Rengarenk makaronlar

Acıbadem kurabiyesiyle beze arasında bir lezzet. Rengarenk görünümü ve iki katı arasındaki muhteşem lezzetlerle son yıllarda Türk insanının gönlünü fetheden tatlı...

Haberin Devamı

Evet, makarondan bahsediyoruz. Çeşitli renklerdeki gıda boyaları ve iki kıtır bisküvi arasına konan kremalarla renklendirilen makaronlar öyle iştah açıcı görünüyor ki, pastanelerin vitrinlerini süslemeyi fazlasıyla hak ediyor doğrusu.
Makaronun İtalyan kökenli olduğunu söyleyenler de var, Fransız kökenli olduğunu söyleyenler de.
Sanırım tartışma, makaron hamurunun İtalya’da daha eski tarihlerde, 1700’lerde yapılmaya başlamasından kaynaklanıyor. Ancak iki kıtır bisküvi arasına yumuşak reçel konmasıyla yapılan meşhur Paris makaronunun mucidi Pierre Desfontaines.
Makaron yapımı çok kolay gibi görünüyor, ancak incelikli bir iÅŸ. Ayrıntılar çok önemli olduÄŸu için iyi yapılmış olanla yapılmamış olan arasında daÄŸlar kadar fark var. Ãœstelik taze tüketilmesi gereken bir tatlı olduÄŸu için makaron satın aldığınız pastaneyi iyi seçmeniz gerekiyor. Özellikle büyük kentlerde makaronu layıkıyla yapan pastaneler var ve bu pastanelerden makaron aldığınızda müptelası oluyorsunuz.   Â

Haberin Devamı

Topalak aşı-Denizli
Köfteyi hazırlamak için köftelik bulguru derin bir kaba koyup üzerine sıcak suyu gezdirerek 15 dakika kadar bekletin. Kabaran bulgurların üzerine, tuz, karabiber ve toz kırmızı biberi serpiştirin.
Bir taraftan yoÄŸururken, bir taraftan da unu azar azar ekleyip 2-3 dakika daha yoÄŸurmaya devam edin.
İncecik kıydığınız soğanları ilave edip, köfte hamuru macun kıvamına gelinceye kadar,
8-10 dakika yoğurun. (Yoğurma işlemi çok önemlidir.)
Köfte hamurundan fındık ya da nohut büyüklüğünde parçalar koparıp elinizi sık sık suya batırarak köfteleri avuçlarınız arasında yuvarlayın ve bir tabakta biriktirin.
Yaptığınız köfte sayısı bu çorba için fazla olabilir. İsterseniz köftenin bir su bardağı kadarını buzdolabı poşetine koyup derin dondurucuda bekletebilir ve başka bir sefer kullanabilirsiniz.
Zeytinyağını (tereyağı da kullanabilirsiniz) orta boy bir tencereye koyup üzerine biber ve domates salçasını ekleyin.
Dövülmüş sarmısakları da ilave edip orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla karıştırarak 2-3 dakika kavurun.
Tavuk ya da et suyunu tencereye aktarıp tuz ve karabiberi serperek tekrar karıştırın.
Çorba suyu kaynamaya başlayınca hazırladığınız misket köfteleri ve haşlanmış nohudu tencereye aktarın.
Sık sık karıştırarak 15-20 dakika daha pişirdiğiniz çorbayı ocaktan alın. Kuru nane ya da kuru reyhan ve kırmızı pul biberle süsleyip servise sunun.

Haberin Devamı

Malzeme listesi
Köfte için;
2 su bardağı ince
köftelik bulgur
2 su bardağı sıcak su
1 adet orta boy kuru soÄŸan
2-3 tepeleme yemek kaşığı un
1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı tozbiberÂ
Çorba için;
5 yemek kaşığı zeytinyağı (1 yemek kaşığı tereyağı da kullanabilirsiniz.)
1 yemek kaşığı
tatlı biber salçası
1 yemek kaşığı
domates salçası
2-3 diş dövülmüş sarmısak
2 su bardağı
haşlanmış nohut
8 su bardağı et ya da tavuk suyu

Yazarın Tüm Yazıları