Renkler

Serdar TURGUT
Haberin Devamı

Yüzyılın ‘top 10’ olayı

Bugün gazetede yer alan diğer yazılarıma bakarsanız (‘Mr. Gurme’ve İnsan Kaynakları ekindeki ‘Okurken’ köşeleri) ilk pazarı geçen yılın top 10 olayına ayırdığımı görürsünüz. Bu yazıda da benzer bir listeleme yapacağım.

ERTUĞRUL Özkök'ün verdiği talimat üzerine iki gün önce yeni bir yüzyılın başladığı Hürriyet Gazetesi'nde ilan edildi.

Bu aritmetik faciasının hesabı sorulmayacağı belli oldu.

Ben keriz miyim ki sadece ben daha 363 gün var diyerek bu konuda yazı yazmayayım yani.

Dolayısıyla bugün ben de kervana katılıyorum ve yeni yüzyıla sahiden girildiğini farz ederek, buna daha 363 gün olduğuna kafayı takmayarak, geçtiğimiz 100 yılın en önemli olaylarının bir listesini veriyorum.

Bu yazıyı bugün gazetemizin eklerinde yer alan ‘Mr.Gurme’ ve ‘Okurken’ köşeleriyle birlikte okursanız geçen 100 yılın tam, dört dörtlük bir değerlendirmesini de ilave hiçbir ücrete tabi olmadan almış olursunuz.

Unutmayın, bunları kesip saklayın ve ilerde çocuklarınız ‘anne, baba 20’nci yüzyılda neler oldu, anlatsana haydiiii' diye tepinmeye başlayınca onlara bu yazıları okuyun yeter.

* * *

İşte bence 20'nci yüzyılın en önemli olayları:

1- Dünyanın ilk derin devleti 1960'lı yılların başında ABD'de kuruldu. Gerçi Başkan John F. Kennedy derin devleti sadece Marilyn Monroe'yu kafası fazla ağrımadan, olay etrafta fazla duyulmadan, fazla zorlanmadan ve karısına yakalanmadan yatağa atabilmek için kurdurmuştu. Ancak sonra derin devletin başka işlere de yarıyabileceği görüldü. Ne yazık ki bu buluş olayı baştan başlatan Kennndy için pek de iyi olmadı çünkü derin devlet onu öldürdü. Bu olaydan sonra derin devlet ikinci kez de açık bir şekilde Türkiye'de yeryüzüne çıktı ancak onun ne amaçla kurulduğu hálá daha meçhul.

2- Troçki, Marksizmin teorik metinlerindeki ‘iyi insan’ın gerçek yaşamda da var olabileceğine sonuna kadar inandı. Neyse ki sonu çabuk geldi de insanlar gerçeği bir an önce gördüler. Onun katilini gönderen Stalin ‘Köylünün en büyük düşmanı yine köylüdür’ fikrini gerçek yaşama geçirdi ve tarım sektöründeki kişi başına düşen milli geliri, kişi sayısını azaltma yoluyla hayli yükseltti.

Ne yazık ki Türkiye'de bu ekonomik gelişme modeli fazla taraftar toplamadı. Bizde köylü nüfus sayısı azalacağı yerde daha da arttı ve hiçbir politikacı Stalin'in yaptığı gibi radikal bir çözüme gidemediği için bugün İstanbul'un nüfusu 20 milyona yaklaştı.

3- Türkiye'de sosyalist fikri yaygınlaştırmak için geçen yüzyılda öcellikle son 40 yılda çok fazla girişim oldu. Ancak memlekette köylü sayısı hayli fazla olduğundan ve köylüler de dünyada sosyalist olabilecek en son insanlar olduğundan bu girişimler katiyen sonuç vermedi. Sonunda sosyalistlerin sayısı takriben 2 bine kadar düştü. Bunlar hálá daha ‘en doğru’, ‘en akıllı’ şeyleri söylediklerine inanıyorlar ama halk bu doğrularla uğraşmanın para kazanma hızlarını kesmeye yol açacak bir zaman israfına yol açmasından korkarak, ısrarla onları dinlemiyor.

4- 20'nci yüzyılda Ertuğrul Özkök Hürriyet'in genel yayın yönetmeni oldu. Bunun sonuçlarını 21'inci yüzyılda da görmeye devam edeceğiz, bunu da unutmayın.

5- Hitler insanların gördüklerine değil, duyduklarına inandıklarını tekrar kanıtladı. Görünümüyle dünya yakışıklılık sıralamasında Groucho Marx ile Cilalı İbo arasında bir yerde yer alan Hitler, ‘Ari Irk’ teorisine Almanları inandırdı. Tek bir Allah'ın kulu da ortaya çıkıp ‘‘Tüküreyim senin tipine. Senin her yanın ari ırk olsa kaç yazar, inek’’ diye konuşmayı akıl etmedi.

6- Homoseksüalitenin aynı zamanda siyasi bir akımın temeli olabileceği düşüncesi de 20'nci yüzyılda ortaya çıktı. Homoseksüel olmadıklarını iddia eden erkekler de bunlara bakıp ‘‘Eh yetti ama be, kadınlardan sonra bir de bunlarla mı uğraşacağız’’ diye söylendiler.

7- O.J.Simpson tek bir gün hapis cezası almadan karısını öldürmekle suçlandığı davadan yırttı. O.J. aleyhine o kadar delil vardı ki adam bir tek karısını öldürdüğü anı videoya çekip televizyonda yayınlatmamıştı. Bu olay yeterince meşhur olursan cinayet bile işlersin fikrini Türkiye'deki şişman, şaşı ve EVLİ bir yazarın kafasına da soktu.

8- Hükümet enflasyon hedefini yüzde 20 ilan etti. Hükümetin dediği hiçbir şeye itibar etmeyen burjuvazi bunun üstüne hemen atladı ve maaş artışlarını yüzde 20'de tuttu. Bir şaşı yazar bunu görünce yine Türkiye'de sosyalizmin olmamasına hayıflandı ve buna neden olan köylülere yine kızdı.

9- Thomas Edison 18 Ekim 1931'de New Jersey'de öldü. Edison'un elektrik vererek sorgulama yönteminin dünya ölçeğinde verimli bir şekilde kullanılmasını göremeden vefat etmesi büyük üzüntü yarattı.

10- 3 Şubat 1995 - Serdar Turgut köşe yazarı oldu. Ertuğrul Özkök, sonra da bu... Yemin ediyorum Hürriyet'in sonu iyi değil ve bunun da temeli 20'nci yüzyılda atıldı bunu da unutmayın.

Yazarın Tüm Yazıları