Rüküş vatanseverlik

HİÇ unutmam: 30 Aralık 1965 günü, Paris’te, Rue de Cujas’taki sinemaya, Alain Robbe-Grillet’nin yönettiği Ölümsüz Kadın (L’Immortelle) filmini görmeye gitmiştim. Film İstanbul’da geçer.

Film öncesi gösterilen aktüalite filminde Fransız bayrağı ulusal marş eşliğinde görüntüye geldiği zaman ön taraftaki gençler ıslıklayıp yuhalamışlardı. Kavga falan çıkmadı. Ama ben şaşırmıştım. Bu nasıl işti böyle?

Ama birkaç ay sonra, Odeon Tiyatrosu’nda Jean Genet’nin Paravanalar ("Les Paravents") adlı oyunu oynanırken, milliyetçiler, gazi örgütleri, OAS’çılar tiyatroyu basmışlar, camları indirmişlerdi.

FRANSIZ YASAKLARI

7 Ocak tarihli Sabah Gazetesi’nde, Mahmut Sancak’ın "Dünya Bunları Konuşuyor" köşesinde Fransa ile ilgili bir ilginç haber var. Bu çok önemli haberi Hürriyet okurlarına bir kez daha duyurmak istedim. Haberin başlığı: "Fransız ’vatanseverliği’ AB anayasasını zorluyor." Habere göre 31 Aralık 2005 günü çıkartılan yeni bir yasa ile bazı stratejik Fransız şirketlerini satın almak artık imkansız hale gelmiş. Hangi şirketler bunlar?

1. Nükleer alanda faaliyet gösteren özel güvenlik şirketleri; 2. Terör saldırılarında kullanılma riski olan ürün geliştiren şirketler; 3. Gizli dinleme sistemleri geliştiren şirketler; 4. Bilgi güvenliği şirketleri; 5. Kamuya bilişim güvenliği konusunda ürün geliştiren şirketler; 6. Hem askeri hem de sivil amaçlı ürün geliştiren silah şirketleri; 7. Tamamen askeri amaçlı silah geliştiren şirketler; 8. Kriptoloji şirketleri; 9. Ulusal savunma bilgisine sahip şirketler; 10. Savunma Bakanlığı için silah geliştiren şirketler; 11. Kumarhaneler.

AB İNCELEYECEK

Artık herhangi bir Fransız şirketini almak isteyen yabancı şirketin öncelikli olarak Fransız Maliye Bakanlığı’ndan izin alması gerekecek. Eğer bakanlık izin verirse, satın almak isteyen şirket, Fransız firmayla bağlantıya geçecek. Bakanlık izin vermezse satış olmayacak. Kısıtlamalar kimya, biyoteknoloji, güvenlik ve yazılım gibi uluslararası şirket alımlarının yaşandığı temel alanları da kapsıyor. Hatta kumarhaneler bile yasa sayesinde (yüzünden) satılmaz hale gelecek.

Fransa isterse, yabancı şirketlere, şirket alımlarında paranın dışında özel koşullar da öne sürebilecek. Avrupa Birliği Komisyonu yaptığı toplantıda Fransa’nın aldığı kararı dikkatle inceleyeceğini duyurdu.

ÖRNEK ALINMALI

İnsanlar, bireyler, örgütler milliyetçi ve vatansever olabilirler. Ancak vatanseverlik milliyetçilerin tekelinde değildir. Tarih solcuların kimi zaman milliyetçi sağcılardan daha sarsılmaz olabildiklerini göstermiştir.

Sorun "Devlet" ve "Hükümet"in ne ve nasıl olduğudur. Uluslararası küresel sermaye ve yerel ajanlarının beyin yıkamaktan casusluk ve teröre kadar pis işlere bulaştığı bir çağda yaşıyoruz. Bu kesime göre vatanını sevmek, çıkarlarını savunmak, rüküşlük, dinozorluk. Fransa bu şantaja yiğitçe karşı çıkıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin AKP hükümeti de Fransa’nın izinden gidip bir yasa çıkarmalı; Bor(yum) ile Toryum başta olmak üzere stratejik madenler bu yasanın listesine girmelidir. Türkiye ve zenginlikleri batan geminin malı değildir!..
Yazarın Tüm Yazıları