Rus savcı Kırım Tatar Meclisi’ni askıya aldı

Güncelleme Tarihi:

Rus savcı Kırım Tatar Meclisi’ni askıya aldı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 14, 2016 20:42

RUSYA’nın iki yıl önce yasadışı bir şekilde Ukrayna’dan ilhak ettiği Kırım’da Başsavcı Natalya Poklonskaya, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin (KTMM) faaliyetlerini askıya aldı.

Haberin Devamı

RUSYA’nın iki yıl önce yasadışı bir şekilde Ukrayna’dan ilhak ettiği Kırım’da, Başsavcı Natalya Poklonskaya, Kırım Tatar Milli Meclisi’nin (KTMM) faaliyetlerini askıya aldı. Başsavcının KTMM’nin aşırı örgüt kapsamına alınması ve tüm faaliyetlerinin yasaklanması konusunda yaptığı müracaat, 17 Mart’ta mahkemede görülmeye başlanmıştı. Poklonskaya, önceki akşam Aşırı Faaliyetlerin Önlenmesine Dair Kanunu’nun 9 ve 10’uncu maddelerine dayanarak KTMM’nin faaliyetlerinin durdurulması kararını aldı. Buna göre dava sonuçlanıncaya kadar KTMM’nin hesapları dondurulacak ve Tatar Meclisi, toplantı düzenleme, propaganda yapma gibi faaliyetler gerçekleştiremeyecek. KTMM kararı temyize götürecek.

TÜRKİYE’DEN, AB’DEN SERT TEPKİ

Kırım Tatar halkının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, kararın Tatarlara karşı savaş ilanı olduğunu söyledi. İslam İşbirliği Teşkilatı 13. Zirvesi kapsamında dün Kırımoğlu ile görüşen Başbakan Ahmet Davutoğlu ise Kırım Tatarları’nı her platformda desteklemeye devam edeceklerini belirtti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç de “Sözkonusu dava sürecini, yarımadadaki fiili makamların, Kırım’ın asli unsuru olan Kırım Tatarlarına yönelik baskı ve sindirme faaliyetlerinin yeni bir halkası olarak görmekteyiz” dedi. AB’den yapılan açıklamada ise “Karar, son derece endişe verici ve Kırım Tatarlarının haklarına karşı ciddi bir saldırıdır” denildi. Tatarlar Kırım’ın yaklaşık 2 milyonluk nüfusunun yüzde 15’ini oluşturuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!