Rumlardan KKTC sporuna ambargo girişimi

Güncelleme Tarihi:

Rumlardan KKTC sporuna ambargo girişimi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2007 20:16

Kıbrıs Rum yönetimi Basketbol Federasyonu, 9. Uluslararası Dr. Fazıl Küçük Spor Oyunları kapsamında yapılacak uluslararası basketbol turnuvasına katılması beklenen yabancı takımları engellemek için girişim başlattı.

Haberin Devamı

Kıbrıs Rum yönetimi Basketbol Federasyonu Genel Sekreteri Emilios Theodosiu'nun, KKTC'de, Kıbrıs Türk halkının Özgürlük Lideri Dr. Fazıl Küçük'ü anmak için bu ay düzenlenecek olan “9. Uluslararası Dr. Fazıl Küçük Spor Oyunları” hakkında itirazlarını içeren bir mektubu FIBA'nın tüm yetkili organlarına gönderdiği öğrenildi.

KKTC Basketbol Federasyonu Başkanı Levent Çağdal, Güney Kıbrıs Basketbol Federasyonu'nun genelde KKTC sporuna, özelde ise KKTC basketboluna ambargo uygulama girişiminin kabul edilemez olduğunu ifade ederek, Güney Kıbrıs Basketbol Federasyonu'nu bu davranışından dolayı kınadıklarını açıkladı.

Federasyon Başkanı Levent Çağdal, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Rum Basketbol Federasyonu yönetiminin, 25 ülkenin 550 uluslararası sporcusuyla katılacağı “9. Uluslararası Dr. Fazıl Küçük Spor Oyunları”nı engellemek istediğini bildirdi.

Haberin Devamı

Çağdal, “Güney Kıbrıs Basketbol Federasyonu'nun, özelde basketbol genelde ise bisiklet, tenis, badminton, judo, golf, satranç, yelkenli ve atletizm spor dallarına katılacak olan uluslararası sporcuların KKTC'ye gelmesini ve organizasyona katılmalarını engellemek için tüm Avrupa, Afrika, Asya ve Okyanusya federasyonlarına yalanlarla dolu, gerçek dışı bir mektup gönderdiğini” vurguladı.

Levent Çağdal, Rum Basketbol Federasyonu Genel Sekreteri Emilios Theodosiu'nun gönderdiği mektupta, “Kıbrıs'ta FIBA tarafından tanınan tek federasyonun Güney Kıbrıs Basketbol Federasyonu olduğunu” iddia ederek, Kuzey Kıbrıs'ın, Türkiye'nin “işgali altında askeri bir rejim” olduğu ve “Türkiye'nin Kıbrıs'ta sözde etnik temizlik yaparak birçok Rum basketbol oyuncusunu öldürdüğü” gibi asılsız iddialarda bulunduğunu kaydetti.

Çağdal, Theodosiu'nun mektubuna karşılık olarak KKTC Spor Yönetimi ile bir değerlendirme yaparak, gerçekleri yansıtan bir mektup yazacaklarını ve bu mektubu FIBA yetkililerine ve tüm diğer ülkelere aynen Güney Kıbrıs'ın gönderdiği gibi ulaştıracaklarını belirtti.

1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası'na göre, Kıbrıs'ta eğitim ve spor konusunun her iki toplumun kendi idaresinde olduğunu hatırlatan Çağdal, gönderecekleri yazıda FIBA yetkililerine seslenerek, KKTC'de FIBA kurallarına göre 11 kategoride, 1981 yılından beri basketbol oynandığını ifade ederek, sporun Kıbrıs'taki sorunun çözülebilmesi için bir köprü olabileceğini kaydedeceklerini belirtti.

Haberin Devamı

DEVLETİN TÜM BİRİMLERİ İLE ORTAK MÜCADELE

Kıbrıs'ta iki toplumlu spor etkinliklerini her zaman desteklediklerini dile getiren Çağdal, Kıbrıslı Rumların yaptığı gibi spora politika karıştırmak istemediklerini, KKTC vatandaşlarının basketbolu çok sevdiğini belirtti.

KKTC Basketbol Federasyonu Başkanı Çağdal, gönderecekleri mektupta, Kıbrıs'ta 40 yıl süren politik görüşmelerden sonra varılan noktada taraflara sunulan Annan Planı'nı kabul edenin Kıbrıslı Türkler, reddeden tarafın ise Kıbrıslı Rumlar olduğunun altını çizeceklerini belirterek, Kıbrıslı Türklerin spor yapmasına yönelik bu tür engelleyici girişimleri kabul etmeyeceklerini ve mücadeleyi sürdüreceklerini ifade etti.

Haberin Devamı

KKTC yöneticelerine de seslenen Levent Çağdal, yetkililerin spor konusundaki politikasını gözden geçirmesini ve Rum tarafının bu tür engellemelerine karşı devletin tüm birimlerinin Türkiye ile birlikte ortak bir mücadele başlatmasını istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!