"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Renk renk yumurtalar

Her yıl Hıristiyanların İsa’nın dirilişini kutladıkları bayramdır Paskalya. Kutlama tarihi ise Mart ayının 14. gününü izleyen pazardır. Ayrıca Musevilerin de dini bayramıdır. Bu bayramlar süresince Paskalya denilen bir çörek yapılır, değişik biçimler verilir. İşte uzun yıllardan beri pastanelerimizde satılan paskalya çöreğinin kısa öyküsü. Bir de paskalya yumurtaları vardır. Siz de soğan kabuklarıyla yumurtaları haşlayarak, renk renk yumurtalar yapabilirsiniz.

İnce Noktalar

Tarhana veya mercimek gibi çorbalara.. Tavada az sıvıyağda 1-2 diş dövülmüş sarmısağı sarartın. Bir rende domates ve ince kıyılmış dereotunu karıştırın. Bu karışımı ekleyip, afiyetle yiyin.

Paskalya çöreği

Derin bir kapta ılık süt ve yaş mayayı karıştırın. Sırayla şeker, yağ, yumurta, mahlep ve bir tutam tuz atın. Unu yavaş yavaş katarak yumuşak bir hamur tutun. Üstünü örtüp 45 dakika bekletin. Hamur kabarınca 9 eşit parçaya bölün, her parçaya çubuk şeklini verin ve saç örgüsü gibi sararak 3 adet paskalya çöreği yapın. Yağlanmış tepsiye koyduğunuz çöreklere yumurta sarısı sürüp, fındık serpin. 175 derecelik fırında 30 dakika pişirin.

8 kişilik

Hazırlama süresi 40 dakika

Pişirme süresi 15 dakika


Malzeme listesi

3 adet yumurta

5 su bardağı un

1 su bardağı pudra şekeri

3 yemek kaşığı margarin

3 tatlı kaşığı mahlep

2 tatlı kaşığı yaş maya

1 çay bardağı süt

2 yemek kaşığı fındık içi

Tuz


Borhanı

Yapılışı:

Erişteyi kaynayan tuzlu suda 7-8 dakika haşlayıp, süzdürün. Mantarları yıkayıp, doğrayın ve limonlu suda bekletin.

Tavada tereyağını eritip, yarım ay şeklinde doğranmış soğanları katarak, sarartın. Süzdüğünüz mantarları, tuz ve karabiberi ekleyip, 4-5 dakika kavurun.Yumurtaları çırpın, yağlanmış tavada karıştırarak pişirin. Servis tabağına sırasıyla pişmiş yumurtayı, erişteyi, mantarları yerleştirip, kıyılmış maydanozla süsleyin.

6 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi 20 dakika


Malzeme listesi

3 su bardağı kültür mantarı

6 adet yumurta

3 adet kuru soğan

3 su bardağı erişte

2 yemek kaşığı tereyağı

Yarım limonun suyu

Tuz-karabiber

Cevizli irmik lokumu

Yapılışı:

Su ve şekeri tencerede karıştırıp, şekeri eritin. Şerbetin koyulaşması için 15 dakika kaynatıp, soğumaya bırakın. Yoğurma kabına irmik, vanilya ve eritilip ılıtılmış yağı ekleyin. Yarım su bardağı su katarak yumuşak bir hamur hazırlayın. 10 dakika dinlendirdiğiniz hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın. Elinizle düzleştirip, oklavayla açın. Her birinin ortasına 1 adet ceviz içi koyup, hamuru kapatarak yuvarlayın. Hazırladığınız bu lokumları yağladığınız tepsiye aralıklı olarak sıralayıp, 180 derece fırında 20 dakika pişirin. Sıcak lokumların üzerine soğumuş şerbeti döküp, ılınınca servis yapın.

10 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi 20 dakika


Malzeme listesi

125 gr margarin

3 su bardağı irmik

1 paket vanilya

İç harcı için

2 su bardağı ceviz içi

Şerbet için

2 su bardağı toz şeker

3 su bardağı su
X

YAZARIN DİĞER YAZILARI