Rus milletvekilinden 'Ayasofya' önerisi

Güncelleme Tarihi:

Rus milletvekilinden Ayasofya önerisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2015 11:43

Rus Parlamentosu alt kanadı Duma Milletvekili Sergey Gavrilov, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından ilginç bir öneride bulundu. Gavrilov, "Türkiye’nin dostça bir adım atarak Ayasofya’yı Ortodoks Kilisesi'ne iade etmesini bekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Komünist Parti Milletvekili olan Gavrilov, “Ayasofya’nın Ortodoks Kilisesi'ne teslim edilmesini için Türkiye’den dostça bir adım bekliyoruz. Rusya, maddi olarak katılımda bulunmaya ve tüm kiliselerin kabul ettiği Hıristiyan anıtın restorasyonu konusunda en iyi bilim adamlarını görevlendirmeye hazırdır. Bu adım İslam ve Türkiye’nin üst düzeydeki politikasının iyi niyet göstermesine yardımcı olacaktır” diye konuştu.

Rus milletvekilinden Ayasofya önerisi


Türkiye-Rusya ilişkileri dayanıklılık testinden geçtiğini kaydeden Gavrilov, karşılıklı dostça girişimler ve önerilerin önem taşıdığını belirtti.

III. İVAN BİZANS GELENEKLERİNİ RUSYA'YA TAŞIDI

Ayasofya, inşa edildiği 537'den Türklerin İstanbul'u fethettiği 1453'e kadar Bizans'ın ve dünyanın en büyük Ortodoks katedrali olarak hizmet verdi. 1453'te camiye dönüştürülen yapı, 1931'de dört yıl boyunca kamuya kapatıldıktan sonra müze ilan edildi. Rusya'da Ayasofya'yı taklit eden yüzlerce yıllık yapılar bulunsa da, Bizans eseri olan İstanbul'daki orijinaliyle Rus tarihi arasında doğrudan bir bağ bulunmuyor. Türklerin İstanbul'u fethetmesinin ardından Moskova'yı "Üçüncü Roma" ilan eden Çar III. İvan, son Bizans imparatorunun yeğeniyle evlenip Bizans geleneklerini Rusya'ya taşımaya çalışmıştı. 


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!