Rock’çılar Van için aynı sahnede

Güncelleme Tarihi:

Rock’çılar Van için aynı sahnede
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2011 00:06

Sosyal medya platformu olan Twitter sayesinde enkaz altından yerini bildiren depremzedeler kurtarıldı, ihtiyaç listeleri tüm Türkiye’ye dağıldı. Aynı şekilde yardım hareketleri de Twitter’da başladı ve çığ gibi büyüdü.

Haberin Devamı

‘Van İçin Rock’ da Redd grubundan Doğan ve Güneş Duru kardeşler ile organizatör Nadir Duman’ın bir arada oldukları bir anda ortaya çıktı. Fikirlerini Twitter’a yazdıktan sonra herkesin “Ben de varım” cevabını alan ekip, 14 saat içinde organize oldu. Biletix’in biletlerden vergi almadığı, kredi kartıyla satılan biletlere komisyon ödenmediği, teknisyen, ışıkçı ve sesçilerin bile karşılık almadığı bu etkinliğin 20 liralık biletlerinin tüm geliri Kızılay vasıtasıyla sadece Van’daki depremzedelere ulaştırılacak. Yüzlerce müzisyen 30 Ekim Pazar günü 12.00’den itibaren Küçükçiftlik Park’ta aynı sahneyi paylaşacak. Konser, Dream Tv’den de canlı yayınlanacak.

İSİMLERİMİZ ÖNEMSİZ; OLAY KOLEKTİF BİR BAŞARI

Doğan Duru - Redd

Fikir aklımıza gelir gelmez twitter’dan paylaştık. O anda çekirdek bir ekip çalışmalara başladı. İsimler önemsiz; olay kolektif bir çalışmanın başarısıdır. Aklımıza gelen tüm isimleri yazdık ve çoğundan ertesi sabah olumlu dönüş aldık. Kötü eleştiri yapıldı, yapılacaktır. Türkiye’de müziğin algısı oldukça yanlış bunda sanatçıların da kabahati var; müzik sadece eğlence unsuru gibi anlaşıldığından dolayı eleştirildik. Bizim, özellikle rock grupları ve sanatçıların, bu algıdan uzak olduğumuzun anlaşılması gerekiyor. Bu projeyle de sosyal bilincimizin nasıl kısa sürede kolektif bir yapıya dönüştüğünü sanırım göstermiş olduk. 14 saatte bu işi olur hale getirdik fakat bir yardım konseri olacağı için bürokratik kısım bizi zorladı. Emin değilim ama Türkiye’de bu çapta ve hızda bir yardım konseri düzenlenmedi. Umarız kısa zamanda böyle bir işin altından kalkmakta örnek oluruz.

Haberin Devamı

UMARIM GELECEKTEKİ BENZER DURUMLARA ÖRNEK TEŞKİL EDER

Nadir Duman - Organizasyon Ekibinden

Bundan önce benzer etkinlikler gerçekleştirildiyse de bu, yerli katılım açısından en büyüğü. Her konuda farklı görüşler olacaktır, yardım konseri olsa da... Türkiye ve Dünya’da bu kadar hassas olaylar gelişirken bunu normal karşılıyorum fakat konserler hep eğlence unsuru olamaz. Etkinliğin başından beri varım ve o zamandan beri kendi adıma bu kadar büyük bir etkinlik olacağına inandım. Umarım bu etkinlik daha sonra benzer durumlarda yapılabilecek etkinlikler için örnek olur.

Haberin Devamı

KÖTÜ TEPKİLERİ ANLAMIYORUM BİLE

Melis Danişmend

Şimdiye kadar bu kadar büyük bir etkinlikle karşılaşmamıştım. Zaten teklifi düşünmeden kabul ettim. Bu kadar büyüyeceğini beklemiyordum. Tek amaç bir arada olmak ve yardım etmek. Bunun dışında konuşulacak başka bir konu bence olmamalı. Etkinliğe gelen kötü tepkileri bırakın anlamayı, düşünemiyorum bile.

HEDEFİMİZ KİŞİLİK VE KARAKTERİMİZİ ORTAYA KOYMAK

Can Bonomo

Ben ilk kez böyle bir olayın parçası oluyorum. Bir sanatçı olarak duyduğum vicdani rahatlığı tarif edemem. Maddi ve fiziki iş gücü olarak elimizden geleni ardımıza koymasak da istediğimiz şey karakter ve kişiliklerimizi ortaya koymak. Sanat yapan bir kitlenin, ruhunu ortaya koyması beni çok duygulandırıyor. Katılan herkesle gurur duyuyurum. Ekibe dahil olduğumda bu sayılara çıkacağımızı düşünmemiştim. Teklif geldiğindeyse hemen kabul ettim. Rock, bugün yapılmazsa ne zaman yapılır ki?

Haberin Devamı

BU KADAR HIZLI BİR YARDIMLA İLK KEZ KARŞILAŞIYORUM

Mehmet Turgut

Son dört yıldır İstanbul’da yaşıyorum. Bu süre zarfında pek çok sosyal sorumluluk projesinde yer aldım. İçinde bulunulan zor şartlarla ilgili yapılması gereken acil müdehale için bu kadar hızlı harekete geçilmesiyle ilk kez karşılaşıyorum. Kendimize ait olan gücü paylaşmalıyız. Etkinlik hakkında olumsuz yorum yapanlara ben de olumsuz yaklaşmak istemiyorum çünkü kendime acı bir gerçeği göstermek için çok gencim. Sosyal paylaşım ağlarının özellikle böyle konularda saniyesinde dünyanın her yerine el uzatan mükemmel bir aracılığı var. Bu köprüyü, yargılamak için kullananlar için yorum yapmak zaman kaybı. Umarım bu onların kendilerine has bir acı çekme biçimidir yoksa bu gericiliği hazmetmek çok zor.

Haberin Devamı

ALMANYA BİLETİMİ İPTAL ETTİRDİM

Hayko Cepkin

Daha önce pek çok yardım organizasyonunda yer aldım. Benim gibi pek çok arkadaşım da yardım etkinliklerinde yer aldı fakat böylesi büyüğüyle ilk kez karşılaşıyorum. Etkinlik fikri sosyal medyada filizlenmeye başladığında dostlarım bana ulaştı. O sabah Almanya’da olmam gerekse de uçak biletimi iptal ettirdim. Geciksem bile böylesine bir bahane sebebiyle gideceğim noktada herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmayacağıma eminim. Böyle bir etkinlik hakkında olumsuz konuşanlar, kaybolmuş iyi niyetin çoğalan ürünleridir. Umarım Van’a bir faydamız olur.

TEKSTİL FABRİKAMIZ OLSA GİYSİ GÖNDERİRDİK

Birol Namoğlu - Gripin

Haberin Devamı

Bu, şimdiye kadar katıldığımız yardım konserlerinden daha anlamlı çünkü biz daha güçlüyüz. Yapılan kötü eleştirileri anlamam mümkün değil. Eğer tekstil fabrikası sahibi olsaydık giyim eşyası gönderirdik. Fakat müzisyeniz ve bildiğimiz işi yaparak katkı sağlamaya çalışıyoruz. Biz oraya eğlenmeye değil paylaşmaya, yalnız olmadıklarını göstermeye gidiyoruz. Gelemeyecek olanların bile bilet alması tek dileğimiz. İzmir, Ankara veya Adana’dan bile bilet alanlar var. Van İçin Rock’ta adı geçen herkese teşekkür ediyorum.

CEKETİNİ ÇIKARIP GÖNDERENLE BİR FARKIMIZ YOK

Aylin Aslım

Daha önce de yardım organizasyonlarına çok katıldım ama Van depremi için bu çapta başka bir organizasyon pek duymadım. Emeğiyle bir şeyler yapmaya çalışan sadece müzisyenler degil; onlarca ses teknisyeni, güvenlik çalışanı, saha içi görevlisi karşılıksız çalışacak. Yardım kolisine ceketini çıkarıp veren amcanın, AKUT yazıp sms atan teyzenin, bu konsere alnının teriyle emeği geçen ya da bilet alan insanların çabası eşit samimiyette. Hiçbir şey yapmadan oturduğu yerden bunları küçümsemek, bazı sığ ve sakil insanların neredeyse mesleği olmuş olabilir. Bunların önemi yok. Önemli olan, müziğin sadece eğlencelik bir araç olmadığını, acıyı da paylaşmanın bir yolu olduğunu idrak etmek. Müziğin insanları birleştirici, müthiş bir güç olduğunu anlayabilmek. Hâlâ enkaz altında insanlar yatarken orada eğlenceli bir parti havası yaratılacağı yanılgısına düşen insanlara hatırlatırım: İnsanlar acılarını dışa vurmak için uzun hava söylerler, ağıt yakarlar. Müzik ‘Rock’ olunca iş eğlenceden ibaret mi sanıyorlar? Konsere gelecek olan 15 yaşında bir gencin bu depremden aklında kalanın, onca ırkçı-ayrımcı slogan ve gösteridense o konserdeki kardeşlik ve dayanışma tablosu olmasını isterim. Etkinliğe dürüstlüğüne güvendiğim, yakından tanıdığım arkadaşlarım düzenliyor olmasa katılmazdım. Fakat, deprem gecesi Twitter’da yardım koordinasyonuna katkıda bulunmaya çalışırken, Güneş’in (Duru) öneri twitini gördüm ve hemen dahil oldum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!