‘Rent’çilerin kabusu oldu

Güncelleme Tarihi:

‘Rent’çilerin kabusu oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 15, 2016 20:24

CEP telefonu uygulaması geliştirerek, 2015 Mayıs’ında, ‘herkesin otomobilini kiraya verebileceği’ bir sistem kurmak için yola çıkan Arda Aşkın, garajyeri.com ile günlük 70-80 araç kiralamasına ulaştı. Araçlar için saatlik ve günlük kasko yapıldığını belirten Aşkın, “Biz de yüzde 15 komisyon alıyoruz” diyor.

Haberin Devamı

PAYLAŞIM ekonomisi modeline inanarak, ‘tüm araç sahiplerinin araçlarını kiraya verebileceği bir uygulama geliştirmek için’ yol açıkan Arda Aşkın’ın kurduğu garajyeri.com, faaliyete geçtiği 2015 Mayıs’ından bugüne araçlarını kiraya vermek isteyenlerle, araç kiralamak isteyenleri buluşturarak 1 milyon lira ciroyu aştı. Rent a car (araç kiralama) şirketlerine alternatif olan sistemde şu anda aylık ortalama 2 bin civarı araç kiralaması gerçekleşiyor. Garajyeri, içinde yabancıların da yer aldığı 9 yatırımcıdan toplam 900 bin dolarlık da yatırım aldı. İTÜ Arı Teknokent Teknoloji ve Girişimcilik Zirvesi’nde BeeTech 2015 Awards’da En Büyük Yatırımcı İlgisini Toplayan Start-Up Özel Ödülünü kazanan Garajyeri.com CEO’su Arda Aşkın, proje ortakları Güven Öztürk ve Erman Çağıral ile 2.5 milyon dolarlık yeni bir yatırım turuna çıkacak. Arda Aşkın şöyle anlatıyor öyküsünü:

MEMUR ÇOCUĞU

Haberin Devamı

“Annem ve babam memur. Aydın’da doğdum. Akrabalarımız İzmir’de yaşıyor. İstanbul’a üniversitede sistem mühendisliği okumak için geldim. Sonra Mekatronik master’ı yaptım. Öğrenciyken robotlara odaklanmıştım. 2008 Eylül’de mezun olduğumda küresel ekonomik kriz başlıyordu ve otomotiv fabrikaları üretimi durduruyordu. Ben otomotiv fabrikalarında üretim hatlarında çalışma hayali kuruyordum. Kriz yüzünden hayal kırıklığı yaşadım ve Nortel’e girdim. 2013’te artık birkaç arkadaş kafamız bozuldu ve internet girişimcisi olmaya karar verdik.

10 PROJE BAŞARISIZ OLDU

Aslında çok proje geliştirdik. Çöpe giden belki de 10 projemiz olmuştur. Garajyeri tuttu. 2014 Mayıs’ında ilk kez bir yatırım fonundan yatırım aldım ve projeye başladım. Fikrimiz, ‘her evde her mahallede boşta duran, yatan arabalar var ve bunları kiralayacak bir sistem kurarsak, başarılı olabiliriz’ şeklindeydi. İnsanlar sisteme üye olsun, uygulama üzerinden aracını kiraya çıkarsın, kiralamak isteyen de kiralasın. Tabii ki bir sürü şeyi de halletmemiz gerekiyordu.

SİGORTAYI 1 YILDA ÇÖZDÜK

Araç sahiplerinin iknası, sisteme uygun sigortalama derken ancak 2015 Mayıs ayında ilk kiralamayı yapabildik. Sigorta sorunu büyüktü ve bunun için saatlik, günlük kasko sigorta geliştirildi. Mobil uygulamalar da tamamlandı ve öylece başladık. 1 yıl çok hızlı geçti. İlk başta 5 kişi çalışıyorduk, aylık kiralama ortalama 2 bine oturdu. 17 kişilik istihdama çıktık. Eylülde tekrar yatırımcılara gittim ve bir yabancı fon da geldi ve 400 bin dolar koydu. Diğer yatırımcılarla şu ana kadar toplamda 9 yatırımcıdan 900 bin dolarlık yatırım aldım. Çoğunluk hala bende. Şimdi yeni bir aşamadayız ve 2.5 milyon dolarlık yatırım için roadshow’a çıkıyoruz. ”

Haberin Devamı

BABASININ ARACINI KİRAYA VEREN VAR

ARDA Aşkın, ilginç kiralamalardan da bahsetti. Düğün için araç kiralayanların da sisteme ilgi göstermeye başladığını belirten Aşkın, “Mesela 18 yaşında bir liseli kız babasının aracını kiraya veriyordu. Sonra anladık ki babasından gizli veriyormuş ve yüklüce bir harçlık çıkarmış kendisine. Ayrıca, sistemde 8 araç alıp kiraya veren de var, hep aynı kişiden araç kiralayanlar da. Kiraladığı araca ve sahibine referans olanlarda artıyor” diye konuştu.

ARABA AL SİSTEME KOY

ARDA Aşkın, şu anda 10 yaşın üzerinde araç almadıklarını, 100 bin kilometre üzeri araçları ayrıca kontrolden geçirdiklerini belirtiyor ve şöyle konuşuyor:

Haberin Devamı

"Biz aracılık yapıyoruz. Çağrı merkezi kurduk, vale hizmeti başlattık. Şu anda talebin yüzde 27’sini karşılayabiliyorum. Kiraya veren tarafta araç eksikliğimiz çok büyük. O yüzden vatandaşa belli garantiler vererek ‘araba al sisteme koy’ diyeceğiz. İnsanlar zaten araçlarını kiraya veriyorlar ama çoğu kayıt dışında. Biz kayıt altında kiralamayı geliştiriyoruz. Vatandaşa düşen tek sorumluluk, yıl sonunda gelir vergisini vermek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!