Romatizma ağrılı grip süründürüyor

Güncelleme Tarihi:

Romatizma ağrılı grip süründürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Burnunuz akıyor, kendinizi halsiz hissediyor ve yüksek ateşten gözlerinizi açamıyor musunuz? Eklemleriniz ve kaslarınız dokunsanız dökülecekmiş gibi ağrıyor mu? Büyük bir ihtimalle şu sıralar ortalığı kasıp kavuran gribe yakalanmış bulunuyorsunuz, geçmiş olsun. Gerçi halk arasında ‘‘Grip bu, ilaç kullanırsanız bir haftada, kullanmazsanız yedi günde’’ geçer denilerek çaresizliği vurgulansa da, siz siz olun, bu hastalığı küçümsemeyin ve doktorunuzun söylediklerini harfiyen uygulayın. Çünkü şu sıralar Rusya, Bulgaristan ve Kırgızistan'da ölümlere yol açan bir grip salgını Türkiye'ye de girmiş durumda. Bu nedenle Artvin, Ağrı ve Giresun başta olmak üzere kuzey ve doğu bölgelerimizde okullar bile tatil edildi.

UZMANLAR ortalığı kasıp kavuran gribin temel nedeninin üşütme olmadığını, üşütmenin sadece hastalığa yol açan virüslerin yerleşmesini kolaylaştıran yardımcı bir faktör olduğunu söylüyorlar.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Günseli Kılınç gribin halsizlik, yüksek ateş, titreme, baş, eklem ve kas ağrılarıyla başladığını belirterek, ‘‘Hastada bu belirtilerin ardından burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, öksürük ve bitkinlik görülür’’ diyor. Erkan, gribin özellikle küçük çocuklar, yaşlılar, kalp ve astım hastaları, böbrek ve şeker hastaları için daha tehlikeli ve öldürücü olabileceğini de vurguluyor.

DOKTORA GİDİN

Türkiye'de yılda 1.8 milyon insanın grip için doktora başvuruyor. Aslında hastalığa yakalanan insan sayısının 6 ile 13 milyon lira arasında değişiyor. Bundan da bir çok kişinin gribi, doktora gitmeden kendi bildiği yöntemlerle iyileştirmeye çalıştığı anlaşılıyor.

Doktorlar gribi, ‘‘Influenza’’ virüsünün neden olduğu solunum yolu enfeksiyonu olarak açıklıyorlar. Grip, hapşırma, öksürme hatta konuşma yoluyla havaya saçılan virüslerin, o ortamda bulunan kişinin solunum yollarına geçmesiyle bulaşıyor. Aksırıkla ve öksürükle damlacıklar halinde havaya yayılan ve iki saat etkin kalabilen grip virüsü, daha çok insanların toplu olarak yaşadığı yerlerde ve kapalı mekanlarda görülüyor.

Özellikle soğuk, sıcak, yağışlı ve rüzgarlı havaların çok kısa sürede birbirlerini izlemesi, insan bünyesindeki bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açıyor. Böylece hastalığa yakalanma ve salgın hale dönüşme ihtimalini arttırıyor. İşte son dönemlerde grip salgınının dünyayı sarmasının ve ölümlere yol açmasının nedeni de bu...

NEDENİ ÜŞÜTME DEĞİL İŞ GÜCÜ KAYBI

Dünya'da 500 milyondan fazla insanın yakalandığı önemsiz gibi görülen bu öldürücü hastalık, büyük ölçüde iş gücü kaybına da yol açıyor. Avrupa ve Amerika'da yapılan bir çok araştırmada kış mevsiminde işe gelinmeyen günlerin % 31'inin nedeni olarak grip gösterilmiş. Grip hastalığının ekonomik boyutu ile ilgili yapılan birçok uluslararası çalışmada, hastalığın neden olduğu ekonomik zararın sadece % 10'u tıbbi masraflara aitken, % 90'ı ise performans, üretim düşüklüğü gibi profesyonel kayıplara ait. Üretim yavaşlaması ve durmasından kaynaklanan kayıplar ise, toplam zararın % 75'ini oluşturuyor.

NASIL KORUNURUZ ?

Hastalıktan korunmak için, en etkili yöntem grip aşısı. Çapa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Feyza Erkan, bu aşının her yıl, Ekim ve Kasım aylarında yapılması gerektiğini, grip salgını başladıktan sonra yapılan aşıların hiç bir öneminin kalmadığını vurguluyor. Erkan, ‘‘Grip hastalığının bir tedavisi yoktur. Hastanın dinlenmesi, ateş düşürücü, ağrı giderici ilaçların alınması yeterlidir’’ diyor. Hastalık süresince kullanılan alkol ve sigara da hastalığın tedavi süresini uzattığı da doktorların dile getirdiği bir başka gerçek...

DOKTORUNUZ SÖYLEMEDEN ANTİBİYOTİK KULLANMAYIN İLAÇ GEÇİRMİYOR

Bu tür hastalıklara neden olan virüslerin soğuk ve nemli ortamlarda yaşadığını belirten Tezmen; kuru ve sıcak ortamlarda bu virüslerin yok olduğunu söylüyor. ‘‘Grip virüsü üzerinde etkili antibiyotik benzeri bir ilaç henüz geliştirilemediğinden, hastalıktan ilaç tedavisiyle kurtulmak mümkün değil. Tedavi, vücut bağışıklığının aktifleşmesiyle virüsleri yenmesi sayesinde gerçekleşir. Bu hastalıklarda ilaç kullanımı sadece hastalığın belirtilerini ve etkilerini hafifletmek, hastanın sıkıntısını gidermek amaçlıdır. İşte bu nedenle hasta ilaç alsa da almasa da aynı sürede iyileşir. Ama ilaç kullanırsa bu süreyi daha rahat geçirir. Süre hiç bir şekilde kısaltılamaz’’ diyerek de tedavi yöntemlerini anlatıyor.

KİMLER AŞI YAPTIRABİLİR?

Grip aşısı yüksek risk grubundaki herkese ve her yaşta insana yapılabilir. Özellikle akciğer ve kalp, şeker, böbrek hastaları ile birlikte bağışıklık sistemi güçlü olmayan, kansızlık görülen, uzun süre Aspirin kullanan çocuklara yapılabilir. Yumurta alerjisi olan hastalar ile üç aylık hamile bayanlar grip aşısını yaptırmamalıdır.

Dr. Gündüz Tezmen ‘‘Grip kitle halinde ölümlere neden olabilecek kadar ciddi bir hastalıktır. Bu ölümler en sık, kalp, akciğer, karaciğer, böbrek, hastalıkları gibi bünyeyi zayıf düşüren bir başka hastalığı bulunan kişilerde ve yaşlılarda daha sık görülür. Bu nedenle 65 yaşını aşmış kişilerle bu tür hastalığı bulunanların grip salgın riskinin başladığı Eylül-Ekim aylarından itibaren her yıl aşı olmalarında yarar vardır’’ diyerek ilgilileri uyarıyor.

Grip aşısının her yıl yapılması gerekiyor. Çünkü gribe neden olan yüzlerce çeşit virüs var. Her yıl Dünya Sağlık Örgütü'nün dünya çapında yaptığı çalışmayla, o yıl salgın yapma ihtimali yüksek olan virüsler belirleniyor ve onlara karşı aşı hazırlanıyor. Bir kaç marka aşı olmasına rağmen bunlar, Dünya sağlık Örgütü'nün belirlediği virüsleri içeren aşılar olduğu için etkileri de aynıdır. Gripten korunmada en etkili yol olarak görünen grip aşısının ortalama koruyuculuğu, % 20 ile 50 arasında değişir. Ayrıca unutulmaması gereken bir diğer nokta da grip aşısı olanların da soğuk algınlığı, nezle, anjin, bronşit, gibi hastalıklara yakalanabileceğidir.

BİRBİRİNE KARIŞTIRMAYALIM

Grip, nezle, anjin, soğuk algınlığı, bronşit hepsi birbirinden farklı hastalıklar olduğunu söyleyen Dr. Gündüz Tezmen, ‘‘Bu hastalıklar kış mevsiminde arttığı için, halk arasında hepsine 'grip' deyip geçiliyor’’ diyor. İşte bu hastalıkların belirtileri...

Nezle; göz yaşarması, burun akıntısı olur, vücut genelinde kırıklık hissedilir.

Anjin; boğaz iltahaplanmasıdır. Boğaz ağrısı ve yüksek ateş görülür.

Bronşit; Öksürük ve balgamla kendini gösterir. Nefes borusunun iltihaplanmasıdır. Grip; bu hastalıklara oranla çok farklı bir tablo çizer. Halsizlik, vücutta yaygın ağrılar ve çok yüksek ateşle kendini gösterir. Gerçek grip nadir görülen daha ciddi bir hastalıktır. ve tarih boyunca salgınlarda çok sayıda insanın ölümüne yol açmıştır.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!