Riski ikiye katlıyor

Güncelleme Tarihi:

Riski ikiye katlıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2013 00:00

Stresin kalbin en büyük düşmanlarından birisi olduğu zaten biliniyordu ancak son yapılan bir araştırma göre kalp krizi ya da felç geçirenlerin iyileştikten sonra post-travmatik stres bozukluğu yaşadığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Felç ya da kalp krizi geçiren 300 bin kişi üzerinde yapılan araştırmada hastalığı geçirenlerin 4'te 1'inin daha sonra travma sonrası stres bozukluğu yaşadığı ve sağlıklarının tehlikeye girmesinden endişe ettiği belirlendi.

 

KALP KRİZİ RİSKİ İKİYE KATLANIYOR


Columbia Üniversitesi'nde yapılan araştırmalara göre bunun bir diğer tehlikeli tarafı ise post-travmatik stres bozukluğu yaşayanlar kalplerini daha fazla riske sokuyor ve üç yıl içinde kalp krizinden hayatlarını yitirme olasılığını ikiye katlıyor.

Böylece hastalar adeta kısır bir döngüye girmiş oluyor. Kalp krizi geçirenlerin tekrar aynı şeyi yaşamak konusunda endişe etmeleri nedeniyle kalp daha fazla zarar görüyor ve ikinci bir kalp krizi geçirme olasılığı artıyor.

 

Haberin Devamı

KAN BASINCI ARTIYOR, KABUSLAR GÖRÜLÜYOR

 

Herhangi bir üzücü olay yani travma yaşayan hastalar daha sonra sürekli olarak endişe, kaygı bozukluğu yaşıyor. Kabuslar, olayı hatırlatan şeylerden kaçınma, kan basıncı ve kalp atışlarının artması post-travmatik stres bozukluğunun belirtileri arasında. Çalışma bu noktaya değinen ilk araştırma olma özelliğini taşırken, Plos One isimli derginin online edisyonunda yayınlandı.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!