Renkler ve yemekler

Renklerdir doğanın vazgeçilmez yardımcısı.

Haberin Devamı

Doğanın bir parçası olan insanoğlu da renklerle ele verir kendini. Sinirlendiğimizde öfkeden yanaklarımız kızarır, utanmanın da rengi kırmızıdır. Duru beyaz bir ten çoğunlukla sakinliği simgeler. Birazcık hastalandığımızda hemen sararıverir benzimiz. Hüzünlü ya da yorgun bir gecenin işaretidir, gözlerdeki kızarıklık.

Doğa binlerce rengi içinde barındırır. Yeşili, kırmızısı, sarısıyla tam bir harmonidir.

Ben bir yemekçi olarak doğadaki bu renk uyumunun yemekler için de söz konusu olduğuna inanıyorum. Çoğu kez fazladan kattığınız, değişik renkteki bir malzeme yemeğin tadını bozar.

Zeytinyağlı kereviz, enginar ya da yerelması istemez kırmızıyı, domatesi, salçayı. ılle de sarı der, bekler limonu. Kavrulmuş kıymaysa toprağın rengine dönmüştür.

Tıpkı toprak ana gibi, artık her türlü yeşile ve kırmızıya açmıştır kucağını. Yani, yemek dediğimiz şey de aslında baştan sona bir renk uyumudur.

Haberin Devamı

Patlıcanlı acılı milföy böreği

Önce patlıcanları alacalı soyup tavla zarı formunda doğrayarak tuzlu suda bekletin. diğer taraftan, margarini tencereye aktarıp kıymayı da ekledikten sonra sürekli karıştırarak 5 dakika kadar kavurun. Üzerine incecik doğradığınız soğanı da ilave edip 1-2 dakika daha kavurun. Kırmızı dolmalık biberleri ayıklayıp tavla zarı formunda doğrayın. şimdi patlıcanı tuzlu sudan çıkarıp dolmalık kırmızı biberle birlikte kıymalı harca ekleyerek tekrar kavurun. Tuz, karabiber ve kırmızı pul biberi de serpiştirip 10 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Diğer taraftan, milföy hamurlarını buzluktan çıkarıp buzunun çözülmesini bekleyin. Dört tanesinin uçları birleşecek şekilde yan yana  dizin. Diğer dördünü altlarına yine aynı şekilde dizip uçlarını birleştirin. Böylece dikdörtgen şeklinde bir hamur elde etmiş olacaksınız. Soğumuş olan patlıcanlı harcı hamurun ortasına yerleştirip rulo yapın. Üzerine çırpılmış yumurta sarısını sürüp çörekotunu serpiştirin. 175 dereceye ayarlı fırında 35 dakika kadar pişirip çıkarın. Sıcakken dilimleyerek servise sunun.

· 8 adet kare milföy hamuru
·  250 gr orta yağlı kıyma
·  1 yemek kaşığı margarin
·  4 adet orta boy patlıcan
·  2 adet dolamlık  kırmızı biber
·  2 adet orta boy kuru soğan
·  1 çay  kaşığı tuz, karabiber
·  1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Üzeri için;
·  1 adet yumurta sarısı
·  1 yemek kaşığı çörek otu

Yazarın Tüm Yazıları