Robotlar ile insanlar arasında 'cinsel' deney

Güncelleme Tarihi:

Robotlar ile insanlar arasında cinsel deney
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2016 12:23

ABD'de yapılan bir robot deneyi insan cinselliğine ilişkin ilginç bir tabloyu ortaya çıkardı. Robot tasarımı ve yapay sistem teorilerine veri sağlamak için Stanford Üniversitesi’nde yapılan deneyde, insan benzeri "Aldebaran Robotics Nao" adlı robotun genital bölgeleri ya da kalçalarına dokunan deneklerin cinsel olarak tahrik oldukları gözlendi.

Haberin Devamı

Teknolojideki gelişmelere bakılırsa dünya, bilim-kurgu filmlerindeki gibi robotların istilasına uğramak üzere... Endüstriden, ev işlerini görmekten, gittikçe insan hayatının günlük rutinlerini tek tek üstlenmeye yönelen robotları tasarlayanlar, bunun da ötesine geçecek gibi. Stanford Üniversitesi’nde yürütülen bir çalışmada, robotlar ile insanlar cinsel bir etkileşime sokularak bunun sonuçları gözlendi.
Diken.com.tr'nin The Guardian’dan aktardığı habere göre çalışmaya katılan gönüllülere, iki ayaklı, gövdesi, gözleri, kulakları, kolları ve sesi olan insansı bir robot gösterdi. Robot deneklere, “Senden vücuduma dokunmanı rica edeceğim” gibi "davetkar" sözler sarf etti.

ROBOT TASARIMINI ETKİLEYECEK BULGULAR

“Çalışmamız robotların hayli güçlü yeni bir medya formu olduğunu ortaya koydu. İnsanlar robotlara primitif bir şekilde, sosyal bir yanıt verdi” diyen araştırma grubunun lideri Jamy Li, bu sosyal teamüllerin tasarlanma aşamasında insan bedeninin belli bölümlerinin işe yaramasalar da robotlarda kullanılmasına yol açtığını da söyledi. Li’ye göre araştırma hem robot tasarımı hem de yapay sistem teorileri hakkında önemli veriler sunuyor.

Haberin Devamı

CİNSEL UYARILMA YOĞUNLAŞTI

Dördü kadın toplam 10 gönüllü, Aldebaran Robotics Nao adlı robotun istediği yerlerine dokundu. Robot, katılımcılardan 13 farklı noktasına dokunulmalarını rica edecek biçimde programlanmıştı. Katılımcıların boştaki elinde ise tepkilerini ölçecek özel bir sensor vardı. 26 denemede, araştırmacılar, cinsel uyarılmanın, daha "mahrem" yerlere dokunulduğunda daha yoğun olduğunu belirledi.

Araştırmacılara göre, bu durum robotları tasarlayanların hangi konularda dikkatli olmaları gerektiğine dair da fikir veriyor: “Gelecekte robotlar bize hem özel hem de kamusal hayatımızda destek olacaklar. İnsanlar bu makinelerle ne tip bir ilişki geliştirecek? İnsan olmadıkları açıkça ortadayken, mahrem bölgeler gibi sosyal işlevi olan bölgeler robotlara da uygulanabilir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!