Riskli meyveler

Yaz aylarında sadece bozulan gıdalar değil, soğuk ve birlikte yenen bazı meyveler de ishal riskini artırıyor.

Haberin Devamı

Kavun, karpuz, üzüm gibi meyveleri karıştırarak soğuk şekilde yemek, soğuk içecekler içmek mide ve bağırsak hareketlerini bozarak ishale neden olabiliyor. Seyahatte ishal gibi bir sorunla uğraşmak istemiyorsanız bu meyveleri birlikte yemekten kaçının.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Soysal’ın verdiği bilgiye göre, yumurta içeren unlu mamuller, yaş pasta, tavuk eti (kırmızı ete göre daha kolay bozuluyor) tüketirken dikkatli olmak gerekiyor. Tavuk eti bozulunca “salmonella” gibi mikroplar kısa sürede aşırı miktarda ürüyor. Bu mikropların toksinleri de ishale yol açabiliyor. Mikrobik olmayan ishallerse genellikle karışık meyvelerin yenmesinden kaynaklanıyor.
Bazı yiyecekleri az miktarda tüketmek sorun yaratmasa da fazla miktarda yemek ishale neden oluyor. Bunlar, taze kayısı (kayısı suyu), üzüm (üzüm suyu), erik, kiraz, kavun ve karpuz.
Dr. Soysal, “Elma, armut, şeftaliden birer, karpuz ve kavundan birer ince dilim, erikten de 15 adetten fazla yememek gerekiyor. Meyveleri çok soğuk yememek önemli. Özellikle mide hassasiyeti olanlar meyvenin yanısıra soğuk meşrubat da içiyorlarsa ishal olurlar” diyor.
Ayrıca, deniz ve havuz suyunun yutulması, mide ve bağırsaklarda tahrişe neden olabilir. Vücut terliyken klimaya maruz kalmak bile ishal ve karın ağrısı yapabilir.

Haberin Devamı

KAHVE İLAÇ DEĞİL

İshal çoğu zaman aniden ortaya çıkıyor. Her evde bulunan kahve telvesi veya kuru çay yiyerek ishalle başetmeye kalmışmayın. Bunları yemek ishali kesmeyeceği gibi, midenin ve bağırsakların da tahrişine neden olabiliyor. İshale yüksek ateş eşlik ediyor ve 24 saatte geçmiyorsa doktora başvurun.

Yazın yiyecekler sık bozuluyor

Yaz mevsiminde ısı artmasıyla birlikte yiyecekler daha çabuk bozuluyor. Çünkü sıcak ortamda mikroplar daha çok çoğalıyor. Bu bozulmaya bağlı olarak besin zehirlenmesi ortaya çıkıyor. Yazın besin zehirlenmeleri ve ishaller sık görülüyor. Tıpta “gastroenterit” denen besin zehirlenmesinde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı görülüyor. Gastroenteritte, mide ve bağırsak hareketleri bozuluyor. Ağızdan alınan yiyeceklerin sindirim sistemini hızlı ve erimemiş terketmeleri sonucunda ishal ortaya çıkıyor.

İSHAL DİYETİ

Haberin Devamı

Eğer ishalseniz 24-48 saat şu gıdaları
tercih edin:
· Muz
· Elma
· Peynir
· Zeytin
· Ekmek
· Az yağlı makarna
· Haşlanmış patates
· Patates püresi
· Pirinç çorbası

 

Yazarın Tüm Yazıları