Rijkaard gerçeği

FRANK Rijkaard, Galatasaray’a geldiği günden bugüne teknik direktörlük vizyonunu ortaya koydu.

Bir yandan geçmişteki futbolculuğunu, diğer yandan da teknik adam kişiliğini konuşturdu. Neyin, nerede nasıl işleyeceğini bildiği için camiada ilişkileri de iyi ele aldı. Başkan ve yöneticilerle, asistanlarıyla, oyuncularıyla, kulüp personeliyle ve taraftarların gönlünü fethetti.
Hollandalı çalıştırıcı önce mevkiye saygı duydu. Başkan Adnan Polat’ın desteğine inandı. Onun kulübün, kendisinin takımın patronu olduğunu bildi. Arkadan uzun vadeli planını oluştururken, yönetimi arkasına alıp, anlaşmaya saygı duydu.

Karşılıklı dürüstlük

Rijkaard, Galatasaray’da görevi kabul ederken, kendisine güvenen bir kişi vardı, Neeskens. Kendisi baş; Neeskens ise boyun olmuştu. Birbirlerini iyi tamamlıyorlardı. Onunla çalışırken kuşku duymuyordu. Zaman zaman Neeskens oyuncuya daha yakın olduğu için işi kolaylaşıyordu. İkili olarak birbirlerini iyi tamamlıyorlardı.

Yıldızlar topluluğu bir kadroyu yönetmek için psikolojik yaklaşım önemliydi. Rijkaard sezon başında küçüğünden, büyüğüne tüm oyuncularını gördü ve analiz yaptı... Hepsiyle iletişim kurdu, kimseyi kırmadan yararlı ve yararsızları ayırıp kendisine uygun bir ekip çıkarmak için halen uğraş veriyor.

Felsefesinde disiplin ön planda ama katı bir uygulama içinde değil. Futbolcularına ortak hedefi anlatırken, “Karşılıklı yaratıcılık” ve “karşılıklı dürüstlük” ilkelerini ön planda tutuyor. Kendi hayallerini futbolcuların da hayal etmesi için uğraşıyor.

Felsefesi çalışmak

Personel ile iletişim kurmakta zorlanmadı. Personelin de dedikoducu ve kulüp içindeki sırları dışarı çıkarmaması Hollandalı’yı mutlu etti.
Her başarılı teknik adam taraftarlar karşısında yükselir. Rijkaard taraftarları ile içli dışlı olmuyor, ama onların da isteklerini biliyor. Bugün iyiysen yarın yoksun felsefesi içinde yola devam ediyor.

Rijkaard duygularını fazla hissettirmeyen, gülmeyi fazla sevmeyen bir yapıya sahip. Hollandalı çalıştırıcı “Hayat felsefem çalışmaktır” deyip, işini en iyi şekilde yapmaya çalışıyor.
Yazarın Tüm Yazıları