Resim fiyatları manüpilatif mi

Güncelleme Tarihi:

Resim fiyatları manüpilatif mi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2009 11:24

Burhan Doğançay’ın ‘Mavi Senfoni’ isimli tablosunun müzayedede 2.2 milyon liraya alıcı bulmasına ilişkin tartışmalar, Contemporary İstanbul dolayısıyla farklı bir boyut kazandı. Ünlü ressam Mehmet Güleryüz ise “Son yıllarda çağdaş Türk resminin yüksek fiyatlara ulaşması manipülasyonların sonucudur” diyerek tartışmayı başka bir zemine taşıdı.

Haberin Devamı

ÜNLÜ ressamlarımızdan Burhan Doğançay’ın ‘Mavi Senfoni’ isimle eserinin rekor bir fiyatla 2.2 milyon liraya alıcı bulması, Contemporary İstanbul’un sadece satışlara endeksli bir hale gelmesi sanat dünyasını karıştırdı. Bu rakamın modern Türk resminin geldiği noktayı ortaya koyduğunu savunanlar olduğu gibi, bunun aksini iddia edenler de mevcut. Edebiyat Dergisi Notos’a konuşan Mehmet Güleryüz, son yıllarda ortaya çıkan rakamların spekülasyonların bir sonucu olduğunu savunarak şunları söyledi: “Son yıllarda çağdaş Türk resminin yüksek fiyatlara ulaşması manipülasyonun sonucudur. Sanatçıdan ucuza elde edilmiş stokların açık artırmalar aracılığı ile belirli çevrelerle şişirilmiş fiyatlara el değiştirmesi hatırı sayılır kazançlar oluşturur. Bu büyük rakamlardan sanatçıların yararlandığı sanılmasın. Birçok büyük rakamlı satış sanaldır. Spekülatörler müzayede şirketlerinin yüzdelerini ve vergilerini ödeyerek, az bir giderle ellerindeki stokların değerini yükseltiyor. İşin garibi bunlar herkes tarafından biliniyor. Saygın yabancı açık artırma şirketlerince yapılan müzayedelerde de spekülatörlerimiz aynı müdahaleyi uyguluyor.”

Haberin Devamı

Güleryüz, müzayedelere seçilmenin giderek sanatçılar için bir prestij meselesi haline geldiğini belirterek, şu görüşlere yer verdi:

“Müzayadeye seçilmek sanatçı için bir prestij meselesi oluyor ve aracılardan geçmeden müzayedeye katılınamıyor. Yabancı müzayede şirketince onaylanmış, değeri tescil edilmiş  muhammen bedel şüphe götürmez diye düşünüldüğünden, yurtiçindeki müzayadelerde ortama alıştırılar çok yüksek fiyatlar iki üç misline hem de dolar bazında yükseltilebiliyor. Prestiji inanılır yabancı açık artırma şirketi kendi payını bu yüksek satıştan aldıktan sonra yüksek muhammen bedeli niçin onaylamasın?”


Resim fiyatları manüpilatif mi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!