Rekor ve ötesi tam polisiye dizisi

VERGİ borcu tarihinde bir rekor.

Yaşar Bahçıvan isimli bir kişinin vergi borcu tam 695 milyon 550 bin YTL. Ya da paradan altı sıfır atılmadan önceki haliyle, 695 trilyon 550 milyar Lira.

Herhangi bir şirket ya da kuruma değil, tek bir kişiye ait böyle bir vergi borcunu ne duyan var, ne hatırlayan. Tam 695 trilyon 550 milyar liralık vergi borcu.

Bu aziz vatandaşımız hangi faaliyette bulunuyor, ne kazanıyor da, bu kadar vergi borcu doğuyor? Bu miktarın ne kadarı fiilen gerçekleşen vergi, ne kadarı ödenmediğinden dolayı, cezadan doğan faiz?

Bu borç rakamı polisiye dizi gibi.

GELİR İDARESİ

Rakam gizli değil. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi web sitesinde var.

Orada 30 Haziran 2006 tarihi itibarıyla, devlete vergi borcu 750 bin YTL’yi (750 milyar lira) aşanların listesi yer alıyor. Listede toplam 3 bin 434 kişi ve kurumun adı veriliyor. İsimler, yaptıkları iş, vergi borcu ve cezaları.

Yaşar Bahçıvan isimli biri, pek çok şirket, kurum, banka ve daha akla ne gelirse, hepsini solluyor. Vergi borçuluları listesinde ilk sıraya oturuyor. Tokat’ın Yeşilyurt Malmüdürlüğü’ne kayıtlı vergi yükümlüsü Yaşar Bahçıvan, web sitesindeki bilgiye göre, dokumacılık yapıyor.

Bir dokumacı, hem de Tokat’ta, ne kazanıyor ki, bu kadar vergi borcu doğuyor?

SAHTE FATURALAR

Rakam Maliyenin dikkatini çekiyor. Vergi uzmanları incelemeye alıyor.

İşin altından, sahte fatura ticareti çıkıyor. Adam aslında sahte fatura düzenliyor. Ama, sahte fatura ticareti suç.

Bunu örtbas etmek üzere, gerçek ticari faaliyette bulunuyormuş gibi yapıp, hayali vergi beyannameleri veriyor. Olmayan kazancını bildiriyor.

Yağmurdan kaçarken doluya tutuluyor. Sahte fatura ticaretini gizlerken, hayali vergi beyannameleri üzerinden, inanılmaz bir vergi borcuyla karşı karşıya kalıyor.

ON BİNLERCE BAHÇIVAN

Sahte fatura ticareti ne işe yarıyor? Başkalarının vergi kaçırmasına. Bu yolla milyarlarca liralık vergi kaçırılıyor.

Yaşar Bahçıvan kadar olmasa da, aslında on binlerce Bahçıvan var. On binlerce hayali vergi yükümlüsü, yüz binlerce hayali vergi beyannamesi, milyonlarca hayali fatura var. Kayıt dışı ekonominin sonucu.

Hayali faturaların devlete faturası ağır. Büyük gelir kaybı. Sınırlı vergi incelemeleriyle, bunların bir bölümü yakalansa bile, incelemelerin sonunda hayali tahakkuk, yani gerçekleşmeyen vergi geliri ortaya çıkıyor.

Dolayısıyla, Bahçıvan’ın 695 trilyon 550 milyar liralık vergi borcu da, hiç bir zaman tahsil edilemeyecek bir borç.

HAYALİ BÜTÇE

Polisiye dizinin ikinci bölümü, ilki kadar heyecanlı. İkinci bölümde devlet var. Hayali vergi borçları üzerinden, devletin hayali gelirleri ve hayali bütçesi var.

Bu sahtekarlığı devlet biliyor. Gelirler İdaresi, vergi borcu diye, kendi resmi sitesinde koyduğu miktarın önemli bir bölümünü hiç bir zaman tahsil edemeyeceğini biliyor.

Buna rağmen, bu rakamlar, devletin bütçesinde, gelir hanesine gerçekmiş gibi yazılıyor. Sanki, o borcu tahsil edecekmiş gibi.

Gelirler hayali, bütçe hayali.

Hayali sözcüğü yerine, sahte sözcüğünün yazılmasında sakınca yok.
Yazarın Tüm Yazıları