Robotik cihazlar ile felç tedavisi mümkün!

Güncelleme Tarihi:

Robotik cihazlar ile felç tedavisi mümkün
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2016 11:58

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Gülşen: “Felçli hastaların tedavisinde eskiden sadece egzersizler uygulanıyordu. Kasların kuvvetlenmesinde sinir ve elektrik stimülasyonunun önemi saptandıktan ve yine robotik cerrahinin teknolojik gelişmeler ile ortaya çıkmasından sonra tedaviler daha hızlı gelişmeye başladı."

Haberin Devamı

Omurilik yaralanmalı hastada yürüme robotu, kol-el robotu gibi fizik tedavi cihazları, elektrik stimülasyonu, denge cihazları gibi cihazlarla kişinin günlük yaşamına adaptasyon süresi hem kısalmakta hem de kas gücünü ve iskelet direncini artırmak kısa sürede ve yüksek oranlarda mümkün olabilmektedir. Teknolojik gelişmeye uygun cihazlar, kas ve iskelet sistemini kuvvetlendirmenin yanı sıra cihazlar aracılığı ile yapılan uyarılarla beyin dokusunun iyileşmesi de sağlamaktadır.

Robotik cihazlar ile felç tedavisi mümkün

FELÇ TEDAVİSİNDE FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON

Rehabilitasyon, hastanın günlük yaşama adaptasyonunu sağlayan tedavilere denir. Kol ve bacaklarında güçsüzlük olan, omurgasındaki yetersizlik nedeniyle ayakta duramayan, belirli hareketleri yapamayan kişilerin günlük yaşama adaptasyonunu sağlayan hareketler ve hareketlerin yanı sıra kuvvetlendirmeler, denge çalışmaları gibi günlük yaşamda kişinin yeterince hareketli olabilmesini, istediği hareketleri yapabilmesini sağlayan tedavi yöntemleridir.

Haberin Devamı

Robotik cihazlar ile felç tedavisi mümkün

FELÇ TEDAVİSİNDE FİZİK TEDAVİ KİŞİNİN DURUMUNA GÖRE PLANLANIR

Felç sonrası vücudun sağ ya da sol yarısında güçsüzlük, bazen beyinde pıhtı atan veya kanama geçirilen bölgeye göre buna eşlik eden konuşma, yutma, çiğneme bozuklukları, solunum güçlükleri gibi problemler ortaya çıkabilir. Kısacası felç, hastada nasıl bir soruna yol açtıysa ona uygun tedavi planlaması yapılır. Yürüme bozuklukları, kol ve bacaklarda güçsüzlük, denge bozukluğu ve konuşma, çiğneme, yutma bozuklukları veya görme bozuklukları gibi her türlü sorunun tedavisi inme tedavisi ismi altında yapılır.

Robotik cihazlar ile felç tedavisi mümkün

FELÇ TEDAVİSİNE GEÇ KALINMAMALI

Haberin Devamı

İnme tedavisinde akut dönemde müdahale çok önemlidir. Bu anlamda örneğin, bir beyin kanaması sonucu inme gerçekleştiyse, bu tedavide ilk 15-20 gün içerisinde çok dikkatli bir şekilde ilaç tedavisine başlanmalıdır. Bu dönemde çok ağır kanamalı hastalarda yoğun egzersiz yerine fizik tedavi cihazlarıyla güçlendirme çalışmaları daha önemlidir. Pıhtı atma sonucu oluşan felç durumunda ise inme oluşur oluşmaz fizik tedavi ve rehabilitasyona başlanmalıdır. İnme tedavisindeki kombine tedavide, fizik tedavi cihazları ile kas kuvvetlendirme yapılır; denge cihazları, yürüme robotları, kol ve el robotları kullanılır. Bu durumda hastanın düzenli bir tedaviye ihtiyacı vardır. Bu, kimi zaman haftada üç gün yeterli olurken, kimi zaman da fizik tedavi merkezinde yatarak her gün tedavi olması gerekebilir.

Haberin Devamı

Robotik cihazlar ile felç tedavisi mümkün

Robotik tedavide örneğin denge cihazlarıyla hem beyne giden sinyallerin artması ve denge merkezinin çalışmasını sağlayarak kişinin koordinasyonunun daha iyi olması sağlanır. Böylece kişi daha kolay yürür, günlük yaşama daha kolay ve çabuk adapte olur. El robotunda ise kişinin kendisi elinin iyileşmesine katkıda bulunarak beyinden gelen sinyalleri eline gönderebilmektedir. Elden çıkan uyarılar da beyne giderek, elin aktif olarak kullanılmasını ve daha çabuk iyileşmesini sağlamaktadır. Yürüme robotu yani lokomat ise kişinin yürüyemediği veya kısıtlı ya da az yürüyebildiği her durumda başarılı bir şekilde kullanılabilir.

 

Haberin Devamı

arpanetmedya.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

BAKMADAN GEÇME!