Robotik Cerrahiyle kansere darbe

Güncelleme Tarihi:

Robotik Cerrahiyle kansere darbe
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2016 10:27

Robotik Cerrahiyle kansere darbe

Haberin Devamı

 ERZURUM, (DHA)- Erzurum Bölge Araştırma Hastanesinde (BEAH) doktorlar, robotik cerrahi sistemi ile 38 yaşındaki kadın hastanın kalın bağırsağındaki tümörü aldılar. 

BEAH'da görevli Uz. Dr. Yılmaz Özdemir ile Op. Dr. Mehmet Hamdi Sakarya'dan oluşan ekip, kalın bağırsağında tümör bulunan ve 9 hafta kemoterapi alan kadın hasta Ö.E.'nin ameliyatını Robot Da Vinci ile yaptı. Hastaya 2 saat süren ameliyat sırasında genel anestezi uyguladıklarını, robot da vincinin üzerinde bulunan kollar ve kamera yardımı ile oturdukları yerden operasyonu tamamladıklarına işaret eden Dr. Yılmaz Özdemir ve Dr. Mehmet Hamdi Sakarya şunları söylediler:
"Robotla bu operasyonu bölgemizde ilk kez biz gerçekleştirdik ve başarılı olduk. Robotun 16 kez büyüten, 3 boyutlu ekranına bakarak, joysticke benzeyen aletlere kumanda ederek bağırsağa ulaştık. Robotun altındaki, sağ ve sol ayaklarla kullanılan pedallarla ameliyatta önemli rol oynuyor. Pedallarla adeta vites değiştiriliyor. Ameliyat sahasına yaklaşıp, uzaklaşabiliyor, sağa, sola yatabiliyor, görüntünün netlik ayarını sağlanabiliyor. Robot kollarının ise hastada 360 derece hareket kabiliyetleri var. Kadınlar doğuma programlı olduğu için karın bölgeleri geniş, erkeklerin ise dar. Biz tüm bu müdahalelerimizi yaptıktan sonra ameliyatımızı başarılı bir şekilde sonlandırdık. Hastamıza bir gün sonra gıda aldırmaya başladık. Bir hafta içerisinde ise sağlığına kavuşmuş bir şekilde taburcu ettik. Hemoroid kanaması, aşırı kabızlık,  tuvalet alışkanlıklarında bir bozukluk durumu olanların hemen ve mutlaka bir hekime başvurup kolonoskopi yaptırması önemli." 
Yapılan ameliyatla sağlığına kavuşan Ö.E. ise "Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a çok teşekkür ediyorum. Erzurum'a böyle bir cihazın gelmesine sebep olmuşlar. Ameliyatımı gerçekleştiren Doktorlar Yılmaz Özdemir ve Mehmet Hamdi Sakaryaya'ya çok teşekkür ediyorum. Genel Cerrahi servisi  çalışanları da bana evimi aratmadılar" diye konuştu.
 
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!