Reklam kurulu kararlı

Güncelleme Tarihi:

Reklam kurulu kararlı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2007 15:30

Reklam Kurulu, hekimlerin rencide edildiği gerekçesiyle daha önce 3 ay süreyle tedbiren durdurduğu Türkiye Ekonomi Bankası'nın ilgili reklamını, bu sefer tamamen durdurdu.

Haberin Devamı

Reklam Kurulu'nun 11 Nisan'da yaptığı toplantıda aldığı kararlar, internet sitesinde ilan edildi. Kurul, Türk Ekonomi Bankası'nın, tv'de yayımlanan “Siz Paradan Daha Değerli Şeylerle İlgilenin” başlıklı seri reklamlarında geçen, iki doktorun hasta başındaki konuşmalarının “doktorları rencide ettiği” yönünde karar verdi.
Kurul, “Doktorlar” alt başlıklı reklam konusunda, “insan sağlığı alanında hizmet veren hekimlerin, hasta başında geçen para konulu diyalog ile ticari bir reklama alet edilerek rencide edildiği, doktorların ekonomik sorunlarını bazen hasta sağlığından daha çok önemseyebilecekleri imajı verilerek mesleğin saygınlığına zarar verildiği” yönünde değerlendirme yaptı. Bu reklamı Şubat ayında tedbiren 3 ay süreyle durduran Kurul, bu sefer tamamen durdurma kararı verdi.

GİZLİ REKLAM CEZASI

Merkez ATV Televizyon Prodüksiyon A.Ş'ye, bazı yayınlarda gizli-örtülü reklam yapıldığı gerekçesiyle 54,9 bin YTL idari para cezası verildi. Gizli reklam eyleminin yıl içinde iki kez tekrar edilmesi nedeniyle, bu ceza 109,8 YTL olarak uygulanacak.

SİGARA FİRMALARINA BROŞÜR CEZASI

Philip Morris Sa Philip Morris Sabancı Pazarlama ve Satış A.Ş'ye, British American Tobacco The Netherlands B.V.(Merkezi Hollanda) Türkiye-İstanbul Şubesi'ne, European Tobacco Sigara ve Tütüncülük San. ve Tic. A.Ş'ye geçen yıl ürünleri ile ilgili olarak dağıttıkları tanıtım kartları broşürlerde mevzuata uygun olmayan ifadeler nedeniyle, bu firmalara 5 bin 491'er YTL idari para ve reklamı durdurma cezası verildi.

Haberin Devamı

JTI Tütün Ürünleri San. A.Ş ile Imperial Tobacco Sigara ve Tütüncülük San. ve Tic. A.Ş ye de aynı nedenlerle 5 bin 491'er YTL idari para ve reklamı durdurma cezası verildi. ancak bu firmaların yıl içinde aynı fiillerden ceza almış olmaları nedeniyle, bu cezalar 2 katı, 10 bin 982 YTL olarak uygulanacak.

ÖZEL EĞİTİM VE GÜZELLİK-SAĞLIK KURUMLARININ REKLAMLARI

Kurul, bazı özel eğitim ve sağlık kurumlarının reklamlarını da mevzuata aykırı buldu.
İlkışık Özel Sağlık Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şti.(Omayra Güzellik Merkezi), Özel Köşk Sağlık Hizmetleri Tic. AŞ. (Özel Konak Hastanesi), Adana Marmara Estetik Saç Bakım Ürünleri ve Tıbbi Cihaz İthalat İhracatı isimli firmalara, mevzuata aykırı reklamları nedeniyle 5 bin 491'er YTL idari para ve reklamı durdurma cezası verildi. Açılım Eğitim ve Öğretim Yapı. San. Tic. A.Ş'ne ait reklam da mevzuata yakırı olduğu için durduruldu.

Haberin Devamı

Desev Sağlık Hizmetleri ve Malzemeleri Tic. A.Ş (Dermalight Güzellik Merkezi), Novara Lazer Epilasyon ve Güzellik Merkezi Tic. Ltd. Şti. (Novara Estetik Güzellik Merkezi), Park Sima Sağlıklı Zayıflama ve Estetik Merkezi San. Tic. Ltd. Şti. (Park Sima Güzellik Merkezi), Slim Line Güzellik Salonu, Dermamed Lazer Epilasyon Dermatoloji Özel Sağ. Hizm. ve Malzemeleri Tic. Ltd. Şti'nin reklamları ise “tamamen hekim tarafından yapılması gereken tıbbi uygulamaların reklamının yapıldığı” gerekçesi ile durduruldu ve reklamların düzeltilmesi istendi.

Yataş İstanbul Pazarlama Yatak ve Yorgan San. Tic. AŞ'ye, “geçen yıl Mayıs, Haziran ve Temmuz'da uyguladığı kampanyalardaki broşürlerde tüketicileri yanıltıcı bilgilerin yer aldığı ve ikinci kampanyadaki zamlı fiyatların ilk kampanyada uygulandığı, bir önceki kampanyanın devamı gibi reklamının yapılarak tüketicilerin yanıltıldığı” gerekçesi ile 5 bin 491 YTL idari para ve reklamı durdurma cezası verildi.

YANILTICI BİLGİ İÇEREN REKLAMA 54,9 BİN YTL CEZA

Çullas Dış Ticaret A.Ş'ye, motosiklet reklamında kullandığı “Satışta birinci” ifadesinin de gerçeği yansıtmadığı belirlendiği için firmaya 54 bin 913 YTL idari para cezası verildi.

Haberin Devamı

Emti Enerji Yönetimi ve Tasarruf Sistemleri'nin yakıt ve enerji tasarrufu cihazlarına ilişkin reklamlardaki ifadelerin bilimsel bilgi ve belgelerle ispatlanmadığı için firma hakkında 54 bin 913 YTL idari para cezası uygulanacak. Aynı nedenle, Ekomax Yakıt Tasarruf Cihazları İmalat Montaj ve Pazarlama'nın reklamları için de 5 bin 919 YTL idari para cezası verildi.

TERMAL İŞLETME İZNİ OLMAYAN OTELLER

Kurul, bazı firmaların reklamlarını ise yanlış bilgiler içerdiği gerekçesi ile durdurdu ve reklamların düzeltilmesini istedi.
Tursoy Otelcilik ve Turizm Yatırım A.Ş (Denizli Richmond Otel), Ömer Termal Tatil Köyü Turizm İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.'ye (Ömer Thermal Hotel&Holiday Village), termal işletme izni olmadığı halde “termal” ibaresi kullanarak yaptıkları reklamlar durduruldu.

Haberin Devamı

Procter&Gamble Satış ve Dağıtım Ltd. Şti'ye de “Head&Shoulders kepek şampuanı” isimli ürününde tüketiciyi yanıltıcı olabilecek şekilde kozmetik tanımına uymayan endikasyonlarla ilaç gibi tanıtımının yapıldığı gerekçesiyle reklamları düzeltme cezası verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!