Rekordan hálá çok uzağım ama ilk kez oynayacaklara müthiş bovling tüyolarım var

Güncelleme Tarihi:

Rekordan hálá çok uzağım ama ilk kez oynayacaklara müthiş bovling tüyolarım var
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 2005 01:00

Geçen hafta hava muhalefeti nedeniyle mutat pazar detoksumu yapamadım. Eğer cumartesi gecesi çok yorucu geçmişse normalde pazar günü geç uyanıp Taksim’den Karaköy’e kadar yürüyorum. Vapur iskelesinden gazete, Güllüoğlu’ndan börek alıp (geç kaldığım için kıymalı bitmiş oluyor, peynirlinin porsiyonu 2.75 YTL) doğruca Galata Köprüsü’ne gidiyorum.

Köprünün altında On Numara adında minderli bir nargile-kafe var (212. 243 98 92). Ses etmiyorlar, 2 milyona çay içip, Haliç’e karşı nefis börekleri götürüyorum. Sonra keyfime ve misafirime göre ya Mısır Çarşısı ve hayvan pazarı ya da Tahtakale gezisi.

Geçen pazar yağmur yağınca program yattı. N’apsak derken aklımıza bovling oynamak geldi. Beyoğlu’nda Bab Bowling adında bir salon var. Oraya gittik.

AYNI İSİMLE BOVLİNG OLDU

İstiklal Caddesi Yeşilçam Sokak’taki bu salon aslında 70’lerin en meşhur kafelerinden. Ben o halini bilmiyorum ama tanıdığım birçok insan ilk fast food yiyecekleri, ilk self servis hizmeti, ilk kadın garsonu, ilk müzik kutusunu burada gördüğünü söylüyor. Son derece popülermiş ve en çok da Galatasaray Lisesiler takılırmış. Sonradan kapanan bu kafeyi gençliğinde buranın müşterisi olan üç arkadaş devralmış ve 1997’den beri eski ismiyle bovling salonu olarak çalıştırıyorlar.

Ama hatırlayacaksınız Türkiye’de ilk bovling salonu bundan 16 yıl önce Galleria-Fame City’de açıldı. Arkasından Korukent’teki Cosmic Bowling ve sonra diğerleri. Artık hemen her semtte bir bovling salonu bulmak mümkün. Resmi ve gayriresmi turnuvaları düzenleniyor, internette siteleri, platformları var.

NE VARSA ORTA YAŞTA VAR

Bovling daha çok 20-25 yaş grubunda popüler. Ama bence orta yaşlılar daha eğlenerek oynuyor. Salonda sürekli insanı gaza getiren yüksek sesli müzik var. Mantardan korksanız da sahaya girmek için onların verdiği ayakkabıları giymek şart. Gider gitmez içkilerimizi söyledik. Bir bira 3.5 YTL. Sabah 10’dan gece yarısı bire kadar açıklar. Bu süre içinde bar ve kafeden yararlanabiliyorsunuz. Bir porsiyon sosis 4.5, çay 1.5 YTL. Oyun iki kişiyle yarım saat sürüyor. Öğrenciler için 3.5, tam 5 yeni lira. Akşamları ve haftasonları fiyatlar 6 ve 7 lira oluyor. Şirketlere adambaşı 10-15 YTL arasında değişen seçeneklerle yemeli-içmeli turnuvalar düzenliyorlar. Bunlardan birini görmüştüm. 3-4 saat, son derece şamatalı geçiyor. Çoğunlukla amigo rolünü üstlenen kadınlardan sözlü-nişanlı-evli olanlar kendi eşlerini, geri kalanları da ya en yakışıklıyı ya da en prestijliyi destekliyor.

BAB BOWLİNG: İstiklal Caddesi Yeşilçam Sokak No:24 Beyoğlu (212) 251 15 95 (www.babbowling.com.tr).

1. Benim gibi acemiliğinizle dikkat çekmek istemiyorsanız, topu fazla yüksekten savurmayın. Ağır olduğu için sonra gümmm’dedenek bir düşüyor, herkes size bakıyor.

2. Topu yuvarlıyorsunuz, arkasından seyrederken, gayriihtiyari bir şekilde vücudunuzu gitmesini istediğiniz yöne doğru büküyorsunuz. Komik oluyor, üstelik hiçbir etkisi yok.

3. Bovling toplarında parmaklarınızı sokmanız için üç delik var. ‘Ya atarken parmağım bu deliğe sıkışıp burkulursa’ diye korkuyorsunuz, merak etmeyin takılmıyor.

4. Dikkatimi çekti, bazı toplar diğerlerinden daha hafif. Emin değilim ama galiba ilk atışlarda topa hakim olmak için daha hafiflerini seçmekte fayda var.

5. Türkiye’de 16 yıldır bovling salonu var. O yüzden etraftaki ‘artiz’ler moralinizi bozmasın. Topa falso falan vermeyi boşverin, başlangıç için ‘karpuzlama’ yeter de artar.


ŞEHİRDE BOVLİNG KAÇA?

BEYLİKDÜZÜ Cracus Bowling: 1 oyun 5, 1 çay 1 YTL (212) 852 59 73

ATAKÖY Galleria Bowling: 1 oyun 4, 1 bira 7 YTL (212) 661 03 22

ETİLER Cosmic Bowling: 1 oyun 3.5, 1 bira 5 YTL (212) 288 63 05

ZEYTİNBURNU Bowland: 1 oyun 4, 1 bira 3.5 YTL (212) 415 55 25

MECİDİYEKÖY Time Out Bowling: 1 oyun 3, 1 bira 4 YTL (212) 217 09 92

KADIKÖY Atlantis Bowling: 1 oyun 4, 1 bira 5 YTL (216) 449 55 65

GÖZTEPE Bab Bowling: 1 oyun 3.5, 1 bira 3.5 YTL (216) 470 05 19

TARİHTE BOVLİNG

1841: ABD’de Connecticut eyaleti bovlingi kumar yüzünden yasakladı, bunu diğer eyaletler izledi.

1840: New York’ta ilk kapalı bovling salonu yapıldı.

1917: İlk kadın bovling organizasyonu kuruldu.

1940: Pinboy denilen çocukların yerine pinleri dizecek bir makine icat edildi.

1950: Amerikan Bovling Kongresi (ABC) ‘sadece beyazlar için’ kuralını (nihayet!) değiştirdi.

1993: ABC, kurallarında yer alan ‘sadece erkeklere mahsus’ kuralını (nihayet!) kaldırdı.


BİR BOVLİNG ANISI

Yıl 1991, yer İzmir Fame City. Akşam nöbetteyiz, bir bayan geldi ve şöyle dedi:

- Lane’lerde (topların yuvarlandığı kulvar) bir gariplik var, topum hep kanala gidiyor.

İşletme Şefimiz Fahri Sirman,

- Özür dileriz; hanımefendi lane yağımız bitmiş! Teknisyen arkadaşlarımız bugün lane’leri margarinle yağladılar.

Hanımefendi cevaptan memnun, arkadaşlarına:

- Ben size demedim mi! Lane’leri margarinle yağlamışlar..

(Recep Çınar-Türkiye Bowling Platformu-www.bowling-tr.com)

Golf turnuvasını kazanan 5 gün Mısır’a gidiyor

Bu haftasonu Mövenpick Hotel’de 2 gün sürecek golf turnuvası var. 120 kişinin katıldığı turnuvada kadınlar 1, erkekler 2 kategoride yarışacak. Birincilerin ödülleri otelin Skyline Club Lounge’unda yapılan törende verilecek. Ayrıca yapılan çekilişte bir şanslı golfçü Mısır’da 5 gecelik bir iki kişilik tatil kazanacak. Bu yol üçüncüsü yapılacak Mövenpick Golf Cup için (212) 319 29 29’dan bilgi alabilirsiniz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!