Reuters: ABD Türkiye'ye sınır kontrolü için yeni teknolojiler önerecek

Güncelleme Tarihi:

Reuters: ABD Türkiyeye sınır kontrolü için yeni teknolojiler önerecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2016 11:40

ABD, Türkiye'nin Suriye sınırını kapatmaya yönelik çabalarda yardımı hızlandırırken, Ankara'ya sınırı güvenlik altına alması için ilk defa teknoloji desteği teklifinde bulunacak.

Haberin Devamı

ABD’li üst düzey yetkililerin Reuters'e yaptıkları açıklamaya göre; ABD Ulusal Güvenlik Bakanı Jeh Johnson'ın Şubat ayında aralarında başka bakanlıklardan yetkililerin de yer aldığı bir delegasyonla Türkiye'ye gelerek hükümete farklı sınır güvenliği teknolojileri teklif edecek.

Türkiye'ye önerilecek teknolojiler arasında gözlem balonları ve tünel kazılmasına karşı teknolojiler bulunurken, ABD'nin aynı zamanda patlayıcı madde yapımında kullanılan materyallerin belirlenmesine yönelik yöntemleri de paylaşmaya hazır olduğu belirtildi.

"VİDALARI BİRAZ DAHA SIKMALARI İÇİN" 

Üst düzey bir diplomat Türkiye ile ilgili, "Attıkları adımlar bakımından gördüklerimiz bizi memnun ediyor ve biz de vidaları biraz daha sıkmaları için onlarla çalışmak istiyoruz" dedi.

Reuters: ABD Türkiyeye sınır kontrolü için yeni teknolojiler önerecek

Sınır güvenlik önlemleri, IŞİD'in kontrolündeki Cerablus-Mare hattındaki 98 kilometrelik alanı kapsıyor.

Türkiye tarafından sınır güvenliğine yönelik atılan adımlar arasında beton bariyerlerin ve çitlerin kurulmasının yanı sıra sınıra 25 bin asker yerleştirilmesi bulunuyor.

Buna rağmen ABD Savunma Bakanı Ash Carter geçtiğimiz ay Kongre'ye yaptığı konuşmada Türkiye'nin sınırını kontrol edebilmek için daha çok adım atması gerektiğini söyledi.

98 KİLOMETRELİK ALAN

Washington ve Ankara aylardır IŞİD savaşçılarının kullandığı ve kara borsa ürünler ve savaş malzemelerinin de geçirildiği Suriye sınırının son 98 kilometrelik kısmının nasıl kontrol altına alınabileceğini aylardır görüşüyor.

Suriye tarafını IŞİD militanlarının kontrol altında tuttuğu sınırın güvenliğinin sağlanması çabaları özellikle Paris saldırılarından sonra daha çok hız kazandı. 

Haberin Devamı

Reuters: ABD Türkiyeye sınır kontrolü için yeni teknolojiler önerecek


SINIR ÖNLEMLERİ ‘PARİS’TEN SONRA HIZ KAZANDI 

Yetkililer Paris saldırısını gerçekleştiren bazı militanların IŞİD’in kontrolündeki topraklar arasında geçiş yapmak veya Avrupa'ya geçmek için Türkiye-Suriye sınırını kullandığını ve kullanmayı denediğini ifade ediyorlar.

Reuters: ABD Türkiyeye sınır kontrolü için yeni teknolojiler önerecek


ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden bugün Türkiye'ye yaptığı ziyaretinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile IŞİD’e yönelik mücadeleyi konuşacak.

Biden'ın ziyareti son dönemlerde Türkiye'ye yapılan üst düzey ziyaretlerden sonuncusu.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!