Reyhanlı için Harvard’da saygı duruşuna geçtiler, yardım için kol kola girdiler

KIZIM Sırma Munyar’ın Berklee College of Music’ten mezuniyet töreni için bulunduğum Boston’da ilk irtibata geçtiğim kişilerden biri Harvard Business School’da 2 aylık eğitime katılan Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane oldu.

Haberin Devamı

Nane, Türkiye ile ilgili 10 yıl arayla iki “case” (vaka) yazan Prof. Richard Vietor’un derslerinden birine davet edince hemen gittim. Ders öncesinde Prof. Vietor’la tanıştık. Derse başlamadan önce Mehmet Nane’nin bir konuğu olduğunu belirtip, sözü kendisine verdi:
- Hürriyet Gazetesi ekonomi yazarı Vahap Munyar bu derste konuğumuz.
Bu anonsla birlikte salondan bir alkış yükseldi. Dünyanın çeşitli ülkelerinden 30 kadar üst düzey şirket yöneticisini selamladım. Prof. Vietor, 1.5 saatlik ders boyunca Euro Bölgesi, İspanya, İtalya, Portekiz, İrlanda, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminde yaşanan krizi tartışmaya açtı.
Ders bitiminde Mehmet Nane ile aynı dönemde Harvard Business School’da eğitime katılan Türklerle tanıştım:
* Esel Çekin (Harvard Business School İstanbul Araştırma Merkezi Direktörü), Reha Akçakaya (Şişecam Otomotiv Camları Başkan Yardımcısı), Abdullah Kılınç (Şişecam Cam Ambalaj Grubu Üretim Başkan Yardımcısı), Şirzat Balin (Gantek Teknoloji Yönetim Kurulu Üyesi ve Mali İşler Grup Başkanı), Fatih Ebiçlioğlu (Arçelik Genel Müdür Yardımcısı)
Nane, Boston Maratonu sırasında patlayan bomba döneminde Harvard’da bulunduğunu anımsattı:
- Dönem arkadaşlarımızla yardım kampanyası başlattık. Bir gecede 100 bin dolar topladık. Boston’da patlayan bombalardan zarar görenlere yardım konusunda az da olsa elimizden gelen katkıyı yapmaya çalıştık.
Ardından Reyhanlı’da yaşanan ve 51 canı hayattan koparan saldırıya vurgu yaptı:
- Reyhanlı’da yaşanan acıdan sonraki derslerimizde bizlerin çağrısıyla saygı duruşunda bulunduk. Vesileyle Suriye sorununu farklı ülkelerden dönem arkadaşlarımıza bir kez daha anlattık.
Bir yardım kampanyası da Reyhanlı için başlattıklarını kaydetti:
- Yabancı dostlarımıza, “Sizlerin vereceğiniz katkının aynısını biz Tükler olarak koyacağız” dedik. Yani, yabancılardan 10 toplarsak, 10 da biz Türkler olarak katkı yapacağız.
- Topladığınız yardımı ne yapacaksınız?
- Teknosa olarak Kızılay’ın hesabına Reyhanlı’daki patlamalardan etkilenen vatandaşlarımıza aktarılmak üzere aynı miktarda parayı göndereceğiz. Paranın hesaba yattığını gösteren belge bana iletilecek. Kampanyaya katılan dostlar belgeyi görecek.
Nane ve arkadaşlarının düzenlediği kampanya, sağlanan maddi katkıdan çok manevi yönüyle öne çıkıyor.
Hintlisi, Çinlisi, Korelisi, Kanadalı veya ABD’lisi, Fransızı, Alman’ı, Portekizlisi, İspanyol’u, İsraillisi, kısacası dünyanın farklı noktalarından biraraya gelmiş insanların adını ilk kez duydukları Reyhanlı’da yaşanan acıyı hissetmeleri önem taşıyor.
Bu sayede, terörün dünyanın her noktasında aynı acıyı yaşattırdığı daha iyi anlaşılıyor.

Haberin Devamı

Fiş toplayan öğrenci, karne hediyesini Maliye’den alacak

Haberin Devamı

İSTANBUL Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Dakın’dan bir mesaj aldım:
- Vergi Haftası etkinlikleri kapsamında öğrencilere dönük olarak, “Geleceğim İçin Fişimi Alıyorum” kampanyası başlatmıştık. Bu kampanyayı bir kez de siz duyurur musunuz.
Mustafa Dakın
, kampanyanın amacını şöyle anımsatmış:
- İlk ve orta öğretimdeki çocukla-rımızda fiş ve belge toplama ile birlikte vergi bilincini oluşturmak.
Kampanyaya katılma yöntemini de aktarmış:
- Çocuklar, farklı yerlerden topladığı 20 alışveriş fişini bir zarfa koyup velileriyle birlikte dairemize teslim edecek. Kendilerine birer çekiliş numarası verilecek.
Fiş toplama ve çekiliş numarası verme işleminin 31 Mayıs 2013 günü mesai bitimine kadar süreceğini kaydetmiş:
- 6 Haziran’da noter huzurunda yapılacak çekilişle hediye sahipleri belirlenecek. Sonuçlar 7 Haziran’da web sayfamızdan duyurulacak.
Kazananlara hediyelerin 14 Haziran’da yeni başkanlık binasında teslim edileceğini bildirmiş:
- Bu tarih okulların yaz tatiline girişine denk geliyor. Çocuklar bir anlamda karne hediyesi almış olacaklar.
Hediyeleri de şöyle sıralamış:
- 10 adet tablet bilgisayar, 10 adet bisiklet, 10 adet mp4 çalar ve 10 adet de akvaryum giriş bileti.
Türkiye’de KDV’nin ilk devreye girdiği 1985 ve sonrasındaki birkaç yıl, “Bir alışveriş, bir fiş” sloganı beynimize kazınmış, daha sonra belgeli alışverişi teşvik için KDV iadesi devreye girmişti.
Kredi kartıyla alışverişte kaçarı olmasa da fiş toplamanın öneminin yeniden anımsatılması doğru bir adım.
Haydi çocuklar, toplayın 20’şer fişi, çekiliş numaranızı alın. Maliye’nin karne hediyelerinden biri size çıkabilir.

Yazarın Tüm Yazıları