Rekabet Kurumu’nun soruşturduğu sigorta şirketleri aklandı

Güncelleme Tarihi:

Rekabet Kurumu’nun soruşturduğu sigorta şirketleri aklandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2017 16:41

Rekabet Kurumu’nun soruşturduğu sigorta şirketleri aklandı

Haberin Devamı

İstanbul, 24 Temmuz (DHA) – Rekabet Kurumu, 32 sigorta şirketi ve Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği hakkında, "fiyat artışlarıyla rekabeti bozucu eylem ve fahiş fiyat uyguladıkları iddiasına" ilişkin soruşturmasında ihlalin gerçekleşmediğine karar verdi.

Rekabet Kurumu’nun sayfasında yapılan duyuruda, Trafik Sigortası Pazarında Faaliyet Gösteren 32 şirket ve Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği hakkında yürütülen soruşturmada karara varıldığı açıklandı.

Açıklamada, Trafik Sigortası pazarında faaliyet gösteren 32 teşebbüs ve Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliği hakkında yapılan soruşturmanın 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespiti amacıyla yürütüldüğü belirtiliyor.

Soruşturma sonucu nihai kararın 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 49. maddesi uyarınca açıklanması zorunluğuna atıf yapılarak şu ifadelere yer verildi:

“...Toplanan tüm delil, bilgi ve belgeler, düzenlenen rapor, yazılı savunmalar ve sözlü savunma toplantısında yapılan açıklamalar değerlendirilerek, 19.07.2017 tarihinde yapılan Rekabet Kurulu toplantısında 17- 23/383-166 sayı ile aşağıdaki nihai karar alınmıştır: Haklarında soruşturma yürütülen teşebbüsler ve teşebbüs birliği tarafından 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesinin ihlal edilmediğine dolayısıyla, aynı Kanun'un 16. maddesi uyarınca bahse konu teşebbüslere idari para cezası uygulanmasına gerek olmadığına, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemelerinde yargı yolu açık olmak üzere, oyçokluğu ile karar verilmiştir.”

Rekabet Kurumu, zorunlu trafik sigortası pazarında faaliyet gösteren 33 sigorta şirketi hakkında rekabeti bozucu eylemlerde bulunarak fahiş fiyat uyguladıkları iddiasını araştırmak üzere soruşturma açmıştı. Rekabet kurumu, soruşturmayı kendi sitesinden aşağıdaki metinle duyurmuştu: 

“Trafik Sigortası pazarında faaliyet gösteren 33 şirket hakkında soruşturma açıldı
Türkiye’de Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası (Trafik Sigortası) pazarında faaliyet gösteren teşebbüslerin, birlikte fiyat artışları yapmak suretiyle rekabeti bozucu, kısıtlayıcı anlaşma ve/veya uyumlu eylem içinde oldukları ve böylelikle fahiş fiyat uyguladıkları iddiasına ilişkin yürütülen önaraştırma, Rekabet Kurulu tarafından karara bağlandı.
Önaraştırmada elde edilen bilgi, belge ve yapılan tespitleri 02.03.2016 tarihli toplantısında müzakere eden Kurul, bulguları ciddi ve yeterli bularak, 33 şirket hakkında, 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik olarak soruşturma açılmasına, 16-07/137-M sayı ile karar verdi. Bilindiği üzere 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesi, teşebbüsler arasındaki rekabeti sınırlayıcı anlaşmaları ve uyumlu eylemleri yasaklamaktadır. Soruşturma, adı geçen teşebbüslerin 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal edip etmediğinin tespiti amacıyla başlatıldı.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!