"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Renk renk yumurtalar

Her yıl Hıristiyanların İsa’nın dirilişini kutladıkları bayramdır Paskalya. Kutlama tarihi ise Mart ayının 14. gününü izleyen pazardır. Ayrıca Musevilerin de dini bayramıdır. Bu bayramlar süresince Paskalya denilen bir çörek yapılır, değişik biçimler verilir. İşte uzun yıllardan beri pastanelerimizde satılan paskalya çöreğinin kısa öyküsü. Bir de paskalya yumurtaları vardır. Siz de soğan kabuklarıyla yumurtaları haşlayarak, renk renk yumurtalar yapabilirsiniz. İnce NoktalarTarhana veya mercimek gibi çorbalara.. Tavada az sıvıyağda 1-2 diş dövülmüş sarmısağı sarartın. Bir rende domates ve ince kıyılmış dereotunu karıştırın. Bu karışımı ekleyip, afiyetle yiyin. Paskalya çöreğiDerin bir kapta ılık süt ve yaş mayayı karıştırın. Sırayla şeker, yağ, yumurta, mahlep ve bir tutam tuz atın. Unu yavaş yavaş katarak yumuşak bir hamur tutun. Üstünü örtüp 45 dakika bekletin. Hamur kabarınca 9 eşit parçaya bölün, her parçaya çubuk şeklini verin ve saç örgüsü gibi sararak 3 adet paskalya çöreği yapın. Yağlanmış tepsiye koyduğunuz çöreklere yumurta sarısı sürüp, fındık serpin. 175 derecelik fırında 30 dakika pişirin.8 kişilikHazırlama süresi 40 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi3 adet yumurta5 su bardağı un1 su bardağı pudra şekeri3 yemek kaşığı margarin3 tatlı kaşığı mahlep2 tatlı kaşığı yaş maya1 çay bardağı süt2 yemek kaşığı fındık içiTuzBorhanıYapılışı:Erişteyi kaynayan tuzlu suda 7-8 dakika haşlayıp, süzdürün. Mantarları yıkayıp, doğrayın ve limonlu suda bekletin.Tavada tereyağını eritip, yarım ay şeklinde doğranmış soğanları katarak, sarartın. Süzdüğünüz mantarları, tuz ve karabiberi ekleyip, 4-5 dakika kavurun.Yumurtaları çırpın, yağlanmış tavada karıştırarak pişirin. Servis tabağına sırasıyla pişmiş yumurtayı, erişteyi, mantarları yerleştirip, kıyılmış maydanozla süsleyin. 6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi3 su bardağı kültür mantarı6 adet yumurta3 adet kuru soğan3 su bardağı erişte2 yemek kaşığı tereyağıYarım limonun suyuTuz-karabiberCevizli irmik lokumuYapılışı:Su ve şekeri tencerede karıştırıp, şekeri eritin. Şerbetin koyulaşması için 15 dakika kaynatıp, soğumaya bırakın. Yoğurma kabına irmik, vanilya ve eritilip ılıtılmış yağı ekleyin. Yarım su bardağı su katarak yumuşak bir hamur hazırlayın. 10 dakika dinlendirdiğiniz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizle düzleştirip, oklavayla açın. Her birinin ortasına 1 adet ceviz içi koyup, hamuru kapatarak yuvarlayın. Hazırladığınız bu lokumları yağladığınız tepsiye aralıklı olarak sıralayıp, 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Sıcak lokumların üzerine soğumuş şerbeti döküp, ılınınca servis yapın.10 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi125 gr margarin3 su bardağı irmik1 paket vanilyaİç harcı için2 su bardağı ceviz içiŞerbet için2 su bardağı toz şeker3 su bardağı su
X