Röntgen cihazlarından sanal gerçekliğe

Güncelleme Tarihi:

Röntgen cihazlarından sanal gerçekliğe
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2017 13:55

Ahmet CAN

Haberin Devamı

İspanya'nın Barcelona şehrinde dünyanın en büyük mobil teknolojiler fuarı olan Mobil Dünya Kongresi (MWC) düzenlendi. Yaklaşık 6 yıldan beri katıldığım fuarın ana trendlerinin başında akıllı telefonlar oluyordu. Ancak bu yıl kongrenin trendlerinin değişmesi ve sanal gerçekliğin (virtual reality - VR) ağırlığını arttırması gözüme çarpanların başında geliyor.

Sanal gerçeklik denilince ilk akla gelen örnekler oyun ve sinema gibi eğlence kategorisinde yer alan içerikler bulunuyor. Ancak her fırsatta geleceğin teknoloji trendi olarak ifade edilen sanal gerçekliğin yeni endüstri devriminde kullanılacağını hayal etmek çok da güç değil. Hatta bunun ilk örnekleri ve pilot uygulamaları da görülmeye başlandı.

İşin aslına bakacak olursak paylaşacağım örnek oyun sektöründen çok da uzak değil. Ludovic Avot ve Yannick Le Berre adındaki iki oyun meraklısı aynı zamanda medikal alanda mühendis olarak çalışıyor. Meraklı oldukları bu iki alanı birleştirmek için harekete geçen iki arkadaş, sanal gerçeklik konusunda donanım üreten Oculus'un gözlüğünü ve kontrol kumandaları üzerinde çalışmaya başlıyor.

İkili, insan organlarının 3 boyutlu olarak modellenmesi için GE'nin geliştirdiği 'CT' ve 'MRI vücut tarama' yöntemlerini kullanıyor. Bu sayede renk ve dokusal özellikleri başta olmak üzere vücudun birçok farklı özellikleri 3 boyutlu ortama taşınabiliyor. Böylelikle vücudun bütün yapısı sanal ortama 3 boyutlu olarak taşınabiliyor.

Röntgen cihazlarından sanal gerçekliğe


Örneğin; bir doktor önce hastasının sorun olan bölgesini 3 boyutlu olarak tarıyor. Taranan bölge sanal gerçeklik gözlüğüne uygun bir formata getiriliyor. Doktor ise sanal gerçeklik gözlüğünü takarak ve kumanda kollarını alarak hastasını çok daha etkili bir şekilde inceleyebiliyor ve buna göre tedavi yöntemini seçebiliyor.

Ludovic Avot ve Yannick Le Berre'nin üzerinde çalıştığı proje şu anda prototip durumunda. Ancak, gerçek hayatta kullanılmak üzere çalışmalar hızla devam ediyor. GE'den paylaşılan bilgilere göre ilk gerçek testler, Fransa'da bir hastanede bu yıl içinde gerçekleştirilmeye başlanacak. Daha sonra ise planlarda ABD ve bazı Asya ülkelerinde görülmeye başlanacak.

Sanal gerçeklik uygulamaları üzerine dünyadaki tek örnek bununla sınırlı değil. Artık sanal gerçeklik teknolojisi tıp eğitimlerinde de kullanılmaya başladı. Daha önce kadavralar üzerinde çalışan tıp öğrencileri, artık sanal gerçeklik gözlükleri kullanarak eğitim görüyor. Bu da tıp öğrencilerinin daha hızlı öğrenmesini sağlarken, eğitim kurumlarının maliyetlerini azaltacak. Hatta artık sanal gerçeklik kumandalarını bile kullanmaya gerek kalmayacak. Girişimcilerin geliştirdiği örneklerde Microsoft'un geliştirdiği 'Kinect' kamerası kullanılıyor. Bu sayede sanal gerçeklik gözlüğünü takanlar kumandalardan bağımsız olarak görüntü tanıma teknolojileriyle hastaların 3 boyutlu modelleri üzerinde çalışmalarını yapabiliyor.

Haberin Devamı

Röntgen cihazlarından sanal gerçekliğe

Görünen o ki; sanal gerçeklik teknolojisi şu anda ağırlıklı olarak oyun ve eğlence alanlarında kullanılsa da; endüstrilerdeki yansımaları daha çarpıcı olacak. Sağlık da bunlardan biri. Ve bunun sağlık sektörüne yansıması uzun süreler almayacak. Çok yakında röntgenlerin çıktılarını ışıklı beyaz bir tabloya koyan doktorlar yerine sanal gerçeklik gözlüğü takan doktorlar görmeye başlayacağız. Bu alandaki gelişmeleri merakla bekliyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!