Robotik cerrahiyle 'tüp mide' ameliyatı

Güncelleme Tarihi:

Robotik cerrahiyle tüp mide ameliyatı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2016 10:16

Robotik cerrahiyle 'tüp mide' ameliyatı

Haberin Devamı

 

Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA) - AKDENİZ Üniversitesi Hastanesi'nde ilk kez Da Vinci Robotik Cerrahi yöntemi ile tüp mide ameliyatı yapıldı.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne defalarca başvurup diyetisyenler eşliğinde kilo verme çabası gösterirken 127 kiloya çıkan 3 çocuk annesi 40 yaşındaki Hatice Çelebi, aksine kilo artışı yaşayınca, doktorlarının tavsiyesi ile endokrin bölümüne gitti. Tetkiklerinde hormonal bir problemi olmadığı anlaşılan Çelebi, genel cerrahi polikliniğine yönlendirildi. Tüp mide ameliyatı için engeli olmadığı tespit edilen hastaya, Doç. Dr. Ayhan Mesci ve ekibinde yer alan Araştırma Görevlisi Dr. Aybala Koptur tarafından Da Vinci Robotik sistemiyle tüp mide ameliyatı uygulandı.

SON ÇARE ROBOTİK CERRAHİ OLDU

Dr. Aybala Koptur, hastanın eylül ayında polikliniklerine hiç kilo verememe şikayetiyle başvurduğunu söyledi. Dr. Koptur, "Hastamız son 6 yılda 45 kilo aldığını söyledi. Endokrin bölümü ve diyetisyen gözetiminde kilo vermeye çalışmış. 6 ay sıkı diyet uyguladığı halde hiç kilo verememiş. En son endokrin bölümüne başvurduğunda bize havale edildi. Bariatrik cerrahi uygulamamız öngörülüyordu. Doç. Dr. Ayhan Mesci ile yapılan görüşmeler neticesinde testler gerektiği kanaatine varıldı. Hastanın kilo probleminin hormonal bozukluklar nedeniyle olmadığı ortaya çıktı. Böylece hastamıza tüp mide ameliyatına karar verdik" diye konuştu.

ROBOTİK CERRAHİ İLE İLK TÜP MİDE AMELİYATI

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde ilk robotik cerrahi ile tüp mide ameliyatını bu hastada uygulamaya karar verdiklerini söyleyen Dr. Aybala Koptur, Doç. Dr. Ayhan Mesci ve kendisinin içinde bulunduğu ekibin robotik cerrahi yöntemi kullanarak Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde ilk 'tüp mide' ameliyatını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Dr. Koptur, ameliyatı 21 gün önce gerçekleştirdiklerini ve hastanın 11 kilo verdiğini söyledi. Dr. Koptur, "Hastamızın rutin takiplerini yapıyoruz. Beslenmesi normale döndü. Ruhsal ve psikolojik olarak rahatladığını gözlemliyoruz. Eski kıyafetlerini bir kenara bırakmaya hazırlanıyor. Bu tür hastalar 6 ay veya 1 yıl sonunda ideal kilolarına kavuşuyor. Bu süreci sporla da desteklerse süreç sonunda ideal kilosuna kavuşacaktır" diye konuştu.

ROBOTİK CERRAHİ AVANTAJLI

Robotik cerrahinin avantajı hakkında da bilgi veren Dr. Aybala Koptur, obezite hastalarında kalın yağ tabakasının cerrahın müdahale olanağını kısıtladığını ve ameliyatın yapılmasını güçleştirdiğini söyledi. Dr. Koptur, 'Da Vinci' Robotik Cerrahi Sistemi ile gerçekleştirilen ameliyatların komplikasyon yaşanmadan, laparoskopiye ek üstünlükler getirdiğini, üç boyutlu görüş alanı ile daha güvenli olduğunu söyledi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Bülent Aydınlı, ileri derecede obez hastalarda ve daha önce ameliyat olmuş kişilerde robotik cerrahinin büyük avantajları olduğunu aktardı. Prof. Dr. Aydınlı, "El titremesinin elektronik olarak ortadan kaldırıldığı bu yöntemde daha stabil ve net görüntü elde edilmektedir. Uzun yıllardır diyet yapmalarına rağmen kilo veremeyen hastalar, artık Da Vinci Robotik Cerrahi yöntemi ile daha hızlı ve komplikasyonsuz olarak ameliyat olup kilo verebilecek" dedi.

FOTOĞRAFLI





 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!