"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Rumeli’den Anadolu’ya

Yunanistan, Bulgaristan ve Yugoslavya’nın oluşturduğu bölgeye neden Rumeli dediğimizi biliyor musunuz?

Osmanlı İmparatorluğu döneminde bu bölgelerde yaşayan Rum vatandaşlar yüzünden elbette...
Aslında zamanla pek de öyle Rum-Türk ayrımı kalmamış, çünkü Yükselme Döneminde topraklarını genişleten Osmanlı İmparatorluğu’nun Türk vatandaşları da bu bölgeye göç etmiş ve bu göçün etkisiyle iki kültür birbirinden etkilenmeye başlamış.
Ancak Osmanlı’da işler yolunda gitmemeye başladığında geriye doğru bir göç yaşanmasının önü kesilememiş ve ‘Rumeli’de yaşayan Türkler tekrar Anadolu’ya gelmiş.
Dönerken, orada yaşayan Rumlar’dan öğrendikleri ve kendi kültürleri gibi benimsedikleri yemek kültürünü de beraberlerinde getirmişler.
İşte Türkler’in bu geriye dönüş sırasında getirdikleri yemeklerin başında hamur işleri ve et yemekleri gelir.
Kat kat açılan zahmetli Rumeli hamurları, içlerine konulan çeşitli malzemelerle zenginleştirilmiş.
Oralarda yapılıp kültür alışverişi sırasında bizim topraklarımıza taşınan et yemeklerine gelince... Köfteler ve üzerine yoğurt dökülerek sunulan etler bu listenin başında yer alıyor.
Aslında bu iki kültür birbiri içinde o kadar güzel erimiş ki, hangi yemeğin kime ait olduğunu ayırt etmek de çok zor.
Ve belki de zenginliğin sırrı burada gizli. Yani birbirini yok etmeden birbiri içinde erimekte...

KAPAMA PİLAV

MALZEMELER

* 250 gr orta yağlı kıyma (Dana ya da kuzu kıyma kullanabilirsiniz.)
* 50 gr tereyağı ya da 5 yemek kaşığı zeytinyağı
* 2 adet orta boy kuru soğan
* 2 su bardağı pirinç
* 2 su bardağı sıcak su
* 2 çay kaşığı tuz, karabiber

YAPILIŞI

Pirinci sıcak tuzlu suda 40 dakika bekletin. Yağı orta boy çelik ya da teflon tencerede eritin. Yemeklik incecik doğradığınız soğanları ekleyip orta ısılı ateşte, sürekli karıştırarak 3-4 dakika kadar kavurun.
Kıymayı ilave edip karıştırmaya devam ederek 5-6 dakika daha kavurun. Kıymanın rengi iyice dönünce tuz ve karabiberi serpin.
Pirinci yıkayıp süzdükten sonra tencereye aktarın ve karıştırın. Sıcak suyu da ilave edip tencerenin kapağını kapatın ve orta ısılı ateşte pişmeye bırakın.
Suyunu tamamen çekince ocağın altını kapatın ve 20-30 dakika dinlendirin. Sıcak sıcak servise sunun.
İsterseniz henüz sıcakken üzerine haspir serpiştirebilirsiniz.

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI