Roma'da ‘mülteci’ toplantısı

Güncelleme Tarihi:

Romada ‘mülteci’ toplantısı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Avrupa, geçen yılın son günlerinde Türkiye'den İtalya'ya yönelik kaçak mülteci akımı konusunda alınacak tedbirleri belirlemek üzere harekete geçti. İtalya'nın daveti üzerine, Fransa, Almanya, Hollanda ve Yunanistan Emniyet Müdürleri yarın Roma'da biraraya gelecekler. Mülteci akımının engellenmesi tedbirlerinin ele alınacağı toplantıya, Türkiye'den de Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican davet edildi.

Ankara'da ise, Bilican'ın Roma toplantısında Avrupalı meslektaşlarına anlatacağı, insan kaçakçılığı konusunda Türkiye'nin alacağı önlemler konusunda bir toplantı yapıldı. İçişleri Bakanı Murat Başesgioğlu başkanlığında, Genelkurmay, Dışişleri, Emniyet, Jandarma ve MİT yetkililerinin katılımıyla yapılan toplantıda belirlenen önlemler arasında, limanlardaki tüm gemilerin sıkı denetimi, sahildeki güvenlik denetimlerinin arttırılması, Türkiye'ye kara sınırlarından girişlerdeki kontrolün sıkılaştırılması yer alıyor. Ayrıca kaçakları taşıyan gemilerin Karadeniz'den yola çıkmasına karşı, Boğazlar da sıkı denetim altına alınacak ve şüphelenilen gemiler durdurulup, aranacak. Yolculardan, seyahat belgeleri ve Avrupa ülkeleri için gerekli vizeleri istenecek.

Alınacak önlemlerin en önemlisini ise, organize suçlardan en ciddisi olan ‘insan kaçakçılığı’ ile koordineli mücadele için, Avrupa'ya ‘ortak çalışma grubu’ kurulmasını önerisi bulunuyor.

Bu arada, Alman İçişleri Bakanı Manfred Kanther, İtalya ve Yunanistan'ı yasadışı Kürt göçüne karşı gerekli önlemleri almamakla suçlarken, Danimarka Parlamentosu Avrupa Komisyonu Başkanı Ove Fich, AB'de acilen ortak bir mülteci politikası belirlenmesi çağrısında bulundu ve ülkesinin Kürt mültecilere asla iltica hakkı tanınmayacağını bildirdi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!