Rekor tazminatın gerekçesi

Güncelleme Tarihi:

Rekor tazminatın gerekçesi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 2015 00:53

BALYOZ davasında 3 yıl 7 ay 4 gün cezaevinde kalan emekli Korgeneral, eski MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan’a verilen 1 milyon 300 bin liralık tazminatın gerekçesi açıklandı. Mahkeme, haksız tutuklanma nedeniyle Alan’ın, “Milleti temsil yetkisinin engellendiğini” kaydetti. Milletvekilli seçildikten sonra Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’ın tahliye edilmesine rağmen Alan’ın tahliye edilmemesi “hukuki eşitsizlik” olarak nitelendirildi.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi’nin verdiği karar üzerine tahliye olan Alan, yapılan yeniden yargılama neticesinde beraat etti. Beraat kararının kesinleşmesi üzerine Alan, Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvurarak, haksız tutuklama nedeniyle maddi ve manevi tazminat talebinde bulundu. Afak İlleez başkanlığındaki mahkeme heyeti, 1 milyon 300 bin TL manevi, 63 bin 650 TL de maddi tazminata hükmetti. 

TSK’NIN YAPILANDIRILMASI AMAÇLANDI

Gerekçeli kararda, Cumhuriyet Savcısı Alper Türközmen’in mütalaasına da yer verildi. Savcı Türközmen, mütalaasında sahte dijital ve diğer delillerle Türk Silahlı Kuvvetleri’nin üst düzey mensuplarına dava açıldığı belirterek, “TSK’nın yeniden yapılandırılması amaçlandı. Bu doğrultuda dönem içerisinde milletvekili seçilen davacının uzun süre tutuklu bırakıldığı, davanın baştan itibaren sahte delillerle ikame edilmesi sebebiyle diğer beraatle sonuçlanan ve dava aşamasında tutuklu kalınan dosyalardan farklı olarak tamamen mağduriyete yol açmıştır” denildi.

Haberin Devamı

KÜÇÜK DÜŞÜRÜLDÜ

Gerekçeli kararda, Alan’ın 12 Haziran 2011 seçimlerinde milletvekili seçildiğine dikkat çekilerek, “Korgeneral rütbesinde emekli olmuş bir kişinin duygularıyla oynanmış ve ruhsal varlığına karşı bir saldırı niteliğinde iddialarda bulunulmuştur. Kişilik hakları ihlal edilmiştir. Milletvekili seçildiği tarihte tutuklu olması nedeniyle uzun bir süre görevine başlayamamıştır. Kamuoyunda küçük düşürülmesi ve Türk Milleti’ni temsilen milletvekili olarak seçilmesine rağmen tutuklu bulunduğu sürece karşı sorumluluğunu yerine getirmesinin engellenmesi ve milletvekilliği ile ilgili tanınan hak ve yetkileri kullanmaktan mahrum bırakılmıştır” değerlendirilmesi yapıldı.

BALBAY VE HABERAL HATIRLATMASI

Ergenekon davası sanıklarından Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal’in milletvekili seçildikten sonra tahliye edilerek, milletvekilliği görevine başladıklarına da işaret edilen gerekçeli kararda, “Seçimle milleti temsil yetkisi verilen kişiler arasında tahliye edilme tarihleri ve milletvekilliği görevine başlama tarihleri açısından ciddi bir hukuki eşitsizlik meydana gelmiştir. Bu suretle davacı Engin Alan’ın milletvekili haklarından da yararlanması engellenmiştir. Anayasa’ya göre milletvekilliği için yemin şartı söz konusu olduğundan, milletvekilliği hak ve yetkilerinin TBMM’de yemin edilmesiyle birlikte başladığı, yemin edilmeksizin bu hak ve yetkilerini kullanamayacaktır” denildi.

Haberin Devamı

TEMSİL YETKİSİ ENGELLENDİ

Gerekçeli kararda, Korgenerallik rütbesine gelebilmek için büyük bir çalışma ve özveri gösterilmesi gerektiği de vurgulanarak, “Davacının bu rütbeye yükselmek için askeri kariyeri boyunca göstermiş olduğu çalışma ve özverinin de değerlendirilmesi gerektiği düşünüldüğünden ve milleti temsil yetkisinin de engellenmesi sebebiyle tutuklu kaldığı süreler esas alınarak verilecek olan manevi tazminatın herhangi bir sebepsiz zenginleşmeye sebebiyet vermeyeceği açıkça anlaşılmıştır” değerlendirmesi yapıldı.

BAKMADAN GEÇME!