Roman Kahramanları İstanbul Edebiyat Festivali, Bakan Avcı'nın katılımıyla başladı

Güncelleme Tarihi:

Roman Kahramanları İstanbul Edebiyat Festivali, Bakan Avcının katılımıyla başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 11, 2017 15:06

Roman Kahramanları İstanbul Edebiyat Festivali, Bakan Avcı'nın katılımıyla başladı

Haberin Devamı

Merve DUNDAR - Boğaçhan ÖZER / İSTANBUL, (DHA)- ROMAN Kahramanları İstanbul Edebiyat Festivali'nin açılışına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Kafka'yı anarken ülkemizde onun tanınmasında etkin rol oynamış çok önemli bir ismi, Kamuran Şipal'i anmadan geçmek olmaz" dedi. 

Açılışa sadece protokol zorunluluğu olduğu için değil gerçekten isteyerek katıldığını söyleyen Avcı, festivalin açılış sempozyumunda konuşulacak olan Kafka temasının kendisini çok heyecanlandırdığını belirtti. Kendi kuşağının Kafka ile çok meşgul olduğunu dile getiren Avcı, "Görüyorum ki o günlerden Kafka okuma günlerine gelmişiz. Bu çerçevede bizim kuşağın Kafka'yı anarken ayrıca bir isme dikkat çekmesi gerekiyor. Kafka'yı Almanca dışında ona en yakın anlamıyla Kamuran Şipal sayesinde okuma şansı bulduk. Onun dışında her ne kadar eleştirilse de dünya, Kafka konusunda Max Brod'a çok şey borçlu. O, bu vefayı göstermeseydi belki de Kafka'dan mahrum kalırdık" dedi.  Avcı,  gençlere Max Brod'un "Kafka'da İnanç ve Umutsuzluk" kitabı ile Gustav Janouch'nin "Kafka ile Konuşmalar" kitaplarını okumalarını tavsiye etti.

"VUKUAT ÇIKARMAYANLARDAN DA KAHRAMAN OLUR"

Konuşmasında Peyami Safa'nın "Biz de roman kahramanı diye vukuat çıkaran adama derler" sözünü de hatırlatan Avcı, "Geçen gün Eskişehir Sanayi ve Ticaret Müzesi'nin açılışını yaptık. Orada da söyledim, kahraman deyince sadece savaş meydanlarındaki kahramanlar aklımıza geliyor ama o müzede de ürünlerini gördüğümüz başka sessiz kahramanlar da var, romanda da bu böyle. Yani vukuat çıkarmayanlardan da kahraman olur" diyerek sözlerini noktaladı.

Açılış konuşmalarının ardından Bakan Nabi Avcı ve etkinliğin başkanlığını yapan  yazar Doğan Hızlan'a festivalin ev sahipliğini üstlenen Maltepe Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Şahin Karasar tarafından hediyeleri takdim edildi.

Açılış sonrası DHA'ya konuşan Prof. Dr. Karasar, "Bir öğrencisi olarak Sayın Nabi Avcı'yı burada ağırlamaktan dolayı çok mutlu oldum. Bu etkinlik öğrencilerimize farklı bir dünyanın kapılarını açacak. Okumanın, daha çok okumanın önemini ve onlara kattığı değerin farkına varacaklar" dedi. 

Maltepe Üniversitesi tarafından ilki 2012 yılında yapılan festival bu yıl, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın himayesinde, Marmara Eğitim Kurumları ve Roman Kahramanları Dergisi'nin iş birliğiyle düzenleniyor. İlk gününde "Kafka ve kahramanları", "Tanpınar ve kahramanları" ile "Romanda kahraman yaratmak" başlıklı sempozyumların yapılacağı üniversitedeki etkinlik yarın da devam edecek.

LİSELİ VE ÜNİVERSİTELİ ÖĞRENCİLER BİR ARADA

Romanların insanların hayatına ışık ve ayna tuttuğunu söyleyen Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Çotuksöken, "Felsefeciler olarak felsefe edebiyat ilişkisini çok önemsiyoruz. Çünkü bir insanı tanımanın, davranışlarını anlamanın, keşfetmenin yolu roman okumaktan geçer. Bugün sempozyumlarda romanlara değinilecek yarın ise bugün olduğu gibi liseli arkadaşlarımız aramızda olacak ve genç öğrencilerle çalıştaylar yapacağız. Çünkü üniversite olarak liseli öğrencileri de daima üniversite ortamıyla buluşturmaya çalışıyoruz " ifadelerinde bulundu.

(FOTOĞRAF)

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!