ROMA PARKI'NDA KAZI HAREKETLİLİĞİ

Güncelleme Tarihi:

ROMA PARKINDA KAZI HAREKETLİLİĞİ
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2016 14:11

ROMA PARKI'NDA KAZI HAREKETLİLİĞİ

Haberin Devamı

ROMA PARKI'NDA KAZI HAREKETLİLİĞİ

Haber-Kamera: İhsan YALÇIN / İstanbul DHA

Beyoğlu'nda Roma Parkı'nın üst kısmında yapımına başlanan ve geçtiğimiz hafta kepçeli kazı çalışmaları sırasında yüzeyinde tarihi kalıntılar bulunan sosyal tesis inşaatı, çevre sakinlerinin başvurusu sonucu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun kararıyla durduruldu. Kurul, kazı çalışmalarının İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü denetiminde yapılmasına karar verdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 21 Ekim'de Cihangir Kılıçalipaşa Mahallesi Roma Parkı'nın üst kısmında 'Cihangir Sosyal Tesis' inşaatı çalışmaları başlatıldı. Kazı çalışmaları sırasında park sınırında bir hafta önce arkeolojik kalıntılara rastlandı; kazı çalışmalarına bir süre ara verildi.

Mahalle sakinleri ile çevre örgütleri de alanda arkeolojik kalıntılar bulunması üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul 1 Numaralı Yenileme Alanları Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na başvuruda bulundu. Kurul tarafından 27 Ekim Perşembe günü yapılan toplantının ardından, uygulama projesi doğrultusunda yapılan temel hafriyat çalışmalarının İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürlüğü denetiminde devam edilmesine, çalışmalar sonucunda arkeolojik kazı raporunun hazırlanarak kurula iletilmesine, iletilecek kazı raporu doğrultusunda proje uygulamasının devam edilip edilmeyeceğinin değerlendirilmesine karar verildi.

Ancak bugün sabah erken saatlerde iş makinelerinin parkta, Arkeoloji Müzesi yetkilileri olmadan çalışma yaptığını gören mahalle sakinleri, kararı müteahit firma ve alanda önlem alan emniyet yektililerine göstererek çalışmaların durdurulmasını istedi. Kararın yetkililere sunulması sonrasında da çalışmalar durduruldu. Çok sayıda hafriyat kamyonu bölgeden ayrıldı.

"ARKEOLOG VE MÜZE DENETİMİ OLMASI GEREKİYOR"

Çalışmaların uygun yöntemlerle yapılmadığını belirten mahalle sakinlerinden Beyoğlu Kent Savunması üyesi Deniz Özgür,

"10 gündür bu inşaatla mücadele ediyoruz. Biz buraya sosyal tesis inşaatı yapılmasını istemiyoruz. Bunun çeşitli gerekçeleri var. Burası bütünüyle bir arkeolojik potansiyel barındırıyor. Sınırında da bu kazılar neticesinde bir arkeolojik potansiyel olduğu anlaşıldı. Burada çalışmalar sırasında sarnıç parçaları ve Osmanlı seramikleri bulundu. Bunun üzerine 27 Ekim günü müze denetiminde kazı kararı çıkarıldı. Fakat karar belediyeye ulaşmadığı için bugün firma çalışmalarına devam etti. Hiçbir arkeolog ve müze denetimi olmadan çalışma yaptılar. Burada bir arkeolog ve müze denetimi olması gerekiyor. Buradakiler doğrudan kepçelerle çalışma yaptılar. Bugün müze ve belediyeyi aradık. Kararı da yetkililere gösterdik ve çalışmalar sonlandırıldı" dedi.

Görüntü Dökümü:

-------------------------

-Yapılan kazı çalışmaları

-Nöbet tutan mahalleli

-Önlem alan çevik kuvvet polisleri

-Kararın yetkililere gösterilmesi

-Çalışmaların durdurulması

-Hafriyat kamyonlarının bölgeden ayrılması

-Deniz Özgür ile röp.

-Kazılarda bulunan tarihi eser kalıntılarının fotoğrafları

-Genel ve detaylar

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!