Rusya, ABD'nin bölgedeki tepkisini Türkiye üzerinden mi test ediyor?

Güncelleme Tarihi:

Rusya, ABDnin bölgedeki tepkisini Türkiye üzerinden mi test ediyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 2017 13:37

Rusya, ABD'nin bölgedeki tepkisini Türkiye üzerinden mi test ediyor?

Haberin Devamı

Gül KABA / İSTANBUL,(DHA)- ÜSKÜDAR Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mithat Baydur, Rusya'nın askerlerini geri çekerek Türkiye'ye 'gel gel' demesinin aslında Türkiye'yi kendisine giderek hem daha muhtaç hale getirmek hem de ABD'nin harekata vereceği tepkinin şiddetini Türkiye üzerinden ölçmek istediğini söyledi.

Üsküdar Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mithat Baydur, Türkiye'nin operasyon yapmaya hazırlandığı Afrin harekatıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Rusya'nın bölgeden askerlerini çekerek ABD'nin alandaki tepkisini Türkiye üzerinden test ettiğini belirten Baydur, zor bir süreçten geçildiğini o bakımdan bu mevsimde harekat yapmak yerine diplomatik yolların zorlanması gerektiğini aktardı.

"TÜRKİYE'NİN NATO İLİŞKİSİ SORGULANACAKTIR"

TSK'nin mevsim şartlarında çok zor bir harekat yapacağını dile getiren Baydur, "Umarım istenilen sonucu verir, vermezse düşünmek istemiyorum Türkiye için zor olur.  Basit bir Afrin harekatı gibi gözükse de yaratacağı artçı depremler bakımından Türkiye'nin NATO ilişkisinin sorgulanacağı, Türkiye ile ABD ilişkilerinin tamamen yok olma noktasına geleceği Türkiye'nin çok farklı bir cenaha ve safa sürüklenebileceği ve bölgedeki denklemin tamamen alt üst olacağı bir harekat bu. Olmasın demiyorum bir beka sorunu vardır. Fakat bu beka sorununun bu hale gelmesinde de Türkiye'nin bugüne kadar uyguladığı yanlış politikalar var. Biraz daha diplomatik kanalları zorlamak gerektiğini düşünüyorum" dedi.

"RUSYA, ABD'NİN TÜRKİYE'NİN HAREKATINA VERECEĞİ TEPKİSİNİ TEST ETMEK İSTİYOR"

Türkiye'nin El-Bab harekatında olduğu gibi PYD'nin bölgede koridor oluşturmasını engellemek istediğini ifade eden Baydur, "Türkiye'nin 2011'den beri Suriye krizinde neyi doğru yaptığı tartışılır. Ama El-Bab'taki çizgisini sürdürmek istiyor. Enteresan olan ise Rusya Afrin'deki askerlerini yavaş yavaş geri çekiyor. Yani Türkiye Afrin'e girsin istiyor. Bunun sebebi Rusya, ABD'nin Türkiye'nin harekatına vereceği tepkinin şiddetini test etmek istiyor" diye konuştu.

"TÜRKİYE, ESAD İLE AYNI ÇİZGİDE YER ALACAK"

Rusya ile Türkiye'nin birbirine daha fazla kenetlenerek buna İran ve Esad'ta dahil olarak ayrı bir blok oluşturacaklarını bildiren Prof. Dr. Baydur, "Türkiye 2011'den beri gitmesini istediği Esad ile tamamen aynı çizgide yer almış olacak. Bu durum kötü ama Türkiye'nin başka çaresi kalmadı. Türkiye'nin Rusya ile bu harekatta aynı çizgide durması ve buna mukabil ABD ile ters düşmesi NATO dışına itilmesi tehlikesini de beraberinde getirecektir orta vadede. Eğer ABD'den çok sert tepki gelirse ilişkiler kopabilir" açıklamalarında bulundu.

"3'ÜNCÜ DÜNYA SAVAŞININ ÖNCÜ ALAMETLERİNİ GÖRÜYORUZ"

Avrupa ve Batı ittifakı içinde de farklı ittifaklar oluştuğunu ve dengelerin sürekli değiştiğini vurgulayan Prof. Dr. Baydur, "Mesela Fransa ve ABD artık Suriye meselesinde birlikte hareket ediyorlar. Fakat Almanya Fransa'dan da kopuyor yavaş yavaş. Bu arada Rusya'ya sürdürülmesinde karar verilen ambargodan dolayı Almanya, Fransa ile yakınlaşıyor. Çünkü bu ambargo kararından dolayı önemli bir doğalgaz ithalatçısı olarak Rusya'dan Almanya etkileniyor.Rusya'dan Almanya'ya gidecek olan doğalgazın sekteye uğraması Almanya'nın büyüme hızını yavaşlatacaktır. Alman ekonomisini derinden etkileyecektir. Bu itibarla daha büyük hesaplaşmalara gebe sürece doğru da gidiyor. İsterseniz adına 3'üncü dünya savaşı deyin, 3'üncü dünya savaşının öncü alametleri olan bölgesel hesaplaşmaya doğru sürükleniyor olabilir. Çünkü Batı ittifakı da parçalanıyor. Her ülke kendine yeni bir yer bulmaya çalışıyor" ifadelerini kullandı.

"PYD'YE VERİLECEK DARBE DAEŞ'İN HANESİNE YARAYACAKTIR"

Bu harekatın DAEŞ'e yarayacağının altını çizen Prof. Dr. Baydur, "PYD'ye verilecek bir darbe DAEŞ'in hanesine yarayacaktır. ABD'de zaten bundan dolayı YPG ve PYD güçlerinin burada törpülenmemesi, güç kaybına uğramaması için harekata karşı çıkıyor. ABD asıl sorunun DAEŞ sorunu olduğunu ve esas enerjinin oraya boşaltılması gerektiğini savunuyor ve bundan dolayı da PYD güçlerinin ziyan görmemesi üzerinde duruyor" diyerek sözlerini noktaladı.

(FOTOĞRAF)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!