GeriSeyahat Rum usulü balık lokantası
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Rum usulü balık lokantası

Rum usulü balık lokantası

Bir ay önce Kartal sahilinde açılan Çıra Balık, Rum mutfağından esinlenen, rakıdan çok şarabın içildiği farklı bir balık lokantası.

Kartal sahil yolunda, Adalar'ın tam karşısında 30 Ekim'de yeni bir balık lokantası açıldı. Adı Çıra Balık. Balığın çırayla ne ilgisi var diyeceksiniz. Lokantanın geçmişi şöyle:

Beş yıl önce Ali Yılmaz, Mehmet Eskiköy ve Metin Coşar bir ocakbaşı lokantası açıyorlar. Adı Çıra Et. Ancak akıllarında bir balık lokantası fikri var. Ama ocakbaşı tarzından çok uzak, hatta ‘‘balık-rakı'' alışkanlığından da uzak bir balık restoranı. İşte bunu geçen ay gerçekleştiriyorlar.

Mehmet ve Metin Bey balık restoranıyla, Ali Bey ise ocakbaşıyla ilgilenmeye başlıyor. Metin Coşar zaten balık üzerine çok uzun yıllar çalışmış. Kartal sahil yoluna açtıkları bu lokantada da Rum mutfağındaki balığı sunuyor müşterilerine:

‘‘Sıradan balık restoranlarından çok farklıyız. Sadece kendimize özgü ürünlerimiz var. Safran soslu levrek sarma, deniz mahsulleri krepi, şampanya soslu hamurda balık bunlardan bir kaçı.''

Balık ve şarap

Balık ve rakı kültüründen uzaklaştıklarını, şarap ve balık kültürüne yaklaştıklarını söylüyorlar. Lokantada içki tüketiminin dağılımına baktığımızda da bunu anlıyoruz. Yüzde 70 şarap, yüzde 30 rakı.

Rum mutfağını öğrenmek için, aşçıyla birlikte Yunan Adaları'na giden Metin Coşar, sadece mutfaklarının değil hizmetin de özel olduğunu söylüyor. ‘‘ Müşterilerimize anketler yapıyoruz. Telefonlarını, adreslerini, özel günlerini alıyoruz. Amacımız özel günlerde onları burada misafir etmek. Elemanlarımız müşterilerimizle samimiler.''

Restoranın adresine bakıp Kartal-Rahmanlar'da olduğunu görenler önce durumdan memnun kalmıyor. Ama restorandan içeri girince yanıldıklarını hemen farkediyorlar. Burası ahşap dekoruyla sıcak, duvardaki akvaryumlarıyla sevimli, yemekleriyle lüks bir yer.

Çıra Balık'ın Adalar manzarası ilk günler çok müşteri çekmiş ancak Adalar'ın güneyinden geçen fay hattı ve İstanbul'da bir deprem olasılığı bir ara müşterileri tedirgin etmiş.

Ortalama 85 kişilik kapasitesi olan lokantada öğlen ve akşam servisi bulunuyor. Şarap, meze, salata, ara sıcak, ana yemek ve meyve ya da tatlının içinde olduğu bir akşam yemeğinde kişi başı fiyat 10 -12 milyon civarında. Gitmeden önce rezervasyon yaptırmanız gerek.

Adres: Rahmanlar, Akdeniz Cad. Sandalcı Sk.No: 14/12 Sahilyolu (3M Migros yanı) Atalar/Kartal. Tel: (216) 488 56 89

False