Roman kadınlarının cinsel yaşamı

ROMAN KAHRA-MANLARI (*) dergisinin yeni sayısında Roman Kahramanları Tartışıyor bölümünde yazarlarımız şu sorunun yanıtını veriyorlar:

“Sizce Türkiye’de kadın roman kahramanları cinselliklerini özgürce yaşaya-biliyorlar mı?”

Haberin Devamı

Dosyada yer alan yazarlar; Elif Şafak, Aslı Tohumcu, Feryal Tilmaç, Hande Öğüt, Mine Söğüt, Tuna Kiremitçi.
Elif Şafak, bu konuda özgür yazabilmeyi, kadın/erkek açısından farklı değerlendiriyor.
Kadın yazarlar/erkek yazarlar ayrımı yapıldığına göre bu karşılaştırmayı gerçekçi bir saptama olarak karşıladım.
“Türkiye’de bir kere her şeyden önce kadınlar cinselliğini özgürce yaşamıyor. Zaman zaman yazılı veya görsel basın sanki kadınlar çok özgürmüş gibi hava estirir ama ülkemizin gerçeği bu değil. Ataerkil bir toplumuz. Hâlâ kadınların üzerinde çok baskı var ve bu eşitsizliğin bir kısmını da ne yazık ki, yine kadınlar üretiyor, sürdürüyor. Kadın roman kahramanlarımız ise içinden çıktıkları toplumdan yalıtılmış değiller. Bizden bir adım önde ve daha özgür olmalarına rağmen, onlar da cinselliklerini tam olarak yaşayamıyor.
Yalnız bu konuda erkek yazarların daha rahat olduklarını düşünüyorum. Bir erkek yazarın cinsellik hakkında yazması her zaman daha kolay. Kadın yazarlar için bu daha zor. Dolayısıyla ortaya ilginç bir paradoks çıkıyor. Erkek yazarların yazdığı kadın roman karakterleri, kadın yazarların yazdığı roman karakterlerinden daha özgür yaşıyor cinselliği ve kadınlıklarını.”
* * *
TUNA KİREMİTÇİ, soruya bir başka açıdan yaklaşıyor.
Erkek yazar bakışı mı?
Bunu tam olarak böyle sorabilir miyiz, bilemiyorum.
“Cinselliğin normalleşmesi derken kastettiğimse şu: Bireyin cinselliğini özgürce yaşayabilmesi için, cinsellikten özgür olabilmesi gerek. Yoksa en özgürlükçü yazarımızın bile mevzu cinselliğe geldiğinde yaşadığı gerginliği, yazdıklarından anlayabiliyoruz.
Bu gerginlik de iki şekilde tezahür ediyor: Gereksiz bir mahcubiyet ya da gereksiz bir abartma şeklinde. Bu gerilimi romanın lehine değerlendirmeyi başaran yazarlar çok fazla değil: Leyla Erbil, Sevgi Soysal, Oğuz Atay ya da Kemal Tahir geliyor aklıma.”
* * *
ELİF ŞAFAK’ın saptaması bir araştırma konusu olabilir. Metinleri karşılaştırmak gerekiyor.
Tuna Kiremitçi’nin listesini yetersiz buldum.
En azından, Adalet Ağaoğlu, Necati Cumalı mutlaka bu listede yer almalıydı.
Başka yazarlar ne diyor? Kısaca onları da bir başka yazımda değerlendireceğim.

Haberin Devamı

(*) Roman Kahramanları, Üç Aylık Edebiyat Dergisi, Ocak-Mart 2011, Sayı 5, s. 116

Yazarın Tüm Yazıları