Ruhsatsız ev almayın

ÖNCE okurum Tarık Karadeniz’in bana sorusu:

“Almak istediğimin binada mesken ruhsatı yok. Çünkü, belediyenin cevabına göre binanın yola terki var. İmar planında bina yolda görünüyor. İmar planı nasıl değişir? Neler gerekir? Emlakçının satmak istediği evin mesken ruhsatı olmadığını önceden belirtmesi gerekmez mi? Cevaplarsanız sevinirim.”

Mesken ruhsatını ilçe belediyesi veriyor

İşte yanıtım.
Mesken ruhsatı inşaatın bulunduğu ilçe belediyeleri tarafından veriliyor. İmar planı değişikliğini de yine belediyeler yapıyor. Ruhsat işlemleri ortalama 1-1.5 ayda tamamlanıyor. Bu işlemler için gerekli belgelerin tümünü ilgili belediyelerin internet sitelerinde bulmak ya da başvuru sırasında almak mümkün. Liste uzun. Sizin için ben hem belediye yetkilileri hem de uzmanlarla konuştum. İmar planı problemli ve ruhsatı olmayan bu binayı almaktan vazgeçmenizi önerdiler. Bakın neden.

Otomatikman 329 lira ceza gelebilir

Sizin almak istediğiniz binada olduğu gibi, müteahhit binayı tamamlıyor ancak mesken ruhsatını almadan evi teslim ediyor. Vatandaş bunu ve imarla ilgili sorunları da bilmeden taşınıyor. İlk sorunu kayıt sisteminde yaşıyor. Ruhsat alınmadığı için bina sistemde “arsa” ya da “inşaat” olarak çıkıyor. Bu nedenle seçmen kütüklerine esas alınan adres kaydı yapılamıyor. Eski oturduğu eve de bir başkası taşınmışsa adres otamatik kapatılıyor. Adres kapatıldıktan 20 iş günü sonra da oradan taşınan kişiye, yeni adresini bildirmediği için sistem otomatik olarak 329 TL para cezası kesiyor.
Belediyeye abonelik için gittiğinizde de eliniz boş geri dönüyorsunuz. Mesken ruhsatı bulunmayan yeni binaların elektrik, su ve doğalgaz abonelik işlemleri yapılmıyor. Binada su ve elektiriğin olması da o binanın ruhsatının olduğu ve aboneliklerinin yapıldığı anlamını da taşımıyor. Bina inşaat halindeyken şantiyede kullanılan geçici abonelikler kullanılıyor. Ruhsatsız binaya taşınan vatandaşlar, işyerleri tarifesinden elektrik su parası ödemek zorunda kalıyor.

Ev alırken de şunlara dikkat edin

Uzmanlar ev alırken ise şunlara dikkat etmeniz konusunda uyarıyorlar:

Öncelikle alınacak olan konutun tapusunun olup olmadığına ve kat mülkiyetine geçilip geçilmediğine bakın.

Tapu Sicil Müdürlüğü’nden tapu kayıtlarında ipotek, haciz ya da kısıtlayıcı bir durum olup olmadığı kontrol edin.

Konutun ait olduğu ilçe/belde varsa büyükşehir belediyesinden alınacak olan konutun pafta, ada, parsel numaraları belirtilerek planlardaki durumu ve bölgenin jeolojik yapısını öğrenin.

Bu araştırmayı tamamlayınca tapudan satış işlemini yapın.

Deprem ülkesiyiz ama

Son bir not.
Deprem ülkesiyiz ama İstanbul’daki binaların yüzde 85’i ruhsatsız. Bu oran İzmir’de yüzde 65, Ankara’da yüzde 45. Uzmanlar deprem riskini de anımsatarak, vatandaşları “sakın ruhsatsız ev” almayın diye uyarıyorlar.
Haberiniz olsun...

LÖSEV’in 12. yıl kutlaması

LÖSEMİLİ Çocuklar Vakfı (LÖSEV) kuruluşunun 12. yıldönümünü geçen Cuma akşamı güzel bir geceyle kutladı. Ben de davetliydim. Gidemediğim için üzüldüm. Doğum günlerini kutluyorum. Ankara Swiss Otel’deki o güzel geceyi de size yazmak istiyorum. Milli Eğitim Bakanlığı döneminde LÖSEV’e önemli katkılarda bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik gecenin onur konukları arasındaydı. Geceye, LÖSEV çalışanları, Lösemili Çocuklar Hastanesi personeli, lösemili çocukların aileleri, gönüllüler ve davetliler katıldı. LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Ezer gecedeki konuşmasında şu mesajı verdi:

“Vakfımızın çalışmalarıyla 151 lösemili çocuğumuz iyileşti. LÖSEV sayesinde bugün iyileşmesi mümkün görülmeyen ve ölüme terk edilen 18 çocuğumuz Avrupa standartlarında tedavi uygulanarak iyileştirildi. LÖSEV’in en büyük görevi yardıma muhtaç hasta çocukları tedavi ettirmek.”
Gecede, tedavilerinin ardından sağlıklarına kavuşan LÖSEV İlköğretim Okulu öğrencilerileri şarkılar söyledi. LÖSEV tanıtım filmi gösteriminin sonrasında, sağlığına kavuşan öğrenciler “Hayat Dansı” yaptı. Lösemiyi yenen 18 çocuk, gösterilerinin ardından maskelerini havaya fırlattı.
Yazarın Tüm Yazıları