Romatizmal hastalıkta, kişisel tedavi önemli

Güncelleme Tarihi:

Romatizmal hastalıkta, kişisel tedavi önemli
Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2017 08:44

Romatizmal hastalıkta, kişisel tedavi önemli

Haberin Devamı

ROMATOLOG Dr. Tolga Yücetürk, erken dönemde tanısı konulmuş ve doğru tedavi uygulanmış romatizmal hastalığın ilerlemesini geciktirmenin hatta önleyebilmenin mümkün olduğunu söyledi. Yücetürk, "Romatizmal hastalığı olan her hasta için hastanın durumuna göre kişisel bir tedavi uygulanmalıdır" dedi.

Kent Sağlık Grubu Romatoloji Uzmanı Dr. Tolga Yücetürk, 12 Ekim Dünya Artrit Günü nedeniyle yaptığı açıklamada önemli noktalara dikkat çekti. Uzm. Dr. Yücetürk, romatoid artrit hastalığının halk arasında 'iltihaplı romatizma' olarak bilindiğini, çoğu kronik hastalık olan romatizmal hastalıkların kadınlarda daha sık görüldüğünü söyledi. Kronik olması nedeniyle romatizmal hastalıkların takibinin gerekli ve önemli olduğuna işaret eden Uzm. Dr. Yücetürk şunları söyledi:

"Romatizma; kemik, kas, eklem ve bunların çevresindeki destekleyici yapıların ağrısına verilen isimdir. İltihabi olan ve olmayanlar olarak sınıflandırılabilir. Takip önemlidir, çünkü takip sürecinde hem hastalığın seyri ve uygulanan tedavinin etkinliği incelenir hem de tedavi ile ilişkili bir yan etki olup olmadığı kontrol edilir. Erken dönemde tanısı konulmuş ve doğru tedavi uygulanmış romatizmal hastalığın ilerlemesini geciktirmek hatta önleyebilmek mümkün olabilmektedir. Romatizmal hastalıkların başlangıcında doğru tanı konulması ve uygun tedavi başlanması önemlidir. Başlangıçta yapılan uygun tedavi hastanın sonraki yaşamı için çok önemlidir. Erken tanı ve uygun tedavi ile sakatlık gelişimini, çalışma ile ilgili kısıtlılıkları, hastalığa bağlı tıbbi ve ekonomik maliyetleri azaltmak mümkün olabilmektedir."

Romatizmal hastalıkların genellikle bulaşıcı olmadığını vurgulayan Yücetürk, "Bazı türlerde ise genetik yatkınlık önem taşır. Bazı iltihaplı romatizmal hastalıklar, kas ve iskelet sisteminin yanı sıra deri ve iç organları da etkileyebilir. Romatizmal hastalığı olan her hasta için hastanın durumuna göre kişisel bir tedavi uygulanmalıdır. Romatizmal hastalıklar ve pek çok diğer kronik hastalık tedavisinde sadece semptoma, laboratuvar bulgularına yönelik ilaç tedavilerinin uygulanması eksik bir tedavi yaklaşımı olacaktır. Zeminde hastalığa neden olan ve hastalığı alevlendiren, artıran etkenlerin de düzeltilmesi, düzenlenmesi ile belirgin düzelmeler, iyileşmeler, hatta bazı zamanlar hastalığın tamamen ortadan kaldırılması mümkün olabilmektedir" dedi.

İZMİR, (DHA)

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!