloklarda elektriği tamamen kesiyorlar, ama bu yöntemler de bazen işe yaramıyor.

Bunun üzerine Vladivostok’daki elektrik şirketi, faturasını ödemeyenlerin petlerine el koymaya karar verdi. Dalenergo şirketinin yöneticisi Nikolay Tkaçev, 10 milyon dolarlık gecikmiş tahsilatı sağlamak için aldıkları bu kararı şöyle açıkladı: "Onların en sevdiklerini ellerinden alacağız. Bakalım sevgili babası kızına köpeğin neden gittiğini nasıl açıklayacak..."

Şirket, topladığı petlere sahip çıkan olmazsa, açık artırma düzenleyip satacağını da açıkladı. Tabii Vladivostok halkı buna itiraz etti. Bu önlemin çocuk kaçırmaktan farksız olduğunu iddia ettiler ama otoritelere göre, petlere el koymakta yasal olmayan hiçbir yan yoktı. Hatta Dimitriy Kuznetsov adında bir yargıç "Teknik olarak bir köpek bir mülktür" dedi. "Satılabilir, satın alınabilir veya verilebilir. Dolayısıyla teorik olarak bu plan uygulanabilir. Pratik olarak sorunlar var tabii. Küçük bir köpeği yakalayabilirsiniz. Ama kocaman bir köpeği nasıl yakalayacaksınız?"

Sonunda Dalenergo şirketinin bağlı olduğu Birleşik Enerji Sistemleri adlı ana şirket, bir açıklama yaparak "Vladivostok sakinlerinin dört ayaklı dostlarını ellerinden almayacağız" demek zorunda kaldı.

En meşhur pet dedektifi

Kaçırılmalara karşı pet dedektifliği, birçok ülkede gelişen bir meslek. En meşhur pet dedektifi ise, sinemadaki Ace Ventura. Bu film karakteri, ünlü komedyen Jim Carrey tarafından yaratıldı ve 1994 ve 1995’te iki Ace Ventura filmi çekildi. Ace Ventura, Sherlock Holmes’un bir karikatürü olarak yaratılmış bir karakter. Miami’de petlerin yasak olduğu bir apartmanda oturuyor ve kendi hayvanlarını ev sahibinden saklamak için elinden geleni yapıyor. Serinin üçüncü filminin de bu yıl içinde çekilmesi bekleniyor.

En güzel sokak hayvanı fotoğrafı aranıyor

Sokak hayvanlarının sıcak yuva bulması için çeşitli kampanyalar yapan Minikpati.com sitesi ikinci kez fotoğraf yarışması düzenliyor. Canon’un desteklediği "Sokaklar Hayvanlarla Güzel" konulu fotoğraf yarışmasına üye herkes başvurabilir. Son başvuru tarihi 15 Temmuz.

Her katılımcı yalnız iki fotoğraf ile yarışmaya katılabilir. Birinciye 1000 YTL, ikinciye 500, üçüncüye 300 YTL verilecek. Mansiyon ödülü ise Canon Pixma iP3500 yazıcı. Fotoğraflar, Canon Eurasia Pazarlama İletişimi Müdürü Beyza Çarkacı, Erdal Kınacı, Hacer Kaya, Kemal Gül, Ömer Serkan Bakır, Süha Derbent ve Ümran Davran’dan oluşan jüri tarafından 22 Temmuz tarihine kadar değerlendirilecek. Ödül töreni 2 Ağustos’ta Üsküdar barınağında büyük bir şenlikle yapılacak.

NEDEN SOKAK HAYVANLARI

Sitenin kurucularından Hacer Kalay şöyle diyor: "Bir fotoğrafın, bazen binlerce sözcüğün yerini tutabildiğini biliyoruz. Sokak hayvanları fotoğraf yarışmasını da bunun için düzenledik. Yarışmanın konusu sadece sokak hayvanları. Yarışmamızın amacı sokakların hayvanlarla daha güzel olduğunu tüm insanlara göstermek ve sokakları hayvanlardan temizleme girişimine karşı çıkmak. Yarışmaya katılan üyelerimizden, sokakların hayvanlarla daha güzel olduğunu vurgulayan fotoğraflar bekliyoruz." diyor. Rabia ZAMUR

SİTEDE NELER VAR?

Minikpati.com, yardıma ihtiyacı olan evcil hayvanların sahiplendirilmesi amacıyla kurulmuş bir site. Sokakta yaşayamayacak durumda olan hayvanların ücretsiz ilanları yayınlanıyor. Kedi ve köpekler bir yuva bulma şansı bu site sayesinde artıyor. İçeriğinde sağlıktan bakıma, pati dostu öykülerinden sokak hayvanlarının beslenmesine kadar her türlü konu başlığı yer alıyor. Editörün köşesi ve veterinerimiz bölümünde de hayvan sağlığı ile ilgili yazılar var. Kayıp köpekler, kedi arayan yuvalar, yuva arayan kediler ve duyurular, ücretsiz olarak yayınlanıyor, sürekli güncelleniyor.

Kediler gastrit olur mu?

Kedilerde mide dokusunun inflamasyonuna (yangısına) genel olarak gastrit deniliyor. Aniden (akut) ortaya çıkabileceği gibi, uzun bir süreç içinde (kronik olarak) yavaş yavaş da gelişebiliyor.

Aniden ortaya çıkan gastritlerin en çok karşılaşılan nedenleri, bozuk yiyecekler yemek, yabancı cisimler yutmak, tüy topakları, bitki ve çiçek yemek, aşırı yemek, gıda alerjileri, deterjanlar gibi kimyasal maddeler, bazı ilaç uygulamaları, virüs, bakteri, parazit gibi enfeksiyonlar.

Kronik gastritlerde ise akut gastrite sebep olan etkenlerin uzun süreli etki etmesi, mide kanseri ve uzun süren bağırsak enfeksiyonları hastalık nedeni olarak karşımıza çıkıyor.

Bunların yanı sıra böbrek yetmezliği, karaciğer hastalıkları, böbreküstü bezi yetmezliği ve bazı sinir sistemi hastalıklarında da akut ve kronik gastrit gelişebiliyor. Genç kedilerde gastritler genellikle akut olarak görülüyor. Kronik gastrit ise hem genç hem de yaşlı kedilerde ortaya çıkabiliyor.

İLK BELİRTİ KUSMA

Kedilerde gastritin en yaygın belirtisi kusma. Akut gastritte bu genellikle 7 günden daha az sürer; kronik gastritte ise 1-2 hafta sürebilir. Ayrıca kusmayla birlikte kan, iştah kaybı, halsizlik, kilo kaybı, ishal ve dışkının sindirilen kandan dolayı siyah çıkması gibi belirtiler de önemli.

Bu belirtiler üzerine tam kan sayımı, biyokimyasal kan analizleri, idrar ve gaita (dışkı) muayeneleri gibi laboratuar analizlerine başvurulmalı. Gastritin teşhisinde en çok yararlanılan muayene yöntemleri karın bölgesi radyografisi, ultrason ve endoskopi.

TAMAMEN İYİLEŞEBİLİR

Gastritin tedavisi bu hastalığa sebep olan asıl hastalığın tedavi edilmesinin yanı sıra, hastalık sırasında oluşan sıvı ve elektrolit kaybının giderilmesi, kusmanın durdurulması ve sindirim sisteminin dinlendirilmesi esasına dayanıyor. Mideyi rahatlatan ve yangıyı gideren ilaçlar kullanılır, mide bir süre dinlendirilir, sonra mide rahatsızlıkları için özel üretilmiş reçete diyetlerle gastrit tedavisi veteriner hekimin uygun gördüğü şekilde desteklenir.

Diyet ve tedavi dikkatle uygulanılırsa, kedi tamamen iyileşebilir.
Yazarın Tüm Yazıları