Rengi de tadı da kahve

Köz kömür üstünde, bakır cezvede ağır ağır pişmiş, kağıt kadar ince porselen bardağında sunulan Türk kahvesi.

Kokusuyla bile baş döndüren bu eşsiz tat, bizim kültürümüzde öyle geniş bir yere sahip ki. Güney Etiyopya’dan yola çıkıp Yemen’e, oradan Mısır’a ve ardından Osmanlı topraklarına ulaşmış kahve, pişirme tekniğiyle birlikte. Avrupa’ya da Osmanlıyla birlikte yayılmış. Kahve kelimesi Arapça’dan geliyor. "Qahwah" keyif veren içecek demek. İngilizce’ye "coffee", Fransızca’ya "café" olarak geçmiş. Neredeyse yanıncaya kadar kavrulan ve çiğ hali açık sarı olan tohumlar, öğütülmeden önce koyu bir "kahverengi" hale gelip, iyice gevriyorlar. Tıpkı karabiber gibi kahve de taze öğütülüp pişirildiğinde, aroması daha sağlam ve etkisi daha güçlü oluyor. Tanıştığı her ülkede sevilip bir ticaret malı haline gelmiş olan kahveyle birlikte servis yapılan bir bardak suyu, kahveden önce içmelisiniz ki, önceden ağzınızda bir başka tat kalmışsa bu tat kahveden alacağınız keyfi azaltmasın.

Yumurtalı bezelyeli Çin makarnası

4 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

18 dakika


Malzeme listesi

1 paket yumurtalı veya sade noodle (Çin ya da Japon makarnası da denir)

3 adet yumurta

4 yemek kaşığı sıvıyağ

2 diş sarmısak

1 çay kaşığı toz zencefil

1 su bardağı haşlanmış bezelye

2 yemek kaşığı soya sosu

Büyük bir tencereye 15-18 su bardağı su koyup 2 çay kaşığı tuz attıktan sonra, kaynamaya bırakın. Su kaynamaya başlayınca, noodle’ı tencereye aktarın. Sık sık karıştırarak, 7-8 dakika kadar haşlayın. Süzüp başka bir tencereye aktarın. Makarna tanelerinin birbirine yapışmaması için birkaç yemek kaşığı sıvıyağ ekleyip karıştırın. Diğer taraftan, makarnayı haşladığınız suyu kaynatmaya devam edin ve yumurtaları tek tek içine kırın. Yumurtaları çatalla sürekli karıştırarak 3-4 dakika kadar pişirdikten sonra, el süzgeci yardımıyla sudan çıkarıp tabağa alın. Sıvıyağı derin ve geniş bir tavada kızdırıp, üzerine dövülmüş sarmısaklar ve toz zencefili ekleyin. Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 1-2 dakika kavurduktan hemen sonra, haşlanmış bezelyeyi ilave edin. 2-3 dakika daha pişirdikten sonra makarnayı ve pişmiş yumurtaları da tavaya aktarın. Üzerinde soya sosunu gezdirip, yüksek ısılı ateşte birkaç dakika karıştırarak kavurduktan sonra ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.

Fransız usulü frigo dondurma

10 kişilik

Hazırlama süresi 10 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

1 litre süt

1.5 su bardağı tozşeker

4 yemek kaşığı kakao

3 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı pirinç unu

125 gr bitkisel margarin

1 paket vanilya

Yarım su bardağı çekilmiş fındık içi

Tozşeker, pirinç unu, vanilya, un ve kakaoyu derin bir karıştırma kabında karıştırın. Üzerine yavaş yavaş sütü ilave edip teflon bir tencereye aktardıktan sonra, tahta bir kaşıkla devamlı karıştırarak koyu muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Kaynamaya başlayınca 2-3 dakika daha karıştırmadan pişirip ocaktan alın. Sıcakken margarin ve fındığı da ekleyip tahta bir kaşıkla çabuk çabuk karıştırarak malzemeleri birbirine yedirin. Ilınması için bekleyin ve bir kek kalıbına temiz bir buzdolabı poşeti veya streç film yayarak karışımı kalıba aktarın. Buzdolabının derin dondurucusunda bir gece bekletin. Servise sunmadan önce, kalıbı servis tabağına ters çevirip üzerindeki naylonu çıkarın. Üzerine kakaolu bisküvi kırıntılarını serpiştirip dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları