Reşat Petek: Ziya İlgen, tankları görüp haber verme dışında bir bilgisi olmadığını ifade etti, kendisini dinlemeyeceğiz (2)

Güncelleme Tarihi:

Reşat Petek: Ziya İlgen, tankları görüp haber verme dışında bir bilgisi olmadığını ifade etti, kendisini dinlemeyeceğiz (2)
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2016 18:41

Reşat Petek: Ziya İlgen, tankları görüp haber verme dışında bir bilgisi olmadığını ifade etti, kendisini dinlemeyeceğiz (2)

Haberin Devamı

 "BU BİLGİ BİZE GELDİ VE KENDİSİNİ DİNLEMEYECEĞİZ"

DARBE Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, dinlenmesi için komisyona çağrılan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eniştesi Ziya İlgen'in gelmeyeceğini açıkladı. Reşat Petek "Sayın Ziya İlgen olayla ilgili tankları görüp haber verme dışında bir bilgisi olmadığı bu nedenle kendi görevi ve o konuda Cumhurbaşkanı'nın 'Eniştemden öğrendim' ifadesi dışında bir bilgisi olmadığını ifade etti. Onun için bu bilgi bize geldi ve kendisini dinlemeyeceğiz" dedi.

"NECDET ÖZEL 'SORU YÖNETİLMESİ HALİNDE YAZILI CEVAPVEREBİLİRİM' YAZILI MEKTUP GÖNDERDİ"

15 Temmuz (FETÖ/ PDY) Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı Reşat Petek, dinlenmesi için komisyona çağrılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eniştesi Ziya İlgen'in gelmeyeceğini açıkladı. Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu Başkanı, kasım ayının ilk haftasında komisyonda dinlenecek isimlerin İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, o tarihte Ankara Valisi olan Emniyet eski Müdürü Mehmet Kılıçlar ve yine o tarihte Emniyet Genel Müdürü olan Celalettin Lekesiz'in dinleneceğini kaydetti. Reşat Petek, komisyonda 160 ismin dinlenmesinin talep edildiğini kaydederek dinlenecek kişilerle ilgili tüm komisyon üyelerinin mutabık kalarak yol almaya çalıştığını kaydetti. Petek şunları aktardı: "Sayın cumhurbaşkanımız dahil olmak üzere daha önce görev yapmış cumhurbaşkanlarıyla ilgili, başbakanlarla ilgili talepler var. Bu konuda kendilerine soru yöneltilip cevapları alınmış bu uygulamalarda var. Sayın Demirel cumhurbaşkanıyken araştırma komisyonu makamında ziyaret edip bilgi alma bağlamında bir çalışma yapılmış. Şimdi bunları değerlendiriyoruz. Ama biz burada bir doğrulama şeklinde çalışmamız yok. Soruşturma komisyonunun o tip yetkisi var ancak. Yaşar Büyükanıt'ı çağırdık hastaneye yattığı için gelemedi. Necdet Özel' i çağırdık. Bize bir mektup göndererek 'tarafıma soru yöneltilmesi halinde yazılı cevap verebilirim' şeklinde bir cevap verdi. Arkadaşlarımızın görüşleri 'ama biz gelmesini tercih ederiz önemli bilgiler vermesi lazım Sayın Necdet Özel'in' şeklinde oldu. Birgül Ayman Güler davet edilmişti CHP'li eski milletvekili. O da bir mektup göndererek gelemeyeceğini ifade etti. Sadece bizim çağırmamız yetmiyor"

"ADLİ SÜRECE MÜDAHALE EDECEK ÇALIŞMA YAPMAMAMIZ LAZIM"

Reşat Petek, Genelkurmay Başkanı ve MİT Müsteşarı'nın komisyona çağrılması konusunda henüz bir liste olmadığını kaydederek Bylock kullananların dinlenmesi konusunda bir karar çıkıp çıkmadığı sorusuna "Komisyon olarak bu konuda bir karar almadık. Anayasanın 138'inci maddesini dikkate alarak hareket etmemiz gerekiyor. Bu komisyonun avantajı olaydan hemen sonra kurulmuş olması. Dezavantajı ise adli süreçlerin devam ediyor olması. Anayasaya 138, bir soruşturma devam ediyorsa araştırmanızla soruşturmayı birbirinden ayırmamız, adli sürece müdahale edecek çalışma yapmamamız lazım" diye yanıt verdi.

"BAŞBAKANLIKTAN ÜST DÜZEY YETKİLİLER BRİFİNG VERECEK"

Başbakanlık'tan üst düzey yetkililerin komisyonda brifing vereceğini bildiren Petek, "Başbakanlık yürütmenin başı. Dolayısıyla başbakanlığın bir hafta önce bu talepte bulunduk. 15 Temmuz girişiminde Türkiye'de neler yaşandı sistematik olarak k bunu araştırdığımızı bir bilgilendirme verecekler. Oradan alınan bilgilerle araştırmanın yeni yöneleceği birimler olabilir. Onunla ilgili Perşembe günü brifing olacak" ifadelerini kullandı.

"ZİYA İLGEN'İ DİNLEMEYECEĞİZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Darbeyi eniştemden öğrendim' dediği için davet edilen Ziya İlgen'in komisyona gelmeyeceğini açıklayan Petek, "Sayın Ziya İlgen olayla ilgili tankları görüp haber verme dışında bir bilgisi olmadığı bu nedenle kendi görevi ve o konuda cumhurbaşkanının 'eniştemden öğrendim' ifadesi dışında bir bilgisi olmadığını ifade etti. Onun için bu bilgi bize geldi ve kendisini dinlemeyeceğiz" dedi.

Petek, komisyonun Beştepe'ye gideceği yönündeki iddiaları şöyle yanıtladı: "Böyle bir karar vermedik. Ama bazı kişi ve kurumlardan hem kendilerinden gelen talepler hem de zorlama müessesi olmadığı için kendi alanlarında arkadaşlarımızın yöneltecekleri yazılı soruları kendilerine yazılı cevap isteyeceğimiz isimler olacak. Şu anda Sayın Cumhurbaşkanımızı sayın başbakanımızı komisyona ne davet ne de gidip ziyaret konusunda alınmış bir kararımız yoktur. Bugün ki müzakere sonundan bir haftalık programını belli ettik. Kasım ayı ikinci haftasından sonraki program özellikle cezaevi ziyaretleri ve davetlilerle ilgili program kesinleştiğinde sizleri bilgilendireceğiz."

"ADLİ SORUŞTURMALARI BİZZAT YÜRÜTEN KONUMDA OLDUĞU İÇİN DİNLEMEDİK"

Komisyonda bugün dinlenmesi planlanan Ankara Cumhuriyet Savcısı Serdar Coşkun'un neden gelmediğine ilişkin ise Petek, şu açıklamayı yaptı: "Adli soruşturmaları bizzat yürüten konumda olduğu için araştırma ve soruşturmayı ayırmadaki sıkıntılar, soruşturmadaki gizliliğin halel edileceği konular gündeme geldi. O nedenle bugün kendisini dinlemekten sarfı nazar ettik"

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!