Resim yaparak rahatlayın!

Güncelleme Tarihi:

Resim yaparak rahatlayın
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 26, 2008 10:42

Psikiyatri hastaları resim yaparak rahatlıyor ve içindekileri resimle yansıtıyorlar.

Haberin Devamı

Türkiye'nin ilk özel Nöropsikiyatri Hastanesi olan NPİSTANBUL Hastanesi bünyesinde pek çok yeniliği barındırıyor. İnsanların hafızalarında derin izler bırakan demir parmaklıklı hastanelerden kırılmaz camlı, ayrı ayrı renklerle pırıl pırıl aydınlatılmış, kişinin kendini otelde hissedebileceği güzellikte oluşturulmuş bir hastane ortamında psikolojik destek alınabilir hale gelindi.

Gündüz salonlarında günaydın toplantılarının yapıldığı, birlikte kitapların okunduğu, spor yapılabildiği, müzik terapi uygulamalarının yine ilk yapıldığı NPİSTANBUL Hastanesi'nde bir başka bir yenilik daha var.

Burada yatan hastalara art terapi uygulamaları da yapılıyor. Her gün hastalar resim çalışmaları yapıyor. Karakalem, pastel ve yağlı boya ile özel atelyelerinde resim çalışmaları hastalar arasında büyük ilgi görüyor. Meşguliyet terapileri çerçevesinde yapılan bu çalışmalar konusunda hastanenin resim öğretmeni Berivan Çavdarcı ile görüştük.

Resim yaparak rahatlayın
Berivan Çavdarcı ve Uğur İlyas Canbolat

Haberin Devamı

Resim yapma konusunda hastaların yaklaşımlarının nasıl olduğunu sorduğumuz Çavdarcı, hastalarla resim çalışmalarına başladığımızda bize ilk söyledikleri doğal olarak  "bizim resim yeteneğimiz yok" cümlesi olduğunu aktarıyor. Buna rağmen hastalar  resim yapmaya başladıklarında rahatlıyorlar. Berivan Çavdarcı'ya göre hastalar resim çalışmalarının kendilerini rahatladıklarını fark edince resim çalışmalarına daha çok ilgi gösteriyorlar ve bu ilgilerini sürdürüyorlar.

Bu çalışmalara hastaların büyük bir kısmının katılmayı tercih ettiÄŸine iÅŸaret eden Çavdarcı bu çalışmaların kendilerine iyi geldiÄŸini ifade ettiklerini, resim yeteneÄŸinin olmadığını söyleyenlerinde kendilerinin çıkan resimler karşısında ÅŸaşırdıklarını ve aynı zamanda sevindiklerini belirtiyor. KiÅŸilerin üzerine gitmedikleri gizli yetenekleri olduÄŸu fark etmeleri özgüvenleri noktasında iÅŸe yarıyor diyen Çavdarcı kaldıkları kısa süre içinde resim yapmada mesafe aldıklarını da gördüklerini söyledi.Â

Haberin Devamı

Resim yapmakta tercihleri hangi yönde sorumuza Berivan Çavdarcı hastaların daha çok renkli çalışmaları tercih ettiklerini söyledi. İlk çalışmalarında özellikle sıkılmayacakları pastel ve sulu boya gibi teknikleri tercih ettiklerine vurgu yapan Çavdarcı, resim yapıp aldıkları zevk arttıkça yağlı boya, karakalem gibi teknikleri de öğrenmeyi arzu ediyorlar ve bunu da rahatlıkla başarıyorlar diyor.

Hastanın yapılan bu resim çalışmalarında yer alması için bu konuda bir yeteneğinin illa da gerekli olmadığını vurgulayan Çavdarcı, burada amaçladıkları şeyin hastanın resim yaparken yeteneğinin olup olmamasından çok, kişinin resim yapıp rahatlamasını sağlamak olduğunu dikkat çekiyor. Bununla birlikte yaşamında hiç resim yapmayıp hastanemizde resmini geliştirip çok güzel resim yapanlara da çok tanık olduğunu aktaran Berivan Çavdarcı, kişinin hastanede kaldığı ilk zamanlarda yaptığı resimlerde hastalığının da etkisiyle çoğu zaman anlaşılması zor ve belirgin olmayan şekiller çıktığını ama daha sonraki günlerde tedavinin etkisiyle yaptıkları resimlerin daha açık, duygu ve düşünceleri daha iyi ifade eden biçimde ortaya çıktığına dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Son olarak hastaların resim sırasında kendilerini nasıl hissettiklerini sorduğumuz NPİSTANBUL Hastanesi resim öğretmeni Berivan Çavdarcı, "hastalar resim yaparken dinlenmiş ve rahatlamış oluyorlar" diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!