Renkli mucizeler 2

Yemek planınızı yaparken, sebze ve meyveleri unutmayın. Sebze ve meyvelerin kanser, kalp-damar hastalığı, kilo fazlalığı gibi yaşlılık ile ilişkili kronik hastalıklardan korunmada ciddi bir destek sağladıklarından kuşku duymayın.

Sebze ve meyve seçimlerinizi mümkün olduğu kadar çeşitlendirmeli, değişik sebze ve meyvelerden faydalanmaya çalışmalısınız. Bu besinleri mevsiminde tüketmenin hormonlar ve diğer kimyasallarla kirlenmiş ürünlerden korunmanın önemli bir adımı olduğu düşüncesindeyiz. Olanaklarınız ölçüsünde taze ve sağlam olanlarını tüketmeli, şekli bozuk, rengi, dokusu, kokusu değişmiş, çürüme, bozulma belirtileri oluşmuş sebze ve meyveleri tüketmemelisiniz.

Bu besinleri sadece doymak için değil, sahip oldukları doğal savaşçılardan da faydalanmak için tüketiyorsanız, koyu renkli sebze ve meyvelere öncelik vermelisiniz. Koyu siyah, kırmızı, mor, sarı ya da yeşil olanların daha çok antosiyanin, likopen, lutein, elajil asit, piterositilben, karotenoid ve kateşin içerdiği bilinmektedir. Bu maddelerin hepsi güçlü birer antioksidan, kanser savar ve doku koruyucusudur. Taze ve organik sebze-meyvelerin vitamin ve mineral içerikleri de daha yüksektir.

YAŞLANMAYI GECİKTİRİYOR

Çilek, böğürtlen, kiraz, üzüm, dut gibi küçük-yumuşak meyvelerin antioksidan gücünün daha fazla kanser gelişimini önlediği, bitkisel kimyasal muhtevalarının daha yoğun olduğu bilinmektedir. Bu yiyecekler özellikle C vitamini için güvenilir besin kaynaklarıdır. Aynı besinlerde antioksidan gücü en yüksek olduğu kabul edilen antosiyanin, piterositilben ve elajik asit de bol miktarda bulunmaktadır.

Sebze ve meyvelerin sağlığa yararlı etkilerinden faydalanmak istiyorsanız yukarıdaki önerilere dikkat etmeniz gerekiyor. Bu ürünlerin içinde bulunduğu aktif maddelerden oluşan tablet ve kapsüllerin faydalı olup olmadıkları da kuşkuludur. Bu kimyasal mucizelerin tablet ve kapsüllere doldurulmuş olanlarının faydalı olup olmadıklarını gösteren ciddi ve güvenilir çalışmalar oldukça sınırlıdır.

HAZIR TABLETLER Mİ, DOĞAL GIDALAR MI?

Likopen ve resveratrol ile yapılmış bazı çalışmalarda, bitkisel kimyasalların (likopen kapsülleri, resveratrol tabletleri) hazır tablet veya kapsüller halinde kullanılmasının yararlı olabileceği gösterilmişse de biz bu ürünlerden yararlanmanın en iyi yolunun sebze ve meyveleri doğrudan tüketmek olduğu düşüncesindeyiz. Sebze ve meyvelerde bir arada bulunan çok sayıda vitamin, mineral ve bitkisel-kimyasal, birlikte alındıklarında birbirlerinin etkilerini güçlendiriyor, birlikte daha çok sağlık yararı sağlayabiliyor.

Akşam tatlısı, sabah çikolatasının nedeni

Kişinin günlük alması gereken kalori miktarının öğünlere dağılımı son derece önemlidir. 300-400 kalorilik ana öğünler, 100-150 kalorilik ara öğünler, yeterli ve dengeli bir beslenme planının açılımı için basit bir örnektir. Ancak atlanan bir ana öğün ya da iki ara öğün, akşam yemekten sonra 300 kalorilik bir tatlı veya çikolatayı daha cazip kılacaktır.

Unutmayın vücudunuz için gerekli olan enerji ihtiyacını iki öğünde de almış olabilirsiniz. Ancak bu paylaştırma bir öğünde daha fazla enerji alınmasına, daha geç oluşan bir doygunluk hissine ve yemekten sonra özellikle akşam yemeğinden sonra tatlı kaçamaklarına neden olacaktır. Akşam geç saatte yenen tatlı kan şekerinizde ani değişiklikler meydana getirebilir.

Sabah düşük bir kan şekeri ile uyanıyorsanız, çekmecenizde çikolata saklamaya başlarsınız. Bu kötü alışkanlığı hemen terk etmek için akşam yatmadan iki saat önce yemek yeme işlemini bitirin, akşam yemeğinden sonra ara öğün olarak meyve, az yağlı süt veya yoğurt, meyveli yoğurt kullanın. Tüm bu değişikliklere rağmen sabah tatlısı ile baş edemiyorsanız, sabah kalktığınızda 4 adet kuru kayısı ve bir tam ceviz yemeyi deneyebilirisiniz. Emin olun daha az ve daha sağlıklı bir kalori tercihi yapmış olursunuz.

Kilo kontrol programı

Sağlıklı kilo kaybetmek için izleyeceğiniz en doğru yol şudur:

1. Hekim kontrolü

F Muayene

F Tahliller (ailedeki sağlık sorunları ve kilo almanızı etkileyen durumlar...)

2. Diyetisyen konsültasyonu

F Vücut analizi

F Beslenme davranış değerlendirmesi

F Besin tüketim kaydı ve öyküsü

3. Egzersiz uzmanı ile görüşme

F Günlük aktivite öyküsünün alınması

4. Psikolog ile görüşme

F Psikolojik duruma göre beslenme davranışı değerlendirme

SONUÇ: Doktorunuz tarafından gerekiyorsa ilaç tedavisi, diyetisyenin sağlık durumunuza ve size özel hazırladığı beslenme programı, egzersiz danışmanının size özel hazırladığı bir egzersiz programı ile sağlıklı ve olması gereken kilo kaybını sağlayabilirisiniz.

Şunu unutmayın ki kilo kontrolü bir ekip işidir ve bir kişiyi atlamanız bir adımı eksik atmanız ve başarısız sonuç demektir.

Sorularınız için:

manager@yasasinhayat.org

Tel: (0212) 236 73 00

DİYET GÜNLÜĞÜ

BİR SORU

Sabahları uyanır uyanmaz tatlı bir şeyler yemek istiyorum. Bu durumu nasıl atlatabilirim?

BİR SORU

Sürekli yazılarınızı okuyorum. Beslenmeme dikkat etmeye çalışıyorum, fakat zayıflayamıyorum. Ailemde diyabet hastası var. Diyete başlamadan hangi tahlilleri yaptırmam gerekiyor?

Sertleşme sorununun pek çok sebebi var

"Sertleşme sorunu" vakalarının büyük çoğunluğunun (yüzde 75) psikolojik değil fiziksel kökenli olduğu bilinmektedir. Psikolojik kaynaklı ereksiyon bozukluğu; stres, evlilik sorunları, depresyon, cinsel başarısızlık korkusu, cinsel bilgisizlik ve iç çatışmalara bağlı iken; fiziksel nedenler arasında anatomik, sinirsel, hormonal, metabolik, damar sistemi kaynaklı ve ilaç bağlantılı komplikasyonlar yer almaktadır. Hem organik, hem psikolojik kökenli sertleşme sorunları da günümüzde çok sık görülmektedir.

Damar sorunları, ereksiyon bozukluğunun en sık rastlanan nedenidir. Damar sorunları, penise giden ve penisten çıkan normal kan akışını etkiler. Penise kan gitmesini etkileyen hastalıklar arasında yüksek tansiyon, damar sertliği, şeker hastalığı ve hiperlipidemi (kanda aşırı miktarda yağ bulunması) sayılabilir. Sigara içmek de penise arter yoluyla kan gidişinin yetersiz olmasına yol açabilir.

Ereksiyon bozukluğu bir kere tespit edildikten sonra çeşitli muayeneler ve testlerle sorunun gerçek sebebi, yani psikolojik kökenli mi yoksa organik/fiziksel kökenli mi olduğu bulunabilir. Doğru tedaviyi yapabilmek için önce doğru tanı koymak gerekir. Sorunun sebebine ve derecesine bağlı olarak, mevcut tedaviler arasında intrakavernosal enjeksiyonlar, ağız yoluyla ve sistemik ilaç tedavisi, arter ve toplardamar ameliyatları, protez penis takılması, vakum-sıkma araçları ve davranış terapisi sayılabilir.


Taze sarmısak mı, sarmısak kapsülü mü?

GÜNÜN SORUSU

Bu konuda yapılan son çalışmalardan biri, Stanford Üniversitesi Tıp Merkezi’nde görevli Dr. Christopher Gardner ve arkadaşları tarafından yürütülmüştür. Sarmısakta bulunan ve sağlık açısından büyük yararları olan aktif madde alisindir. Bu madde sarmısak fazla işlem gördüğünde kolaylıkla zarar görmektedir. Bu nedenle en iyi seçim taze sarmısaktır.

YAŞASIN HAYAT BESİN DESTEKLERİ KILAVUZU

FAYDALARI

7 Dolaşım ve sağlıklı cilt için gereklidir.

7 Sinir sistemi fonksiyonlarına yardımcı olur.

7 Karbonhidrat, protein, yağ metabolizmasını düzenliyor.

7 Faydalı kolesterolü artırır, trigliseriti düşürür.

KAYNAKLAR

4 Karaciğer

4 Yumurta

4 Balık

4 Süt ve süt ürünleri

4 Havuç

4 Domates, patates

4 Tahıllar

Vitamin B3 (Niasin, Nikotinit asit)
Yazarın Tüm Yazıları